Pakketbrief week 15, 10 april 2013

logo

Nieuwe Band

Afgelopen week ben ik bij een avond van onze droogwaargroothandel De Nieuwe Band geweest. Het vond plaats in een biologisch restaurant in Groningen.
De avond was erg boeiend. We werden ontvangen met heerlijke soep met brood (gelukkig had ik nog wat plek in mijn maag gelaten) en daarna werden we meegenomen op een verhalenreis langs verschillende producenten, een stukje geschiedenis en hun eigen kijk op keurmerken en faire handel. Tussendoor werden we weer verwend met wel 3 soorten taart en koffie en thee. Zodat we met lijf en ziel rijkelijk gevoed naar huis gingen.

De Nieuwe Band is in 1983 begonnen met een handjevol mensen en het afvullen en verkopen van biologische muesli's. Nu werken er 70 mensen en kunnen zij hele containers met eigen producten importeren.
In verschillende landen werken zij nauw samen met regionale projecten. Zo zijn er bv. in Turkije dorpen die inmiddels helemaal biologisch werken. De producenten daar krijgen goede prijzen en de communicatie is goed. De hele keten is overzichtelijk en transparant. Je kunt er vertrouwen in hebben dat je een goed product krijgt.

Ik zou hier ook wel zulke biologische dorpen willen! Een andere winkelier wou ook graag fair trade in Europa.
Ja er is nog werk genoeg aan de winkel, maar het was ook weer heel leuk om te merken dat wij met ons stukje bedrijf toch onderdeel van een keten met veel idealisme zijn.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Uien- via Eko de Eerste, Marknesse
Groene paprika- Tuindersdijk, Erica
Paksoy óf mangold óf koolrabi- via de Zaai-ster
Broccoli- via de Zaai-ster
Er is iets misgegaan bij de Zaai-ster, waardoor ze de bestelde hoeveelheid paksoy niet konden leveren. Vandaar dat in een deel van de pakketten snijbiet ("mangold") of koolrabi is verwerkt.

In week 16 verwacht:

Witlof, postelein, …


Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Ingezonden mededeling
Het project 'BiotuinEmmen' is een open, biologisch tuinproject, waarvan de oogst ten goede zal komen aan de Voedselbank.
Plaats van 'BiotuinEmmen': op de rand van Emmen en Weerdinge.
'BiotuinEmmen' is een voorlopige naam. In dit stadium zoeken we vooral een begeleider of meerdere (m/v) die ervaring hebben met tuinieren en het leuk vinden hun kennis over te dragen.
Nadere inlichtingen: Wim 06-46546113 e-mail: wimvijselaar@gmail.com


Recepten

Avocadosalade met winterpostelein

bijgerecht voor 2 personen

1 avocado, 120 g winterpostelein, 1 appel, citroensap, 100 gr champignons, 200 gr Parmezaanse kaas aan een stuk, 1 theel. mosterd, 2 eetl. wijnazijn, 3 eetl. olijfolie, 4 eetl. creme fraiche, 1 teentje knoflook, peper, zout

De winterpostelein wassen en laten uitlekken, maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de appel, boor het klokhuis eruit, snijd de appel in dunne schijfjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de avocado, snijd hem doormidden, verwijder de pit, en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Besprenkel de schijfjes met citroensap. Snijd de kaas in grove stukken. Doe de postelein, champignons, appel, avocado en kaas in een schaal en meng dit alles goed door elkaar. Pel het knoflookteentje en pers hem uit. Roer in een kom de olie, azijn, creme fraiche, mosterd, knoflook, zout en peper door elkaar en schep deze dressing vlak voor het serveren door de salade.

Romige broccoli met kerrie

bijgerecht voor 2 personen

500 gr broccoli, 1½ eetl. creme fraiche, 1 theel. kerriepoeder, ½ eetl droge wijn, ½ eetl. water, verse peterselie

Broccoli wassen en in kleinere stukken verdelen. De broccoli in een laagje water in 8-10 minuten beetgaar koken, In een andere pan de creme fraiche, kerriepoeder, witte wijn en ½ eetl water door elkaar roeren en verwarmen. Peterselie in stukjes knippen. Broccoli afgieten en saus erover gieten. Bestrooi met de peterselie.

Paksoi met walnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 struik paksoi, 2 tomaten, 1 rode peper, 2 teentjes knoflook, 6 walnoten, bouillonblokje, snufje gemalen komijn (djinten), snufje gemalen koriander (ketoembar), 1 theel sesamzaad

Paksoi wassen en in repen snijden, de stengels wat dunner dan de bladeren. De tomaten wassen en in blokjes snijden. De peper (met zaadjes, daar wordt het lekker pittig van) in dunne reepjes snijden. De walnoten uit de dop halen. Peper en knoflook fruiten, tomaten erbij. Even bakken. Paksoi toevoegen, het bouillonblokje erboven verkruimelen. 2 tot 3 min. roerbakken. Giet het vocht af in een zeef. Doe het terug in de pan en voeg de kruiden toe. Schep als laatste de walnoten erdoor en warm kort door. Serveer direct. Lekker met rijst.

Prei-feta omelet met paprika

bijgerecht voor 2 personen

200 gram prei, ½ paprika, 100 gram feta of grie naturel, 2 eieren, bekertje creme fraiche, peper, zout, sojasaus

Was de prei en snijd deze in ringen. Snijd de paprika in kleine blokjes. Snijd de feta in blokjes. Bak de prei in een koekenpan. Meng de eieren met de creme fraiche, zout, peper en de sojasaus. Voeg de paprika toe aan de prei. Even doorbakken. Voeg dan de feta toe en giet het eimengsel erover. Laat op laag vuur met deksel op de pan het ei stollen. Lekker met een salade of brood.

Prei-paprika-stamppot met vegetarische balletjes

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappels, 1 paprika, 1 kleine ui, 2 tomaten, 2 eetl olijfolie, 175 gr. vegetarische balletjes, ½ eetl. groene pesto, ½ eetl. Italiaanse kruiden, 350 gr. prei, 75 ml halfvolle melk

Aardappels schillen, in stukken snijden en gaarkoken. De prei wassen en in ringen snijden. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. 1 eetlepel olie verwarmen en ui en vegetarische balletjes 6 min. bakken. Tomaten, pesto en kruiden erdoor roeren en zachtjes verwarmen. Naar smaak kruiden met peper. In braadpan 1 eetlepel olie verhitten en paprika en prei ongeveer 5 min. bakken. Melk verhitten. Van aardappels en melk puree maken. De groentes door de puree mengen en met peper op smaak brengen. Serveer de stamppot met de balletjes in tomatensaus.

naar boven
naar boven