Pakketbrief week 15, 13 april 2016

leeuweriksveld logo

Preirecord

Op het land stonden nog flink wat rijen prei, het laatste wintergewas. Het is mooi om hem zolang mogelijk in de grond te laten, want dan kan de plant zich nog mooi herstellen van alle winterperikelen, maar dan ineens krijgt'ie de lentekriebels en schiet de bloemstengel eruit. Een klein beginnetje onderin de prei is niet erg, het is net zo geelgroen en mals als de bladeren, maar zo gauw de bloemknop eruit groeit, wordt de stengel dik en taai, de plant is aan zijn volgende fase begonnen.

Begin deze week was het dan zover: alle planten moesten uit de grond en liefst zo snel mogelijk klaargemaakt en onder de mensen. Je kunt het bloeiproces nog even tegenhouden door de prei in de donkere koeling te bewaren, maar hij wordt er niet meer mooier van. Daarom deze week nog een keer prei in de groentepakketten, en daarnaast waren door collegaboeren en -winkels ook heel wat kisten prei besteld. Aangezien wij de prei handmatig schoonmaken en op maat snijden, zijn voor ons 55 kisten à 10 kg echt een record. Gelukkig staan we niet de gehele tijd in de regen, maar kunnen we tussendoor weer lekker opwarmen in de zon.

Ondertussen luisteren we naar de vogels die het voorjaar ook goed in hun koppies hebben. De spreeuwen hebben nu net als de mussen ontdekt, dat je aan de schuurgevel aan de rand van het dak heerlijk kunt nestelen. Achter elk richel steekt wel een hoop hooi en ander nestmateriaal uit. In de schuur zijn ook weer zwaluwen gesignaleerd, want op de grond zijn verse witte vlekjes precies daar waar vorig jaar de nesten zaten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Witlof- Krops, N.O.P.
Broccoli- via de Zaai-ster
Komkommer- via de Zaai-ster

Attentie: in week 18 leveren wij i.v.m. hemelvaart, dat op donderdag 5 mei valt, alle pakketten één dag vroeger dan normaal.
In week 17 verandert er overigens niets: op koningsdag leveren we gewoon uit.

Preparatendagen Leeuweriksveld

Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.

Niet bezitten maar beheren: daar valt veel te leren!

Met Wouter Kamphuis en John Hogervorst
Op zaterdag 23 april van 13 tot 17u in het gebouw van de Christengemeenschap te Groningen, Lauwersstraat 3.

Van 't Leeuweriksnest

De tweede nieuwsbrief is zo goed als klaar, op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl


Recepten

Couscoussalade met raapstelen

1 sinaasappel, ½ groentebouillontablet, 300 g couscous, 240 g zwarte olijven zonder pit, 6 el olijfolie, 1 el ras el hanout (specerijenmengsel, marokkaans), 250 g (cherry)tomaten, 1 bosje raapstelen, 1 limoen of citroen, 200 g feta

Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Vul het sap aan met water tot 350 ml en breng met het bouillontablet aan de kook.
Doe de couscous en het sinaasappelrasp in een ruime schaal en schenk de bouillon erover. Roer door en laat 10 min. staan.
Laat de olijven uitlekken. Roer de couscous los met een vork.
Roer de olie, olijven en ras el hanout door de couscous. Breng de couscous op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de tomaten in partjes en snijd de raapstelen grof. Schep de tomaten en raapstelen door de couscous.
Snijd de limoen in partjes. Verkruimel de feta erover en serveer met de limoen.

Prei uit de oven met een lekker korstje

6 preistengels in stukjes van 10 cm, 2 eieren, 125 g room, 1 el citroensap, 200 g kaas. Lekker met mozarella in schijfjes, maar ook met pittige geraspte gruyerekaas.
Naar smaak: peper - zout - nootmuskaat

Kook de prei ca 15 min. in licht gezouten water, laat uitlekken. Meng de eieren met de room.
Breng op smaak met zout, peper, citroensap en nootmuskaat. Leg de stukken prei in vier kleine met boter ingesmeerde vuurvaste schaaltjes, of in een groete ovenschaal.
Giet het eimengsel erover en bedek elk vormpje met een schijfje mozzarella of een toefje gruyere. Gratineer ca. 15-20 min. in de oven op 200°C tot er zich een mooi goudbruin korstje vormt.

Italiaanse broccolistamppot

1 kg kruimige aardappelen, ca 600 g broccoli (uit het pakket) 150 ml melk, 2 eetl rode pesto (of tapenade van zwarte olijven en tomaat), 200 g tomaten, in stukjes gesneden, 150 g rauwe ham, in brede repen

Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in gezouten water. Giet af en laat even uitdampen.
Verdeel intussen de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar. Verwarm de melk, maar laat niet koken. Pureer de aardappelen. Stamp de broccoli er grof door.
Meng de pesto en zoveel warme melk door de stamppot dat deze smeuïg is. Schep de tomaat erdoor en breng de stamppot op smaak met weinig zout en flink peper.
Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de hamrepen.

Variatietip:
Schep de stamppot in een ovenschaal. Vervang de ham door 2 eetlepels geraspte parmezaan. Strooi die over de stamppot en gratineer 15 minuten op de hoogste stand onder de ovengrill.

Komkommer uit de wok

1 komkommer, 1 eetl olie, ½ of een kleine rode peper (fijngehakt), 1 limoen (geperst), 1 eetl sesamolie, 3 eetl Thaise vissaus, 2 eetl geroosterde sesamzaadjes

Komkommer wassen en uiteinden eraf snijden. Komkommer in de lengte halveren en ev. zaadlijsten met theelepel eruit schrapen.
Elke helft in 5 stukken snijden en deze in staafjes snijden. In wok olie verhitten.
Komkommerstaafjes 3-4 min. roerbakken. Peper laatste minuut meebakken.
Limoensap, sesamolie en vissaus naar smaak toevoegen. Komkommer overdoen in warme serveerschaal en bestrooien met sesamzaadjes.

Witlofsalade met peer en appel

4 stronken witlof, 2 handappelen, 2 peren, een handvol verse zachte tuinkruiden, gesnipperd of grof gehakt, 50 g pittige blauwschimmelkaas, 50 g creme fraiche, 5 eetlepels olijfolie, plus een scheutje, 4 eetlepels appelazijn, walnoten

Trek de blaadjes witlof los, was ze goed en slinger ze droog. Ontdoe de appels van het klokhuis en snijd ze in lucifertjes.
Ontdoe de peren van het klokhuis en snijd ze in achten. Als ze nog niet helemaal rijp zijn kun je ze even in een gloeiend hete grillpan leggen tot ze een beetje geschroeid zijn.
Doe witlof, appels en peren in een kom. Meng voor de dressing de blauwe kaas, creme fraiche, olijfolie, ciderazijn en 6 eetlepels water ongeveer 15 seconden in een blender.
Giet driekwart van de dressing over de salade en hussel goed. Strooi de rest van de kruiden erover.
Sprenkel er ook nog een beetje extra dressing en een paar druppels olijfolie over. Het is ook erg lekker als je er nog een paar walnoten over verkruimelt.

naar boven
naar boven