Pakketbrief week 16, 20 april 2011

logo

Asperges!

Sinds gisteren zijn ze echt "los" gegaan: de asperges! Vorige week woensdag had ik het eerste kopje ontdekt, donderdag waren er een stuk of twintig maar nu is de warmte echt doorgedrongen in de ruggen en komen ze overal. Gezien de weersverwachting denk ik dat we volgende week voldoende zullen hebben voor alle pakketten.

Hier en daar zitten er gaatjes in het plastic, dat de ruggen bedekt, zie ik als ik de eerste dagen aan het oogsten ben. Hoe kan dat nou? Het is verdorie nog bijna nieuw! Zouden er vogels in gepikt hebben, zo vraag ik me af. Dan zie ik opeens wat bewegen - hé, wat was dat? Maar het is alweer verdwenen onder het plastic. Snel leg ik nu de hele rug bloot en opeens zit er recht voor mijn neus een lief klein muisje, dat me met grote bruine angstoogjes aankijkt. Een moment lang weet hij niet wat hij doen zal en dan opeens -floep- rent ie naar achteren en kruipt snel onder het plastic van de volgende rug. Tsja, die zal er wel niet zo blij mee zijn, dat we hier nu dagelijks langsgaan en het plastic steeds weer op en af de ruggen doen. Moet ie zijn heil weer ergens anders zoeken…

Ondertussen is het flink droog geworden - enerzijds ideale omstandigheden om al het voorjaarswerk te kunnen doen, want de trekker doet nu nergens schade aan de bodemstructuur. Ook de natste delen van het pachtland heb ik kunnen eggen en op plekken waar de grasklaverweide gaten vertoonde, opnieuw ingezaaid. Bij windstil weer, met de hand, het oude zaaierswerk zoals dat duizenden jaren lang gedaan werd! Daarna nog een keer eggen en met een zware, met water gevulde rol erover om het zaad aan te drukken. En nu maar wachten op regen… bij voorkeur regelmatig een buitje in de nacht, want het mooie weer bevalt me op zich ook prima natuurlijk!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Bieslook - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - via de Zaai-ster
Waspeen - via de Zaai-ster
Trostomaat - van Schie, Ens
Postelein - Jochum de Boer, Kimswerd

In week 17 verwacht:

Asperges, kropsla, …


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Dansen van Universele Vrede

Onder leiding van Eleonora Helderman.
Gastmuzikant Wiet Helweg op Santoor.
Zondag 1 mei 2011
"Kracht in Verlangen" 13:00 - ± 17:00
Grote Zaal Vrije School Michaël/De Stroeten, Prinsenlaan 80, Emmen.
Inlichtingen en opgave: 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Aanmelding gewenst.


Thema-avond sociale driegeleding

Jac Hielema en Wouter Kamphuis organiseren twee inleidende avonden over dit voor ons allemaal belangrijke en actuele onderwerp.
Vrijdagavonden 29 april (Wouter) en 13 mei (Jac) a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.
Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.


Recepten

Winterposteleinsalade met spek en kaas

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 75 gr gerookt spek in dunne plakjes, 30 gr boter, 2-3 sneden (wit)brood, 125-150 gr kaas, 2 tomaten, bieslook, 1½ theel. (kruiden)azijn, zout, witte peper, ½ theel. grove mosterd, 1½ eetl. (zonnebloem)olie

Snijd de worteltjes van de winterpostelein en spoel de groente enkele malen in ruim koud water. Droog de postelein goed in een slacentrifuge of theedoek.
Snijd de korst van de plakken brood en snijd het brood in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de kaas in kleine blokjes.
Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snipper de ui. Bak de spek in een hete droge koekenpan tot ze goudbruin zien en knisperig zijn.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Voeg de boter aan het spekvet in de koekenpan toe. Wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken.
Bak de broodblokjes er, onder regelmatig omscheppen, aan alle kanten goudbruin in. Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Schep in een kom postelein, kaas, tomaten en bieslook luchtig door elkaar.
Meng de azijn met wat zout, peper en mosterd. Blijf zo lang roeren tot het zout is opgelost. Klop daarna de olie er door.
Schenk de dressing over de salade. Schep de salade daarna luchtig om. Verkruimel de spekplakjes.
Schep, vlak voor het opdienen, de spek samen met de broodblokjes door de salade.

Paksoi met kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

1 paksoi, een scheut zonnebloemolie, 1 ui, 1 knoflookteen, 1 theel. bouillonpoeder, ong. 1 eetl. bloem, 1 theel. kerrie, 100 gr blauwe kaas of belegen kaas, peper en zout, 2 dl melk, eventueel een scheutje witte wijn

Snijd het stronkje van de paksoi, was de paksoibladeren en laat ze uitlekken. Snijd de paksoi in brede repen. Pel en snipper de ui. Rasp de kaas. Pel de knoflook. Bak de paksoi ongeveer vijf minuten in olie tot ze geslonken en gaar maar nog wel knapperig is. Fruit in een andere pan in olie de ui met de uitgeperste knoflook en kerrie. Voeg een scheutje water, de melk (en eventueel de wijn) en de bouillon toe aan het ui-knoflook mengsel. Breng dit aan de kook. Leng de bloem aan met een scheutje melk en bind de saus hiermee. Voeg al roerend de geraspte kaas toe. Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is en er een gladde saus is ontstaan. Maak de saus op smaak met peper en zout. Lekker met een gekookte graansoort of macaroni of spaghetti.

Wortelsalade met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

300 gr wortel, 1 sinaasappel, 2 eetl. pijnboompitten, een handje rozijnen, 1 eetl. citroensap, 3 eetl. sinaasappelsap, evt. een handje druiven
Dressing: 1 theel. mosterd, 1 theel. gemberpoeder, 5 eetl. olie, 2 eetl. azijn, peper en zout

Was de rozijnen en zet ze met citroensap en sinaasappelsap te wellen. Snijd de sinaasappel in kleine stukjes. Snijd evt. de druiven middendoor en ontpit ze. Rasp de wortel en meng er de sinaasappelstukjes, gewelde rozijnen en evt. de druiven door. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Strooi de pitten over de salade en serveer.
Variatie: Ook heerlijk met stukjes mango door deze salade.

Romige macaroni met bloemkool

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr bloemkool, macaroni voor 2 pers., 1 theel. bouillonpoeder, 100 gr zachte (geiten)roomkaas of ham, ¾ dl slagroom, ½ theel. oregano, 80gr geraspte oude kaas

Kook de macaroni in water met bouillon beetgaar. Kook ondertussen de in stukjes gesneden bloemkool in een andere pan met water en een snufje zout beetgaar. Meng slagroom, oregano en in stukjes gesneden roomkaas of ham door de macaroni en schep de stukjes bloemkool erdoor. Warm nog even goed door en bestrooi met de geraspte kaas.

naar boven
naar boven