Pakketbrief week 16, 18 april 2012

logo

Voorjaarsplaatjes

Na de mooie regenbuien met Pasen is het nu weer guur en droog, zo komt het voorjaar nog maar langzaam op gang. Zodat we nu heel blij zijn met de twee tunnelkassen, waar we al heel wat bladgroentes eruit gehaald hebben. Van het nieuwe dak is het nu mogelijk om schoon en ijzervrij regenwater op te vangen, daarmee kunnen de planten in de kassen nu besproeid worden.
Maar buiten gaat het gewoon door. Zondag gingen we met het hele gezin langs onze 12 aspergeruggen en we hebben ongeveer uit elke rug één asperge gestoken (die hebben we dan maar lekker zelf opgegeten. Voor de liefhebbers: ze waren erg lekker). Met een beetje warmte erbij zullen we volgende week asperges kunnen aanbieden.

En ik hoorde direkt boven ons land een leeuwerik jubelen. Dat was eerder nog niet zo, misschien omdat we nu een lap graan hebben liggen, kunnen ze onze naam eindelijk eer aandoen. Ook hebben we de eerste zwaluwen zien vliegen en aan de Wilhelmsweg heeft zich een ooievaarspaar gevestigd, prachtig om te zien hoe ze op hun rode stelten over de versbewerkte akkers lopen.
Onze twee geiten zijn bezig aan de eerste grasmaaibeurt, ze hebben wel zin in echt gras in plaats van hooi.
En als echte afscheid van de winter hebben we deze week alle oude prei gerooid, de meeste wordt ook meteen gesneden deze week, een kleine rest gaan we in de koeling houden voor in de winkel. De nieuwe zomerprei zit al weer onder doek in de grond. Het laatste plaatje waren vier hazen, die in volle vaart over de weilanden renden, hup over de sloten, dat doen wij hun niet na!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Blonde eikebladsla - Warmonderhof, Dronten
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Winterpeen - Gerbranda State, Sexbierum

In week 17 verwacht:

paksoy, raapstelen, paprika, sla, …


Acties week 17

Paksoy*/st € 1,50
Brood:
75 Romeinse korst/750g € 3,75
5022 gebuild pitten/800g € 2,70

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

Zelf gezonde groenten kweken in je tuin

Dagcursus voor beginners

Janneke Tops verzorgde 13 jaar lang de prachtige groentetuinen op de ecologische woonwerkgemeenschap Ecolonie in Frankrijk. Nu deelt ze de opgedane kennis graag met geïnteresseerden in Nederland.
Op zaterdag 19 mei a.s. van 9.30 uur tot 18 uur op 't Leeuweriksveld!
Met de laatste anderhalf uur een rondleiding over het Leeuweriksveld.
Voor meer info en aanmelding mailen naar: janneketops@gmx.com
Kosten € 50,-

Dansen van universele vrede

We gaan weer dansen.
En dit keer in het licht van "Heling & Vertrouwen"
Welk deel in jou heeft heling nodig?
Is er een zieke in je naaste omgeving voor wie heling de wens is?
Met de energie en intentie van Heling zijn wonderen mogelijk. Daar mogen we op vertrouwen.
Wees welkom in de kring.
Zaterdag 21 April 2012, 13:00 - 16:30 uur, Grote zaal - Vrije School "De Stroeten", Stroetweg 10, 7812 BA Emmen
Onder leiding van Eleonora Helderman
Inlichtingen en opgave 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com
Kosten € 12,-
Aanmelding gewenst, i.v.m. voorbereiding.


Recepten

Kruidige wortelsoep

hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen

600 gr winterpeen, 140 gr gedroogde rode linzen, 2 theel. komijn, 125 ml melk, 1 liter groentebouillon, 2 eetl. olijfolie, chilipoeder naar smaak, enkele eetlepels yoghurt, naanbrood of stokbrood

Schrap de winterpeen en snijd deze in stukjes van gelijke grootte. Rooster de komijnzaadjes in een soeppan op middelhoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Schep de helft van de zaadjes uit de pan. Voeg de olijfolie toe en roer door elkaar. Voeg de linzen, wortels, melk en de groentebouillon toe. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat de soep 15 - 20 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak chilipoeder toe. Schep de soep in borden en schep er een eetlepel yoghurt in. Bestrooi met de geroosterde komijn. Serveer met (warm) naanbrood of stokbrood.

Gegratineerde lange prei

bijgerecht voor 2 personen

600 gr prei, 1 ei, 200 gr cottage cheese, 50 gr oude kaas, 25 gr broodkruim, 4 verse salieblaadjes of ½ theel. gedroogde salie, 1 theel. korianderzaad of ½ theel. korianderpoeder, olie of boter om in te vetten

Oven voorverwarmen op 180°C. Donkergroene gedeelte van de prei wegsnijden. Prei in de lengte doorsnijden, goed afspoelen, ong. 10 min. blancheren in kokend water en laten uitlekken. Kaas raspen. Salie fijn snijden. Korianderzaad vijzelen. Ei kloppen en mengen de cottage cheese, helft van oude kaas en de kruiden. Ovenschaal invetten. Prei in de ingevette ovenschaal leggen en het eikaasmengsel erover verdelen. Brood verkruimelen, dit gaat gemakkelijk in een vijzel. Kruim mengen met de overgebleven kaas en over de prei strooien, Preischotel in 30-40 min. in de oven knapperig, goudbruin bakken. Lekker met gebakken aardappels.

Witlofsalade met fruitstukjes

bijgerecht voor 2 personen

500 gr witlof, 1 sinaasappel, 2 halve perziken uit pot of blik, een handje studentenhavermelange, ½ theel. mosterd, mespuntje gemberpoeder, 1 eetl. gekonfijte gemberstukjes met siroop, ½ dl creme fraiche, snufje zout

Was de witlof, verwijder de kern en snijd de witlof klein. Pel de sinaasappel en snijd de sinaasappel in stukjes. Snijd de perziken in stukjes. Meng witlof met studentenhaver, sinaasappel en perzikstukjes. Maak een dressing van creme fraiche, mosterd, gemberpoeder, fijn gesneden gemberstukjes met siroop en een snufje zout. Schep de dressing door de salade en serveer meteen. Variatie met peer: In plaats van perzik kunt u ook heel goed stukjes rijpe peer gebruiken.

Rode kool met tutti frutti

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode kool, 100 gr tutti frutti (gedroogd fruit: pruimen, appeltjes, rozijnen en abrikozen), 2 laurierbladeren, 3 jeneverbessen, 3 kruidnagels of kruidnagelpoeder, ½ theel. kaneel, ev. ½ theel. gemberpoeder, 1 dl appel- of sinaasappelsap, 2 eetl. citroensap of azijn, peper en zout, ev. maïzena

Week de tutti frutti een uur in 1 tot 2 dl water. Snijd de rode kool fijn. Stoof de rode kool met appel- of sinaasappelsap, citroensap of azijn, laurierblad, jeneverbes, kruidnagel, gemberpoeder, kaneel, peper en zout in 30 tot 40 min. gaar. Kook ondertussen de tutti frutti 5 tot 10 min. in het weekwater. Roer de tutti frutti door de gestoofde rode kool. Bind eventueel het vocht met maïzena. Serveer bijvoorbeeld met (pandan) rijst en geroosterde gemengde noten.

naar boven
naar boven