Pakketbrief week 16, 16 april 2014

leeuweriksveld logo

Paksoy

Deze week in uw pakket voor de tweede keer een groente die we al helemaal in dit jaar geteeld hebben: paksoy. De eerste keer waren de raapsteeltjes die jullie afgelopen week of twee weken geleden in het pakket hadden. Beide gewassen zijn nog afkomstig uit onze tunnelkassen. Het begin van het voorjaar blijft de moeilijkste tijd om het groentepakket te vullen: iedereen is na de winter een beetje uitgekeken op de bewaargroentes van het vorige jaar, zeker als het al mooi en warm weer is, maar de nieuwe gewassen zijn nog maar net gezaaid of geplant en kunnen nog niet geoogst worden.

Via groothandel de Zaai-ster kunnen we wel alle groentes bestellen, maar die komen dan van verder weg - dat past dus niet in de filosofie van het groentepakket om zoveel mogelijk regionaal en van het seizoen te eten - en zijn ook vaak duur.

Niet voor niets was er traditioneel een vastenperiode voor het paasfeest… het hoort er even bij in deze tijd, maar het zal niet lang meer duren. Sinds vorige week maandag kunnen we al asperges oogsten, door het koele weer nog geen grote hoeveelheden, maar zo gauw het weer warmer wordt gaan we ze ook in de pakketten verwerken. De collega's van Schie in de Noordoostpolder en Tuindersdijk in Erica hebben alweer tomaten, die jullie deze week in het pakket vinden, en paprika's (misschien volgende week). Binnenkort komen sla, spinazie, raapstelen van buiten, radijs, bosui…

Deze week hebben we het eerste schoffel- en wiedwerk gedaan. Het vliesdoek van het gewas, een lastig klusje soms als er veel wind staat, dan met de trekker en schoffel tussen de rijen door en vervolgens met de hand schoffelen in de rij. Daarna snel het doek er weer overheen, het is nog koud! Eén bed bospeen en een bed rode bietjes hebben we ook al met de hand gewied. Verder zijn er nog een tweede bed tuinbonen gezaaid, suikermais en pompoen voorgezaaid in de tunnelkas. Er komt nog een stel planten van biologisch opkweker Jongerius en ik ga nog een bed Chioggia-bietjes zaaien.

Iedereen heel goed paasfeest gewenst,

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Bleekselderij- via de Zaai-ster
Rode kool + appel- van Vilsteren, Marknesse
Pastinaak (vers gerooid)- van Vilsteren, Marknesse
Tomaat- van Schie, Ens

In week 17 verwacht:

bataviasla*,paprika?, witlof, waspeen, …

Aardappelabonnees: onze Raja's raken op, vanaf nu treft u Santē aan in het abonnement, als u er expliciet om vraagt kunt u nog Raja* of ook Agria (Eko de Eerste) krijgen.


Recepten

Pittige pastinaaksoep met curry

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

1 eetl. boter, ½ ui, 400 gr pastinaak, 1 klein teentje knoflook, 375 ml water, ½ bouillonblokje, 1 theel curry poeder, 50 ml slagroom, zout en peper, gedroogde Spaanse peperpoeder of paprikapoeder om te garneren

Hak de ui fijn. Schil de pastinaak en snijd deze in blokjes van 1 cm. Pel het teentje knoflook en hak het fijn. Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui in boter tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de pastinaak, knoflook en curry poeder toe en bak een paar minuten om de smaken los te laten komen. Voeg 375 ml water en het halve bouillonblokje toe en laat Laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de pastinaak zacht is en makkelijk te breken met een houten spatel. Haal van het vuur en mix met een staafmixer of keukenmachine. Roer de room erdoorheen en verwarm. Breng op smaak met zout en peper en garneer met een beetje Spaanse peperpoeder of paprikapoeder.

Gemengde salade met bleek- of groenselderij

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, 1 tomaat, ½ rode paprika, 2 stengels selderij, ¼ komkommer, feta kaas naar smaak, 2 eetl olijfolie, 1 eetl witte wijnazijn, ½-1 eetl appeldiksap, verse kruiden naar smaak

Was de groenten en snij de tomaten, paprika, selderij en komkommer in stukken. Voeg de blokjes feta-kaas toe aan deze salade en verse kruiden naar eigen keuze. Meng de olijfolie, de wijnazijn en de appeldiksap bij elkaar voor de dressing. Doe de dressing over de salade.

Spaghetti met tomaat, bleekselderij en basilicum

hoofdgerecht voor 2 personen

350-400 gram tomaten, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 stengel bleekselderij, 3 eetl. olijfolie, ½ gedroogd pepertje, 200 gr volkoren spaghetti, 8 blaadjes basilicum, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Kruis de tomaten in aan de onderkant en dompel ze 30 seconden in kokend water. Ontvel ze en snijd ze klein. Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in kleine boogjes. Snijd de peper in stukjes.
Fruit de ui, de knoflook en de bleekselderij 10 minuten zacht in de olie. Voeg de tomaten toe met het pepertje en een beetje zout en kook dit in 15 minuten tot een saus. Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de saus op smaak met de kleingesneden basilicum en geef de geraspte kaas erbij.

bron: www.voedingscentrum.nl

Rijst met paksoi en champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr zilvervliesrijst, 100-200 gr vegetarisch gehakt, 125 gr champignons, ½ grote of 1 kleine struik paksoi, een flinke scheut ketjap manis

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen in een grote koekenpan wat olie en bak de champignons. Voeg na een minuut of vijf de paksoi toe en bak nog vijf minuten.

Doe dan het vega gehakt erbij met een snuf peper en zout en bak nog even door. Verdeel de rijst over de borden en doe er het gehakt-groentemengsel overheen. Maak af met een scheut ketjap op ieder bord. Lekker met kroepoek.

Rode kool met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

ongeveer ½ rode kool (300 gr gesneden), ½ sinaasappel, 1 eetl olijfolie, 1 rode ui, 25 ml rode wijn, 1 eetl rozijnen

Snijd de halve rode kool in de lengte doormidden, verwijder de witte kern en snijd 300 gr in dunne reepjes. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Verhit de olie in een wok. Bak de kool en de ui 5 min. op hoog vuur. Voeg het rasp, het sap, de wijn en de rozijnen toe. Roerbak nog 4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

bron: www.ah.nl

naar boven
naar boven