Pakketbrief week 16, 15 april 2015

leeuweriksveld logo

Lentebericht

Na het koude en stormachtige weer vóór Pasen begint het voorjaar nu wat op stoom te komen. We hebben inmiddels 3 plantingen in de grond, bijna allemaal onder doek. Terwijl de groei voor Pasen nagenoeg stilstond, komt die nu lekker op gang! De ter plaatse gezaaide tuinbonen steken hun kopjes op om de in de kas voorgekweekte en later buiten uitgeplante te vergezellen. De haver maakt dat de akker in hoog tempo verkleurt van zwart naar helder lichtgroen.
Intussen heb ik op onze droge zandgrond ook alweer twee keer moeten beregenen, vooral om nieuw gezette planten op gang te helpen. Wat dieper in de grond zit natuurlijk wel vocht genoeg na de hele winter.

Bij de storm hebben we pech gehad: van één van onze tunnelkassen is het plastic kapotgewaaid. De gewassen zijn niet beschadigd, maar we zullen ze nu niet zo vroeg kunnen oogsten. Gisteren en vandaag zijn we bezig geweest het oude plastic op te ruimen en nog wat te verbeteren aan het geraamte van de kas, in de hoop dat de nieuwe folie die binnenkort gemonteerd wordt, langer zal meegaan.
Verder zijn de aardappels geplant, de asperges opgerugd en afgedekt - nee, vóór eind volgende week verwacht ik ze nog niet - en een heleboel bloemen gezaaid langs de randen van ons perceel: lupines, boekweit, facelia, blauw lijnzaad, zonnebloemen, dille.

Ik heb een bodemloze houten ton van een meter hoog gemaakt, deze in een hoekje op de akker gezet, gevuld met zwarte grond en compost en er drie lichtwortels in geplant. Een voorzichtige eerste poging om de teelt van dit gewas op 't Leeuweriksveld te ontwikkelen. Drie of vier jaar geleden heb ik er op deze plaats al eens over geschreven, maar toen kon ik niet aan plantgoed komen.
Afgelopen zondag waren we op bezoek bij vrienden en konden genieten van een fouragerend ooievaarspaar en zagen de eerste zwaluw! En vandaag vloog er alweer eentje achteloos bij ons door de schuur.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Courgette- via de Zaai-ster
Waspeen- via de Zaai-ster
Prei- via de Zaai-ster
Komkommer- via de Zaai-ster
Groene kool- Anton van Vilsteren, Marknesse

In week 17 verwacht:

raapstelen, radijs, pastinaak, rode ui, …

Preparatendagen

Elke eerste zaterdag van de maand roeren en spuiten we het kiezelpreparaat over de gewassen op 't Leeuweriksveld. Dit komt de voedingskwaliteit van de gewassen voor de hele mens, lichaam, ziel en geest, ten goede! Deze activiteit valt helaas niet te combineren met uitslapen, want we beginnen om 7 uur. Maar de sfeer is altijd goed en na afloop genieten we samen van een heerlijk, welverdiend ontbijt.
U bent van harte welkom als u eens mee wilt doen!

Workshop zalf maken van de smeerwortel Symphytus officinalis

Op 18 april gaan we het veld in voor het oogsten van de wortel. Het bereiden gebeurt op het Leeuweriksveld. Afhankelijk van de vindplaats ga ik ervan uit dat 3 uur ongeveer genoeg is. Van 9 tot 11.  Als je in het bezit bent van een elektrisch kookplaatje dan is het handig om dat mee te nemen. Een steelpannetje en een theezeefje ook. Heb je dat niet dan laat me dat even weten. Met 8 mensen is de groep vol.
Voor meer info kun je me mailen: ankabults@hotmail.com

leesgroep Johannesevangelie

Er is nog plaats in de leesgroep over het Johannesevangelie.
We komen eens per maand op de woensdagavond bij elkaar in Sleen. Gezamenlijk lezen we een tekst uit het Johannesevangelie. We worden daarbij geholpen door Bart Hessen, geestelijke van de Christengemeenschap uit Groningen.
De avonden zijn van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bel voor informatie: Femmie Timmerman 06 24720208, 0591 224202
of Bart Hessen 0594/659558


Recepten

Courgette met paprika uit de oven

bijgerecht voor 2 personen

300 gr courgette, 1 paprika, 1 ui, een klein blikje ansjovis of tonijn in olie, een scheutje olijfolie, 1 theel. Provençaalse kruiden, vers gemalen peper en grof zeezout, evt. peterselie

Was de courgette en snijd deze in plakjes van 1 cm. Was de paprika en snijd deze in reepjes. Pel de ui en snijd deze in ringen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in. Verdeel de plakjes courgette over de bodem de ovenschaal, verdeel er de reepjes paprika, de uiringen en de vis over en besprenkel met olijfolie. Bestrooi het geheel met de kruiden en peper en zet ongeveer 30-45 min. in de voorverwarmde oven (of korter onder de gril). Strooi er daarna een klein beetje zout over. Garneer evt. met peterselie.
Heerlijk met rijst of pasta.

bron: www.odin.nl

Stamppot groene kool met ananas

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 350-500 gr groene kool, 15 gr boter, ½ eetl. kerrie, ½ blikje ananas, 100 gr ham of 75 gr cashewnoten, 1 deciliter melk, 50 gr geraspte kaas

Aardappelen schillen en gaar koken in water met zout. De kool in reepjes snijden, wassen en laten uitlekken.
Boter smelten en kerrie toevoegen. Kool in de boter doen en op hoog vuur laten slinken.
Ongeveer 5 minuten laten stoven. De ananas laten uitlekken. Cashewnoten eventueel even roosteren in een koekenpan.
Ham in blokjes snijden. Cashewnoten/ham en ananas meewarmen met de kool. De aardappelen afgieten en met de melk fijn stampen tot een puree.
Het koolmengsel erdoor scheppen. Bestrooien met kaas en serveren. (Of in een ingevette schaal nog 10 minuten in een voorverwarmde oven van 225°C laten gratineren.)

Prei met kruidenkaas

bijgerecht voor 2 personen

500 gram prei, 15 gram boter of margarine, 50 gram zachte kruidenkaas, zout

Maak de prei schoon en snij de groente in ringen. Verhit de boter of margarine in een pan en voeg de prei toe. Schep de groente goed om.
Laat de prei met het deksel op de pan in ongeveer 10-15 minuten gaar smoren. Voeg eventueel een scheutje water toe. Roer de roomkaas door de prei. Breng op smaak met zout.

Tip: Met 150 gram zachte kruidenkaas een volwaardige vegetarische maaltijd met pasta of gekookte aardappelen.

Wortelsalade

bijgerecht voor 2 personen

400 gram wortelen, 3 eetl rozijnen, 1 dl appelsap, 1 citroen, 1 theel mosterd, peper, zout, 1 kleine appel

Pers de citroen uit en meng 1 eetlepel van het sap met de appelsap. Was de rozijnen en week ze een half uur in het appelsap met citroensap. Giet de rozijnen af in een zeef en vang het vocht op. Maak van het rozijnenvocht met de mosterd, peper en zout een dressing. Schrap de wortelen en rasp ze grof. Schil de appel en rasp hem grof.
Meng alles door elkaar.

Komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas

bijgerecht voor 2 personen

½ of een kleine komkommer, een paar takjes verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 2 volle eetl. zonnebloempitjes, 50 g Parmezaanse kaas, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 1 eetl. (appel)azijn, 2 theel. honing

Verse dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien.

naar boven
naar boven