Pakketbrief week 17, 27 april 2016

leeuweriksveld logo

Over eten

Zowat elke week verschijnt er in onze streken een nieuw voedingsadvies, een nieuw superfood, en dat alles afgewisseld met een nieuw voedselschandaal. Zodat je door de bomen het bos niet meer ziet, en je van alles voor de kiezen krijgt.
Wat mij opvalt in het hele thema, is dat het in de meeste gevallen erom gaat, wat voor stoffen zitten in ons eten: bij de schandalen worden de gekste hulp- en gifstoffen ontdekt, bij de hypes moeten we onze voeding aanvullen met belangrijke mineralen en vitaminen.
Steeds meer mensen kunnen met verschillende voedingsstoffen niet meer goed omgaan: zout, vet, zuivel, graan, suiker, dierlijke producten, overal zit wel een haak aan.
Als biologische boer vraag ik me vaak af, of een groot deel van het probleem niet ook in de manier van landbouwen zit. Voor mij staat vast, dat planten en dieren, als ze naar hun aard behandeld worden, ook de mens beter voeden. Maar misschien gaat die weg zelfs nog verder, en zijn er nog heel andere redenen om te eten, dan stoffen binnenwerken.
Als we iets eten, valt op, dat het eerste wat ons lichaam doet met de voeding: het zo compleet mogelijk afbreken en omvormen. Dan pas kunnen stoffen goed in ons lichaam ingebouwd worden. Dus het is nodig dat er echt werk verzet wordt. De mens eet zich letterlijk door de aarde heen, en dat gaat gepaard met echte inspanning. Daarnaast is eten meestal een sociaal gebeuren: eten met liefde bereiden, gezellig met elkaar lekker tafelen, een feest zonder eten is bijna onvoorstelbaar.
In plaats van denken in stoffen, ook hier denken in samenhangen: eten is zich verbinden met alles wat op aarde is, eten is zich verbinden met andere mensen.

Eet smakelijk, Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Rode paprika- via de Zaai-ster (nl)
Aubergine- via de Zaai-ster (nl)
Witte kool- van Vilsteren, Marknesse
Chioggia-bietjes- BioRomeo, Ens

In week 18 verwacht:

Raapstelen?, …

Attentie: in week 18 leveren wij i.v.m. hemelvaart, dat op donderdag 5 mei valt, alle pakketten één dag vroeger dan normaal.

Preparatendagen Leeuweriksveld

Op alle dagen bent u van harte welkom, wel even aanmelden.

Van 't Leeuweriksnest

De tweede nieuwsbrief is klaar, op verzoek zenden we hem u graag toe.
www.leeuweriksnest.nl

naar boven
naar boven