Pakketbrief week 18, 5 mei 2010

logo

Attentie! Volgende week staat uw pakket één dag vroeger dan normaal voor u klaar. Omdat op donderdag Hemelvaart is, leveren we op dinsdag en woensdag uit.

Mei koel en nat…

Deze week hebben we de eerste raapstelen, kropsla en radijsjes van de volle grond geoogst. De gewassen reageren heel dankbaar op de regen van de laatste tijd. We hebben het vochtige weer ook goed gebruikt om nog wat boompjes en rabarber te planten en om hoornmest-preparaat te spuiten.
De planten groeien niet erg snel, daarvoor is het nog te koud.
De andijvie in het pakket komt nog uit de tunnelkas: voorjaarsandijvie gaat makkelijk schieten als hij koude nachten moet doorstaan, in de tunnel is dat toch een stukje minder. Op de vrijgekomen plek planten we meteen courgettes: dat is vorig jaar heel goed bevallen. In de tunnel blijven de planten veel langer doorgroeien én geven al vroeger opbrengst dan in de volle grond.
Deze week gaan we ook de suikermais voorzaaien in potten in de tunnel; buiten is het nog te koud voor hem. De pompoenen wil ik wel meteen ter plekke op de akker zaaien, maar ook daarvoor moet het eerst nog wat warmer worden. En hetzelfde geldt voor de spekbonen, die we dit jaar voor het eerst gaan telen.
Maar ik zal niet klagen over de kou: "Mai kühl und nass, füllt den Bauern Scheun und Fass" zegt het Duitse spreekwoord.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Asperges* - 't Leeuweriksveld/De Morene
    òf Komkommer - Bijo, 's Gravezande
Waspeen - Hortica, Ens
Witte kool - van Vilsteren, Dronten

* Als u deze week geen asperges aantreft, krijgt u ze volgende week! We hebben niet voldoende om iedereen in één keer van asperges te voorzien.

't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 19 verwacht:

kropsla*, komkommer of asperges*, tomaten, witlof, chinese kool, (radijs?*)
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

In verband met hemelvaart leveren we volgende week alle pakketten één dag vroeger uit.

Vanaf deze week sluit de gemeente de Wilhelmsweg af voor auto's, om de overlast door het vele sluipverkeer te beperken.
Klanten voor onze boerderijwinkel die vanaf Emmen-centrum of de Bargeres via de Nieuw-Amsterdamsestraat naar onze winkel willen, moeten nu een andere route kiezen.
Een goed alternatief is: via de Delftlanden, in de wijk de Zandzoom opzoeken en deze helemaal uitrijden. Onze ingang ligt helemaal aan het eind van de Zandzoom.

Andere mogelijkheid: door de Rietlanden en via de Oude Wilhelmsweg.

Zie ook het kaartje met de omleiding en routebeschrijving op deze website.

12 en 13 juni a.s zijn de landelijke open dagen bij biologische boeren.
't Leeuweriksveld doet natuurlijk ook weer mee, u bent van harte uitgenodigd voor een kijkje op onze boerderij!

Versaanbod week 19

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

05 veelzadenbrood
met tarwe, rogge, lijn-,maan- en sesamzaad/750g
€ 3,30
 
Sinaasappels Tarocco€ 2,45/kg
Nieuw: waterijsjes om zelf in te vriezen. 10 st€ 3,25

Recepten

Andijvie-wokschotel met taugé en geitenkaas

Hoofdgerecht voor 2 personen

witte rijst
500 gr rauwe andijvie
2 tenen knoflook
olijfolie
100 gram taugé
1 rond geitenkaasje chevre doux

De rauwe andijvie goed wassen, drogen en in repen snijden. Knoflook pellen en uitpersen of in stukjes snijden. Water aan de kook brengen. Doe de rijst in de pan als het water kookt, laat de rijst 8 minuten koken, giet hem dan goed af en laat de rijst in een gesloten pan 15 minuten staan. Fruit de geperste knoflook aan. Voeg de taugé erbij en bak deze mee, voeg daarna de andijvie erbij, wok lekker door elkaar. Voeg als laatste het rondje geitenkaas toe en laat het er lekker door smelten. Serveer met de rijst apart erbij.

Raapsteeltjesstamppot met paddestoelen en ui

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen
500 gr aardappels
100 ml warme melk
25 gr boter
nootmuskaat
15 gr kruidenboter (of gewone boter en verse tuinkruiden, zoals daslook en bieslook)
1 kleine gesnipperde ui
125 gr paddestoelen
klontje boter
paprikapoeder
chili
peper, zout
1 ei

Worteltjes van de raapstelen snijden en de raapstelen wassen. Snijd ze in stukjes van hooguit 2 cm. Kook de aardappels gaar en maak er met de warme melk en de kruidenboter een mooie gladde puree van. Bak de ui met wat paprikapoeder, chili, peper en zout tot ze bruin worden en bak dan de paddestoelen mee tot die ook bruin zien. Breek een ei boven de massa en roer dit stevig door, zodat er een ui-paddestoelen-eimengsel ontstaat. Roer de raapsteeltjes en het paddestoelenmengsel door de aardappelpuree. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Courgetteschotel

Bijgerecht voor 4 personen

3 vleestomaten
500 gr aardappels
2 courgettes
peper, zout
200 gr Mozzarella kaas
2 eetl versgehakte peterselie of bieslook
50 gr boter
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 theel kerriepoeder

Kook de aardappels en laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C. Kruis de onderkant van de tomaten in en leg ze enkele tellen in heet water. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in plakken.Vet een (liefst vierkante) ovenschaal in. Verdeel de gewassen courgette en de mozzarella in plakjes. Rangschik de aardappelplakjes, de vleestomaten en de courgetteplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Strooi er peper en zout over. Verdeel de plakjes mozzarella over de courgette, tomaat-, en aardappelplakjes. Strooi de peterselie of bieslook erover. Smelt de boter. Roer de Parmezaanse kaas en de kerriepoeder erdoor.Verdeel het mengsel over de ovenschotel. Plaats het gerecht in het midden van de voorverwarmde oven en bak 20 minuten. Lekker met een frisse groene salade bij.

Macaroni met tofureepjes en witte kool

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr macaroni
1 eetl olijfolie
175 gr gekruide tofureepjes
klein teentje knoflook
½ prei
300 gr witte kool
1 bekertje creme fraiche
2 eetl tomatenpuree
2 eetl Italiaanse kruidenmix
peper en zout

Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Hak het teentje knoflook fijn, snijd de prei in ringetjes, snijd de witte kool fijn. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tofureepjes lekker knapperig. Voeg de knoflook toe en vervolgens de witte kool en de prei. Laat alle groenten een paar minuten meesmoren en voeg dan de kruiden, de tomatenpuree en de creme fraiche toe. Meng alles goed door elkaar.Giet de macaroni af en roer hem door het groentemengsel. Breng verder op smaak met zout en peper en warm nog even goed door. Lekker met een tomatensalade.

naar boven
naar boven