Pakketbrief week 18, 4 mei 2011

logo

De nieuwkomers

En dan nieuwkomers in de ware zin van het woord.
Jaap, al ruim 20 jaar mijn levensgezel, en ik hebben ons nooit eerder bezig gehouden met biologisch voedsel o.d. Tot op het moment dat ik het boekje 'Wat zit er in uw eten' in handen kreeg. Mijn oog viel op het woordje 'aspartaam' op de kaft. Ahh, een oude bekende die ik al jaren angstvallig ontloop. Na het doorlezen van het boekje besefte ik dat vele verraderlijke (gif)stofjes bijna niet te ontlopen zijn, vooral niet als je je produkten graag verpakt in potjes en andere houdbare verpakkingen koopt. Tsja, ik had er na het lezen van het boekje geen trek meer in en nam een resoluut besluit, wij worden biologisch! Jaap was weliswaar iets minder enthousiast, maar geeft alles wel een eerlijke kans…

Na een bezoek aan 't Leeuweriksveld (Ohhh, ze hebben alles!) gingen we thuis direct enkele dingen 'uitproberen'. Helaas probeerde Jaap als eerste de mayonaise. Zijn mond vertrok tot een vreselijke grimas; 'Het smaakt precies zo als die mayo die jij jaren geleden eens gemaakt hebt!' Jawel, die vond hij dus echt niet te eten, sterker nog, ik had de grootste moeite hem te overtuigen dat ik hem echt niet wilde vergiftigen. Ik schoot in de lach en was stiekem trots, mijn zelfgemaakte mayo zou ik ook zó in potjes kunnen verkopen. Oké, ik vind het ook niet zo geweldig, maar ik vind het ook niet vies. Het is tenminste eerlijke mayo.

Jaap liet zich door deze kleine tegenvaller niet weerhouden de rest te proberen. En gelukkig, de pinda's zijn fantastisch, de lamsworst met knoflook geweldig, de tomaten 'niets mis mee' volgens Jaap… ik vind ze heerlijk. Kortom de rest viel, bij ons beiden, in goede aarde. Vooral de mierikswortelspread is nu al een grote favoriet! (ook heel lekker op geroosterd brood met plakjes tomaat).

Ik heb een heleboel recepten uitgeprint, want ik ken de meeste produkten niet eens, laat staan dat ik ermee kan koken… Dus heb ik nu een prachtig kookboek en gaan we deze week helemaal biologisch eten.

Spannend…

Linda

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bataviasla of bindsla - 't Leeuweriksveld
Raapsteel of spinazie - 't Leeuweriksveld
Broccoli - Ecoking, Spanje
Rode biet - via de Zaai-ster
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 19 verwacht:

Bindsla/eikebladsla, paksoy, ….


Versaanbod week 19

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Thema-avond sociale driegeleding

De tweede avond wordt verzorgd door Jac Hielema en staat in het teken van het verlevendigen van ons denken, om vervolgens het sociale organisme beter te kunnen begrijpen. Zeer de moeite waard! 13 mei a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.
Info en aanmelding bij 't Leeuweriksveld.


Natuurlijk ontstressen

Een holistisch antwoord op stress en burn-out. Onder leiding van Nati Visser.
Plaats: Opleidingscentrum Mirre. www.mirre.nl
Workshops op verschillende data en locaties in Emmen of op aanvraag. Deze bestaan uit een serie van 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur.
Kosten: 10 euro per avond.


Recepten

Raapsteeltjestaart

bijgerecht voor 2 personen

Deeg: 100gezeefd tarwemeel, 50 gr (koude) boter, 2 eetl. water, (kruiden)zout
Vulling: 1 bosje raapsteeltjes, 2 aardappelen, 1 ui, 1 ei, 1 dl zure room, 50 gr gemalen gruyère kaas, 1 eetl. extra vergine olie, (kruiden)zout, peper

Zeef het tarwemeel in een kom, voeg zout toe. Boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. Aardappels wassen en koken in de schil. Raapstelen wassen en in kleine stukken snijden. Oven voorverwarmen op 200°C. Een bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Ui fijn snijden. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en kort meestoven. De aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze op het deeg leggen. De eieren loskloppen met de room. Raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart 30 minuten bakken in de oven. Dit recept kan ook met 600 g wilde spinazie ipv raapstelen. Spinazie wassen en na toevoegen aan ui laten slinken.

Bataviasalade met kruidensaus

bijgerecht voor 2 personen

½ krop bataviasla, 1 stengels selderij, 100 gr verse champignons, ½ eetl citroensap, ½ kleine rijpe avocado
Voor de slasaus: 1 eetl crème fraiche, 1½ eetl room, ½ eetl mierikswortel (vers geraspt of uit een potje), zout en peper, ½ à 1 eetl witte wijnazijn
Garnering: 1 hardgekookt ei, ½ bakje tuinkers

De buitenste bladeren van de sla verwijderen. De rest van de bladeren losmaken, spoelen en dan goed laten uitdruipen. Selderij spoelen en in dunne stukjes snijden. Champignons schoonmaken en in dunne plakjes snijden en bedruppelen met citroensap. De halve avocado schillen en de pit verwijderen; het vruchtenvlees dwars in plakjes snijden. Meng de ingrediënten voor de slasaus en verdeel de saus door de salade. Garneer met in plakjes gesneden ei en tuinkers.

Rode-bietensoep met rijstconfetti

bijgerecht voor 4 personen

400 g rode bietjes, 100 g snelkookrijst, zout, peper, 1 bosje fijngehakte peterselie, 300 g runderpoulet, 1 laurierblaadje, 2 kruidnagelen, 2 eetl. boter, 2 aardappelen, 1 appel, zure room

Confetti: rijst gaarkoken in water met zout en fijngehakte peterselie.
Soep: 1 liter koud water met de runderpoulet, het laurierblaadje plus de kruidnagelen aan de kook brengen en ong. 40 min. zachtjes laten trekken. De bouillon telkens afschuimen. In 2 eetl. boter 2 aardappelen, 1 appel en de bietjes in kleine blokjes laten stoven. De bouillon zeven, het vlees laten afkoelen en in stukjes verdelen. Het bietenmengsel door een zeef wrijven of met een staafmixer pureren. De bouillon er al roerende bijgieten. De soep op smaak brengen met zout en peper, het vlees toevoegen en doorwarmen. De bietensoep in 4 borden scheppen en garneren met schepjes zure room en rijstconfetti. Lekker met roggebrood met boter.

Pasta met kerrie en witlof

hoofdgerecht voor 2 personen

500 g witlof, handvol rozijnen, 150-200 g macaroni, 150 g kipfilet of beenhamreepjes, ¾ eetl kerrie, ½ eetl ketjap manis, ½ eetl gembersiroop, ½ eetl. citroensap, paprikapoeder, gemberpoeder, oregano, zout en peper

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kip of beenham in reepjes. Snijd het kontje van de witlof, halveer in de lengte, verwijder het bittere hart en snij in reepjes. Week de rozijnen 10 minuten in warm water. Doe olie in de hapjespan en bak de kip of ham hierin krokant. Voeg de witlof toe samen met de kerrie en de kruiden. Goed blijven roeren tot de witlof gaar is. Voeg de gewelde rozijnen toe en warm nog even door. Breng het op smaak met zout en peper. Ook lekker met verse ananas erdoor.

naar boven
naar boven