Pakketbrief week 18, 1 mei 2013

logo

* * *
ATTENTIE: Volgende week wordt uw pakket één dag eerder bezorgd dan normaal i.v.m. hemelvaartsdag.
* * *

Langzaam maar zeker

lopen we de vertraging door de lange koude winter in. We hebben nu eindelijk de laatste prei kunnen rooien (ze moest eerst voldoende herstellen van de lange periodes met nachtvorst). Gisteren heb ik dat land geploegd en nu kunnen vanmiddag eindelijk onze aardappels erin. Dat is voor het eerst dat dat pas zo laat lukt. Ik heb al wel enkele rijen vroege aardappels geplant, zodat we begin juli toch wat eigen aardappels zullen hebben.

Net als vorig jaar kwam er bij het ploegen een ooievaar achter me aan, die zich de tevoorschijn gekomen wormen goed liet smaken! Er nestelt nu weer een ooievaarspaar in Loeksham, vorig jaar is hun broedpoging mislukt, hopelijk hebben ze dit jaar succes.

In de tunnels is de eerste voorjaarsoogst alweer achter de rug en het resultaat vindt u onder andere in het pakket van deze week (eikebladsla en paksoy). Pompoenen en pronkbonen staan er in potjes te wachten tot ze half mei naar buiten kunnen. Deze week komen alweer de eerste planten voor de zomerteelt in de tunnelkas: cherrytomaatjes, puntpaprika's en rode peper.

De haver staat er goed op en heeft zijn eerste egbeurt gehad, wat heel wat kleine pasgekiemde onkruidjes de kop heeft gekost. Al het grasland is goed verzorgd: gebloot, gewalst en geëgd, zodat het nu flink kan groeien. Twee slechte stukjes heb ik omgeploegd en ga ik nieuw inzaaien met een weidemengsel van grassen en klavers. De aardbeien zijn stevig geschoffeld en krachtig geëgd en daarna met de hand in de rij gewied en geschoffeld, zodat ze er nu weer mooi verzorgd bij liggen. Ook hebben we wat nieuwe doordragers erbij geplant, om na half juli nog te kunnen oogsten. We gaan een beginnetje maken met een blauwe bessengaard, door vast één rij van honderd planten te zetten.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Paksoy Shanghai- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Regenboogpeen- …
Aubergine- via de Zaai-ster (NL)

In week 19 verwacht:

Oranje paprika (beter laat dan nooit), rode biet, witlof, spinazie, …

Volgende week, week 19, is het op donderdag Hemelvaartsdag. Dan leveren we alle pakketten een dag eerder.

Werveling

Annelies Kok is van oorsprong haptonomisch en antroposofisch fysiotherapeute. Door haar werkervaringen en studie is haar begeleiding steeds meer veranderd in het aanspreken van de kracht en wijsheid die in ieder mens zelf zit. Dat resulteerde in haar bedrijf Werveling. Werveling biedt biografische coaching en geschreven portretten.

Uitgangspunt bij beide onderdelen is het onderzoek vanuit de vier lagen van de mens, ofwel de vier kijkrichtingen. Bij de biografische coaching staat zelfonderzoek, ordening en ontwikkeling centraal.

Een geschreven portret biedt de mogelijkheid tot een beeld van een persoon in boekvorm. Bij vele gelegenheden kan dit een mooi document zijn: bij een jubileum, maar ook bij een naderend afscheid van het leven.

Voor meer informatie: www.wervelingwerkt.nl

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

De zaterdagen 4 mei, 1 juni, 6 juli, 3 augustus en 31 augustus (van 7-10u, u leest het goed, het kiezelpreparaat hoort 's ochtends vroeg uitgebracht te worden): kiezel roeren en spuiten over de gewassen, bloemen verzamelen voor de compostpreparaten.

Zondag 29 september (Michaël): hoornmest en compostpreparaten maken en ingraven.

Iedereen is welkom, wel graag aanmelden. Wij zorgen voor koffie/thee, op 29 sept. voor een lunch.
Zaterdag 4 mei t/m 31 augustus: ontbijt nádat het spuiten klaar is(10u).


Recepten

Aubergine met geurige specerijen

bijgerecht voor 2 personen

1 aubergine, 1 teentje knoflook, 1 sjalot, 1 vers pepertje of een mespuntje chilipeper, olie om in te bakken, 1 theel. gemberpoeder, ½ theel. gemalen komijn, ½ theel. gemalen venkel, ½ theel. gemalen kardemom, 1 theel. kerriepoeder, 1 dl kokosmelk of gewone melk met een scheutje room en gemalen kokos, 1 kaneelstokje, snufje zout

Was de aubergine en snijd deze in plakken van 1 cm dik. Strooi er een beetje zout over en laat een kwartiertje staan.
Spoel de plakken af met water en dep ze droog. Bak de aubergineplakken in olie totdat ze zacht en lichtbruin worden. Leg de gebakken aubergine terzijde in een schaaltje. Bak de sjalot(ten) met peper en knoflook.
Voeg de specerijen toe en roerbak dit geurige mengsel een paar minuten. Voeg kokosmelk, een snufje zout en de aubergineplakken toe en laat het geheel ongeveer 5 min. zachtjes stoven. Dien dit gerecht op met couscous, rijst of aardappelpuree en gestoofde bloemkool of broccoli.

Regenboogpeen met peterselieboter

bijgerecht voor 2 personen

4 takjes peterselie, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 50 gr zachte boter of margarine, zout, peper, 450 gr regenboogpeen, een beetje suiker

Knip de peterselie in een kommetje fijn. Boen de citroen onder stromend water goed schoon. Rasp ongeveer 1 theelepel gele schil van de citroen boven de peterselie.
Pel het teentje knoflook en pers het boven de peterselie uit en roer de boter of margarine erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Spreid een stukje plasticfolie op de aanrecht uit en leg de peterselieboter hierop.
Rol het op tot een rolletje en laat de peterselieboter in ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Maak de regenboogpeen schoon en snij ze in stukjes. Kook de wortels in een pan met weinig water, snufje zout en wat suiker zachtjes gaar.
Giet de regenboogpeen af en leg de groente in een schaal. Snij de peterselieboter plakjes en leg deze op de worteltjes. De peterselieboter die je eventueel overhoudt smaakt heerlijk op vers gebakken stokbrood.

Tip: Lekker met een stukje vis en gebakken aardappelen.

Noedelsoep met paksoi en ei

hoofdgerecht voor 2 personen

2 eieren, 750 ml groentebouillon van 1½ tablet, 1 cm verse gember, ½ teentje knoflook, ½ eetl. ketjap, ½ theel. sambal oelek, ½ grote of 1 kleine struik paksoi, 100 gr. miehoen

Rasp de gember. Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Pel en snipper het teentje knoflook. Kook de eieren in 9 minuten hard.
Breng in een andere pan de bouillon aan de kook, voeg gember, knoflook, ketjap en sambal toe. Voeg de miehoen toe en laat 4 min. wellen. Voeg de paksoi toe en laat 2 min. koken. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Laat de eieren schrikken onder koud water, pel en halveer ze.
Verdeel de soep over 2 borden en leg in elk bord een ei. Serveer de soep direct.

Eikebladsla met bosui en geitenkaas

bijgerecht voor 2-4 personen

1 krop eikenbladsla, 1 ei, 1 appel, 1 heel zacht geitenkaasje, 50 gr pijnboompitten.
Dressing: 5 eetl balsamicoazijn, zout, peper, nootmuskaat, rozemarijn, 125 ml olijfolie, 1 fijngesneden bosuitje, 1 teentje knoflook, tuinkruiden (bv. peterselie, dille en bieslook)

Ei hard koken, pellen en in stukjes snijden. Sla wassen, drogen en in stukjes in een kom doen. Appel en geitenkaas in stukjes snijden en door de sla mengen.
Pijnboompitjes licht roosteren in een droge pan. Bosui fijn snijden. Tuinkruiden fijn knippen. Knoflookteentje pellen en persen. Balsamicoazijn mengen met nootmuskaat, rozemarijn en tuinkruiden, al roerend de olie toevoegen.
Daarna de bosui en knoflook toevoegen. Op smaak maken met zout en peper. Proeven en dressing door de sla mengen. Tenslotte de pijnboompitten erover strooien.

naar boven
naar boven