Pakketbrief week 18, 29 april 2015

leeuweriksveld logo

!Attentie: volgende week wordt uw pakket één dag vroeger afgeleverd dan normaal. Dit als gevolg van hemelvaart.

Natuur en mens

Afgelopen weekend was ik op bezoek bij vrienden in Alkmaar. Als landbouwer kan ik het dan ook niet laten om als het ware "landbouwkundig" om me heen te kijken. Deze keer wat kijkjes over de natuur en de plek van de mens hierin.
Met de trein reden we langs de Oostvaardersplassen. Wat een ongelofelijke massa aan paarden, runderen en herten, al weer met kalfjes en veulens erbij. Daar tegenover stond het stuk land, waar bijna geen voer meer opstond, veel volledig kapotgetrapte grond, en zelfs de laatste restjes bomen aan de onderkant helemaal kaal met af en toe een pluimpje groen bovenop. De kuddes dieren zijn op hun manier wel mooi uit de verte, maar het landschap vond ik ronduit lelijk. Er zou wel een hele grote kudde wolven moeten komen, om hier weer wat evenwicht te scheppen. (Of toch een groep niet-vegetariërs?).

Later waren we op het strand bij Bergen. Het was bewolkt en alles was compleet grijs, maar dan met zo'n groot palet verschillende tinten, dat het heel erg mooi was. Een stukje verderop werd zand, dat uit de zeebodem 10 km voor de kust gezogen is, op het strand gespoten. Ter verhoging, om de afkalving van de duinen tegen te houden. Een groot spektakel aan menselijke techniek: grote metalen buizen, bulldozers, en een straal zand die met enorme druk op het strand spatte. Een schouwspel aan samenwerking van mens en machine. Je moet er niet aan denken, hoeveel energie in zo'n klus zit! En de natuur had er ook weer zijn deel in: je kon nu grote mosselen en oesters op het strand vinden, die er normaal niet voorkomen. Bij de grote zandstraal waren er reuze zwermen meeuwen, die van alles uit het nieuwe zand pikten. Een drukte van belang, en toch kwam er geen één onder de bulldozer terecht. Aan de rand een hele groep vogelaars met grote verrekijkers.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Radijs- 't Leeuweriksveld
Bindsla of blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- via de Zaai-ster (NL)
Regenboogpeen- Bioromeo, Ens
Gele uien- via Eko de Eerste

In week 19 verwacht:

raapstelen, …

Preparatendag

Elke eerste zaterdag van de maand roeren en spuiten we het kiezelpreparaat over de gewassen op 't Leeuweriksveld. Dit komt de voedingskwaliteit van de gewassen voor de hele mens, lichaam, ziel en geest, ten goede! Deze activiteit valt helaas niet te combineren met uitslapen, want we beginnen om 7 uur. Maar de sfeer is altijd goed en na afloop genieten we samen van een heerlijk, welverdiend ontbijt. U bent van harte welkom als u eens mee wilt doen!
Eerstvolgende keer: zaterdag 2 mei.

Zondag 7 juni 'mini-open dag' en pop-up-restaurant van Oma serveert

's Middags om 15u en 16.30u een rondleiding over 't Leeuweriksveld.
De winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult en met de kleine dieren.
Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden (prijs wordt nog bekend gemaakt).


Recepten

Griekse bloemkool

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool. Saus: sap van een citroen, 250 ml witte wijn, 125 ml water, 1 takje tijm (of gedroogde tijm), 1 takje dille (of gedroogde dille), 1 laurierblaadje, ½ theel. witte peper, korianderzaadjes (lichtjes geplet), 4 eetl. olijfolie, zout

Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze. Blancheer de bloemkoolroosjes gedurende 2-3 min. in kokend water met zout.
Laat ze uitlekken en leg ze in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Doe alle andere ingrediënten in een kookpan, zet er een deksel op, breng het geheel aan de kook en laat het 3-4 min. zieden (sterk koken). Voeg er dan de bloemkoolroosjes aan toe.
Laat 10 min. koken op een matig tot zacht vuur (deksel op de pan) tot de roosjes al dente zijn. Haal ze uit de kookpan en houd ze warm. Zeef het kookvocht en laat dit inkoken tot een lichte stroop. Serveer de bloemkool met de saus.

Raapstelensoep met ei

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 eieren, 1½ bosuitje, 1 middelgrote aardappel, 15 gr boter, 500 ml tuinkruidenbouillon (van tablet), 1 bosje raapstelen

Eieren in 6-7 min. net hard koken. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. In (soep)pan boter verhitten. Bosuitjes en aardappelblokjes 2 min. zachtjes bakken. Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur ca. 10 min. laten koken. Paar raapstelen achterhouden voor garnering, rest grof snijden.

Gesneden raapstelen 3-4 min. in soep laten meekoken. Eieren pellen en in plakjes snijden. Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in twee diepe borden scheppen en garneren met plakjes ei en raapstelen. Lekker met toast en boter.

bron: www.ah.nl

Zuid-Franse uienpizza

bijgerecht voor 2 personen

2 eetl. olijfolie, 500 gr uien, 225 gr bladerdeeg, 1 eetl. suiker, ½ eetl. tijm, ½ blikje ansjovisfilets, 50 gr zwarte olijven zonder pit

Laat het bladerdeeg ontdooien. Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Laat de ansjovisfilets uitlekken. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de uien afgedekt op matig vuur in 20-25 minuten tot ze zacht, maar niet bruin zijn.
Schep af en toe om. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de deegplakjes op de bakplaat en druk de naden goed dicht.
Vorm een opstaand randje door de randen twee keer terug te vouwen. Bestrijk de rand met de rest van de olijfolie.
Strooi de suiker over de uien, laat smelten en lichtbruin kleuren. Strooi er tijm en zout en peper naar smaak over.
Schep de uien uit de pan en verdeel ze over de deegbodem. Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de uien en daarbovenop de olijven.
Bak de pizza in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

bron: www.ah.nl

Eikebladsalade met sinaasappel en brie

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop eikebladsla, 2 sinaasappels, 1 bosui, 100 gr hazelnoten, 75 gr brie, 3 eetl olijfolie, ½ eetl walnotenolie, peper

De sinaasappels dik schillen tot op het vruchtvlees, hierbij het sinaasappelsap opvangen. Met een scherp mesje partjes sinaasappel tussen de vliesjes uitsnijden.
De bosuitjes schoonmaken en in stukjes van 1 cm snijden. De hazelnoten grof hakken.
Brie in dunne plakjes snijden. In een kommetje 2 eetlepels olie, walnotenolie, sinaasappelsap en bosui tot een dressing kloppen. Op smaak brengen met peper.
De sla over 2 diepe mooie borden verdelen. Brie erop leggen.
In een pan 1 eetl olie zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes enkele seconden om en om bakken.
Partjes op de salade leggen en dressing erover sprenkelen. Garneren met hazelnoten.

NB: dit recept kan ook met bindsla of andere sla.

naar boven
naar boven