Pakketbrief week 19, 11 mei 2011

logo

Eindelijk een beetje regen…

Vannacht is hier 4 mm gevallen, bij lange na niet voldoende maar toch is alles even heerlijk opgefrist na zoveel extreme voorjaarsdroogte. Onze sproeiers hebben overuren gedraaid, en vaak was het nog niet voldoende: ik kan steeds 10% van het groenteoppervlak tegelijk beregenen en als we op 4 verschillende plekken iets bijgeplant hebben, moeten de laatste planten lang op water wachten. Met wat nieuwe koppelstukken en sproeiers moet de capaciteit te verdubbelen zijn naar 20%, maar ja, het kost toch altijd een poosje voor je dat allemaal voor elkaar hebt en die tijd moet eerst maar weer vrijgemaakt worden…binnenkort zal het wel lukken.

Natuurlijk heeft dit weer ook voordelen: de asperges groeien erg goed bijvoorbeeld, zodat u deze of volgende week alweer een portie aantreft in uw pakket. Ook blijft het onkruid relatief goed beheersbaar onder deze droge en zonnige omstandigheden.

Onze gangbaar werkende buurman heeft er meer last van: hij kan niet beregenen en zijn vroeg gezaaide gerst staat er zo schraal, geel en lichtgroen bij dat hij overweegt om hem weer onder te ploegen en er alsnog mais in te zaaien. Maar ja, ook daarvoor moet er toch eerst vocht komen…

Het weer veroorzaakt nog meer stress onder boeren, want vorige week was er opeens nog een verraderlijk pittige nachtvorst waardoor veel schade is ontstaan aan aardappels en suikerbieten.

Ook bij ons is tweederde van de aardappels beschadigd; ze zullen er wel weer doorgroeien, maar hebben toch een flinke tik gekregen. Eénderde heb ik door beregenen weten te beschermen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla/Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Paksoy/Raapsteel - 't Leeuweriksveld
Asperges/rabarber - 't Leeuweriksveld
(Wie nu geen asperges heeft, kan ze volgende week verwachten)
Tomaten - van Schie, Ens

In week 20 verwacht:

Koolrabi, ijsbergsla, prei, asperges, raapstelen


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50

Aanstaande zaterdag: tweede meewerkdag op 't Leeuweriksveld

Elke tweede zaterdag van de maand organiseren we van 11 tot 15u. een meewerkdag. Deze keer: onkruid wieden!
Voor elk wat wils - wie van fijn priegelwerk houdt kan in de worteltjes en wie graag snel veel resultaat boekt, in de kool. Met in de pauze een heerlijke potage d'herbes sauvages* van Kathinka!!

* onkruidsoep


Aanstaande vrijdag: sociale driegeleding

De tweede avond wordt verzorgd door Jac Hielema en staat in het teken van het verlevendigen van ons denken, om vervolgens het sociale organisme beter te kunnen begrijpen. Zeer de moeite waard!
Vrijdag 13 mei a.s. op 't Leeuweriksveld, aanvang 20 uur, toegang gratis.


Open dag

Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer. Meer informatie volgt, houd de datum vast vrij!


Versaanbod week 20

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Recepten

Paksoi met bonen in tomatensaus

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

1 struikje paksoi, 1 ui, 1 teen knoflook, scheutje (zonnebloem)olie, 300 gr gekookte witte bonen in tomatensaus, peper en zout, 1 theel. tijmblaadjes, 2 eetl. kappertjes en/of zilveruitjes

Was de paksoi, snijd het kontje eraf en snijd het blad in reepjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel de knoflook. Fruit ui in olie en pers de knoflook erboven uit. en knoflook in olie en voeg er de reepjes paksoi aan toe. Voeg na 5 min. de tijm, kappertjes en/of zilveruitjes en de bonen met tomatensaus toe. Laat het geheel door en door warm worden en maak op smaak met peper en zout. Lekker met rijst of gierst.

Variatie met champignons: Bak in stukjes gesneden champignons met ui en knoflook en voeg er de bonen of kikkererwten en overige ingrediënten behalve de paksoi, aan toe. Stoof de paksoi apart in een andere pan en voeg voor het opdienen de paksoi toe aan het champignonmengsel.

Stamppot bindsla

hoofdgerecht voor 2 personen

1 krop bindsla, 750 gr aardappelen, 30 gr boter, peper en zout, 1 dl melk, 1 teen knoflook, geperst, 100 g geraspte pittige kaas

Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn. Boter, peper en zout toevoegen en roer scheut voor scheut de melk erdoor tot er een luchtige, maar stevige puree ontstaat. Was de bindsla, snijd de stronk weg en snijd het blad in dunne reepjes. Schep het door de hete aardappelpuree. Kaas en knoflook erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout.

Wortel-rabarbersoep

bijgerecht voor 2 personen

250 gr wortelen, 1 stengel rabarber, ½ liter water, 1 teentje knoflook, zeezout naar smaak, 1 scheutje slagroom, 1 ui, 1 theel. korianderzaad, 2 sprietjes bieslook, olie om in te bakken

Wortelen wassen of schrappen, in plakjes snijden en in 10 à 15 min. gaar koken in ½ liter water. Pureren door een roerzeef of staafmixer. Knoflook pellen en fijn hakken. Rabarber wassen. Voetje en bovenkant verwijderen en in kleine stukjes snijden. Rabarber en knoflook toevoegen aan de wortelen. Soep weer aan de kook brengen en op laag vuur laten pruttelen totdat de rabarber uit elkaar valt. Soep afmaken met zout en een scheutje room. Uien pellen, op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Ui met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, de beide helften in 4 partjes snijden. De ui valt in 'blaadjes' uit elkaar. Zo nodig de blaadjes uit elkaar trekken. Olie verwarmen, ui toevoegen en een paar minuten roerbakken op een middelhoog vuur. Met een klein scheutje water en deksel in 5 min. gaar en zoet stoven. Soep in kommen of borden scheppen. Uien erover verdelen. Koriander vijzelen of malen in een pepermolen en over de soep strooien. Bieslook knippen en over de soep strooien.

Rabarberflip

nagerecht voor 2 personen

250 gr rabarber, 2½ eetl water; 1 mespuntje kaneel; 2½ eetl honing; 75 gr gehakte amandelen, 2 beschuiten; 125 ml room; 1 mespuntje vanillepoeder; takje munt

Was en schil de rabarber en snij de stelen in kleine stukjes. Doe de rabarberstukjes met het water en de kaneel in een pan en breng het aan de kook. Kook het 6 minuten. Daarna vuur uitzetten en honing toevoegen. Laat de moes afkoelen. Rooster de gehakte amandelen licht in een droge koekenpan, maal de beschuiten fijn met de hand. Roer beschuit en amandelen door elkaar. Klop de room samen met de vanillepoeder stijf. Wissel in hoge glazen lagen van rabarbermoes af met lagen van het beschuitmengsel en lagen room. Eindig met room als bovenste laag. Garneer met een muntblaadje.

naar boven
naar boven