Pakketbrief week 19, 9 mei 2012

logo

Vogels

Gisteren heb ik lupinen gezaaid. Daarvoor leen ik een zaaimachine van een collega, die een kilometer verderop op een stille plek aan de rand van het bos onder een kapschuur staat.
Op ons erf gekomen wil ik de machine afdraaien (dat betekent: instellen, zodat 'ie de juiste hoeveelheid zaden in de bodem verdeelt) en wat blijkt: in een holte in de machine bevindt zich een nestje… aan de buitenkant gebouwd met grof materiaal en rommelig ogend, en hoe verder naar binnen, hoe fijner en geordender het wordt. In het perfect ronde holletje in het midden liggen 7 piepkleine, gevlekte, bruin met lichtbruin gekleurde eitjes die er precies inpassen. Het is een prachtig wondertje van de natuur - maar daarom kan ik de zaaimachine niet ongebruikt retour zetten.

Wouter

Nu ben ik aan de beurt, Wouter moet groentes halen van de telersuitwisseling.
In onze schuur is een nest van roodstaartjes wat wel mag blijven, de vogels zijn al aardig gewend aan alle bedrijvigheid, één keer moest ik wat later op de avond nog asperges sorteren, daar werd ik wel uitgescholden.
Onlangs hadden we het in de pauze over vogels, geen wonder bij zoveel vogelaars hier op de boerderij en ik vroeg hoe groot nu eigenlijk een zeearend is. Antwoord van Martin: zo als een deur die over je heen zeilt.
"Onze" ooievaar is wel wat kleiner, maar ook dat is al een indrukwekkend gevaarte boven je hoofd. Dat lijkt mij nog wel wat zo hoog in de lucht te kunnen zweven met een prachtig uitzicht over alles waar je mee bezig bent. Maar om dan bij weer en wind in zo'n open nest te moeten wonen, dan blijf ik toch liever vanuit de grond naar hun kijken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Wilde spinazie - 't Leeuweriksveld
Rode Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Asperges óf rabarber - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Winterpeen - via de Zaai-Ster

In week 20 verwacht:

Mizuna-raapsteel, rabarber óf asperges, sla, prei, …


Helaas is onderstaande mededeling per abuis vorige week al afgedrukt, onze excuses daarvoor! Maar nu klopt 'ie echt:

LET OP! I.V.M. HEMELVAART WORDT UW ABONNEMENT OF BESTELLING VOLGENDE WEEK ÉÉN DAG VROEGER BEZORGD DAN NORMAAL.

Zelf gezonde groenten kweken in je tuin

Dagcursus voor beginners

Janneke Tops verzorgde 13 jaar lang de prachtige groentetuinen op de ecologische woonwerkgemeenschap Ecolonie in Frankrijk - zie www.ecolonie.eu.
Nu deelt ze de opgedane kennis graag met geïnteresseerden in Nederland.
Op zaterdag 19 mei a.s. van 9.30 uur tot 18 uur op 't Leeuweriksveld!
Met de laatste anderhalf uur een rondleiding over het Leeuweriksveld.
Voor meer info en aanmelding mailen naar: janneketops@gmx.com
Kosten € 50,- (in overleg is reductie mogelijk).
Maximaal 20 deelnemers.

Acties week 20

Koolrabi nieuwe oogst*/st € 1,50
Bloemkool klein*/st € 1,70

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Asperges met ham, ei en hollandaisesaus

bijgerecht voor 2 personen

2 eieren, 750 gr asperges, zout, peper, 75 gr gekookte achterham (plakken) in grove repen, ½ eetl fijngesneden peterselie

voor de hollandaisesaus: 3 eetl droge witte wijn, 1 eetl (dragon)azijn, ½ sjalotje, 2 eierdooiers, 50 gr gesmolten (geklaarde ) roomboter, nootmuskaat, citroensap

Kook de 2 eieren in ± 8 min. hard. Laat ze schrikken, pel ze en snij ze in partjes.
Snijd de achterham in grove repen. Snijd het sjalotje fijn. Schil de asperges rondom vanaf de kop naar beneden met de dunschiller en snijd ± 2 cm van de onderkant.
Kook de asperges in ruim water met zout in ± 10 min. zachtjes gaar. Breng voor de saus de wijn, azijn en sjalot aan de kook. Laat dit mengsel tot 1/3 inkoken en zeef het.
Verwarm de eierdooiers met het ingekookte wijnmengsel onder voortdurend kloppen au bain marie (in een kom op een pan met heet water) tot de saus dik wordt. Neem de pan van het vuur en klop de gesmolten boter er druppelsgewijs door. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en citroensap.
Neem de asperges (met een schuimspaan) uit de pan en laat ze uitlekken. Leg ze op een bord met alle koppen naar één kant. Schenk de saus erover, leg de reepjes ham erop en stukjes ei ernaast en garneer met de peterselie.
Lekker met gekookte krielaardappeltjes.

Rabarber-crumble

nagerecht voor 2 personen

250 gr rabarber, 25 gr boter, 50 gr bloem, ½ zakje vanillesuiker, 65 gr suiker, 1 klein snuifje kaneel, eventueel slagroom

Voor de compote: snijd de rabarberstengels in stukken van 3 cm. Breng in een kleine pan 50 ml water aan de kook met 37 gr suiker, roer de rabarber erdoor en laat de stukjes in 5-6 minuten gaar worden.
Laat het vocht op hoog vuur inkoken tot het stroperig is, proef of de compote zoet genoeg is en laat het afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt de boter. Roer in een kom bloem, suiker, vanillesuiker en kaneel door elkaar, giet de boter erbij en kneed tot een kruimeldeeg met de vingertoppen of een vork.
Schep de rabarbercompote in 2 ovenvaste schaaltjes en strooi het kruimeldeeg erover. Zet de schaaltjes ca. 25 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin is.
Serveer lauwwarm of koud met geklopte room.

Gestoofde paksoi met tomaat

bijgerecht voor 2 personen

1 struik paksoi, 1 tomaat, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 eetl tomatenpuree, 1 eetl olijfolie, 1 eetl sojasaus, peper, mespunt cayennepeper

Snipper de ui. Snijd de paksoi in dunne reepjes en de tomaat in kleine stukjes.
Pers de knoflook uit. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en knoflook hierin.
Voeg de paksoi, tomaat, kruiden en een paar lepels water toe. Leg de deksel op de pan en laat de groenten 5-8 minuten stoven.
Voeg de tomatenpuree toe, breng op smaak met sojasaus en roer goed door. Lekker met rijst en gebakken tofoe.

Rode bataviasla met paprika, gorgonzola en croutons

bijgerecht voor 2 personen

1 krop bataviasla, 1 paprika, 100 gr gorgonzola, 3 eetl olijfolie, 1 eetl rode wijnazijn, mespuntje mosterd, zout, peper, 3 sneetjes brood, boter

Was en droog de sla en scheur in kleine stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
Snij de gorgonzola in blokjes. Roer in een kommetje een dressing van olie, azijn, mosterd, zout en peper.
Doe de sla in een kom en verdeel er de paprika en gorgonzola over. Sprenkel de dressing over de salade.
Besmeer de sneetjes brood met boter en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm. Bak de croutons in een koekepan aan beide kanten krokant en lichtbruin.
Garneer de salade met de warme croutons en serveer direct.

naar boven
naar boven