Pakketbrief week 19, 6 mei 2015

leeuweriksveld logo

!Attentie: volgende week wordt uw pakket één dag vroeger afgeleverd dan normaal. Dit als gevolg van hemelvaart.

Activiteiten op 't Leeuweriksveld

Naast al het werk op en om het land hebben we inmiddels ook een hele agenda aan andere activiteiten, waar we jullie ook van harte bij willen uitnodigen.

Voor de vroege vogels is er elke eerste zaterdag van de zomermaanden vanaf 7 uur kiezelpreparaat roeren en uitbrengen.

Dit jaar organiseren we niet één grote open dag, maar meerdere kleine activiteiten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Krop- of blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum
Trostomaten- Tuindersdijk, Erica
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude

In week 20 verwacht:

Paksoy, spinazie, voor een deel van de pakketten: asperges, …

!Attentie: volgende week wordt uw pakket één dag vroeger afgeleverd dan normaal. Dit als gevolg van hemelvaart.

Zondag 7 juni 'mini-open dag' en pop-up-restaurant van Oma serveert

's Middags om 15u en 16.30u een rondleiding over 't Leeuweriksveld.
De winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult en met de kleine dieren.
Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden (prijs wordt nog bekend gemaakt).


Recepten

Pasta met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

150-200 gr pasta, 1 bosje raapstelen, 1 ui, 2 tenen knoflook, een scheutje olijfolie, 1 dl. tomatensaus of 3 eetl. tomatenpuree en een scheutje water, evt. 2 gepelde tomaten, 6 olijven zonder pit, 80-100 gr oude kaas of feta, 1 theel. Italiaanse kruiden, evt. meel of maizena als bindmiddel

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukjes.
Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.
Snijd de gepelde tomaten in stukjes. Snijd de olijven in stukjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de raapstelen en Italiaanse kruiden bij. Laat de raapstelen slinken en voeg de olijven en dan de tomatensaus en stukjes tomaat toe. Roer de knoflook door de raapstelen-tomatensaus en bind de saus eventueel met meel of maizena. Dien de pasta op met de saus en rasp de kaas of verbrokkel de feta erover.

Zuurkoolschotel met paprika en ananas

hoofd- of bijgerecht voor 6 personen

300 gr zilvervliesrijst, 1 ui, 15 gr boter, 1-2 teentjes knoflook, 1 (rode) paprika, 2 blikjes/potjes tomatenpuree, 1 appel, 1 klein blikje of potje ananas(-stukjes), 3 eetl. rozijnen, 150 gr Leidse kaas of andere komijnekaas in plakken, 150 gr belegen Goudse kaas in plakken, 1 bekertje zure room, paprikapoeder, zakje zuurkool (naturel)

Rijst koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Paprika in stukjes snijden. Knoflook persen. Appel in stukjes snijden. Tomatenpuree, zure room en paprikapoeder mengen. Ovenvaste schaal invetten. Verwarm de oven voor op 200°C. Knoflook en ui in de boter fruiten. Paprika toevoegen. Dan de zuurkool en de appel erdoor scheppen en daarna de ananas en de rozijnen. In de ovenschaal een laagje rijst doen, dan een laagje kaas erover en dan een laagje van het zuurkoolmengsel, dan een laagje van het roommengsel.

Zo doorgaan tot alles op is. Zorg dat je eindigt met een flinke laag kaas. Zet de schotel 45 minuten in de oven. Aan het eind kun je de grill nog even 10 minuten aanzetten zodat de kaas lekker gratineert.

Vegetarische hutspot

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 600 gr winterpeen, 2 à 3 grote uien, 2 schijven zachte geitenkaas (of meer, voor liefhebbers), gembersiroop, koriander, 1 eetl sambal oelek, plantaardige boter of olie om in te bakken, zout

Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Schil of schrap de winterpeen en snij ze in even grote stukken als de aardappelen.
De uien in ringen snijden. Verwarm de oven voor op 250°C.
Kook de aardappelen en peen 20 minuten met wat water en zout samen in een pan. Bak in een andere pan de uienringen glazig en lichtbruin.
Aardappelen/peen afgieten en stampen met de uien en het vet uit de pan van de uien. Sambal, gembersiroop en zout naar smaak erdoor mengen.
Hutspot in ingevette ovenschaal doen en schijven geitenkaas er bovenop leggen. Gembersiroop erover druppelen, schaal 10 minuten in de oven zetten, zodat de kaas smelt.
Serveren met fijngehakte koriander.

Tomatensalade met rozemarijn en basilicum

bijgerecht voor 2 personen

400 gr tomaten, ¼ rode ui
Dressing: ½ eetl verse rozemarijn, ½ eetl verse basilicum, 1 teentje knoflook, 1 theel frambozen- of balsamicoazijn, 1 eetl olie, peper en zout naar smaak

Was de tomaten en snijd ze in partjes. Snijd de ui fijn. Snijd de rozemarijn, basilicum en knoflook fijn. Meng de ingrediënten voor de dressing. Leg de tomaten in een schaal, verdeel de ui erover en schenk de dressing over. Serveer onmiddellijk of dek af en zet koel weg tot het serveren.

naar boven
naar boven