Pakketbrief week 20, 18 mei 2010

logo

Met de ogen dicht?

Op zenders als Discovery en National Geographic zie je wel eens programma's waarin een camaraploeg een inlander volgt dwars door de bush. Voor de westerlingen is de jungle alleen maar een boel bomen, bladeren en lianen, maar de inlander weet er feilloos de weg. Opeens houdt hij stil en wijst naar de grond. "Daar zit het," zegt hij. De camera zoomt in. Wij westerlingen zien nog steeds niets. De inlander hurkt neer en begint te graven. Al na enkele tellen leggen zijn handen een heerlijke wortelknol of een andere delicatesse bloot. Het geoefende oog heeft de plek herkend waar iets in de grond zit; de vaardige handen hebben het in sekonden uitgegraven.
Hieraan moest ik denken toen ik de afgelopen weken door onze eigen aspergeruggen liep. Als je het goed doet, asperge-steken, dan haal je ze uit de grond vóór ze kunnen verkleuren. Je herkent de witte puntjes die net boven de grond uit komen. Als je het nog beter doet, herken je aan kleine barstjes in de grond, in een stervorm, dat er een asperge aan staat te komen, zelfs nog onder de grond. Voorzichtig begin je dan met twee vingers te graven. Ja, daar verschijnt het witte kopje. Dan graaf je verder en probeer je je mes op de juiste plek onderaan de asperge te plaatsen. Het is een kwestie van voelen en ervaring. En langzaam vult je bakje zich.
Ondertussen gaan mijn gedachten naar die ervaren aspergestekers daar in Limburg. Zouden zij het met hun ogen dicht doen? Tien kilo per minuut?
Nee, ik hou niet zo van asperges, als ik eerlijk ben. Tenminste, niet van de poeha die er om heen hangt. Geef mij maar een bloemkooltje.
Maar het is wel leuk werk. Zolang je de rust hebt om de ervaring en de vaardigheid op te bouwen.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode Batavia of Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Wilde spinazie - 't Leeuweriksveld
Uien - Aaldering, Biddinghuizen
Rode bieten - Gerbrandastate, Pietersbierum
Rode kool - Van Vilsteren, Flevopolder
Appel Elstar - Stoker, Dronten
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 21 verwacht:

Bindsla, waspeen, paprika, rabarber,...

De Wilhelmsweg is afgesloten voor auto's, om de overlast door het vele sluipverkeer te beperken.
Klanten voor onze boerderijwinkel die vanaf Emmen-centrum of de Bargeres via de Nieuw-Amsterdamsestraat naar onze winkel willen, moeten nu een andere route kiezen.
Een goed alternatief is: via de Delftlanden, in de wijk de Zandzoom opzoeken en deze helemaal uitrijden. Onze ingang ligt helemaal aan het eind van de Zandzoom.

Andere mogelijkheid: door de Rietlanden en via de Oude Wilhelmsweg.

Op 29 mei staan wij met een kraam op de middeleeuwse markt van Vrije School Michaël, Prinsenlaan 80 in Emmen. U bent van harte welkom op deze markt, waar sowieso veel te beleven valt.

Op 30 mei a.s staan we op de markt Valthe in 't Gras. Ook hier bent u natuurlijk welkom.

12 en 13 juni a.s zijn de landelijke open dagen bij biologische boeren.
't Leeuweriksveld doet natuurlijk ook weer mee, u bent van harte uitgenodigd voor een kijkje op onze boerderij!

Versaanbod week 21

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Wilde spinazie *1,75 / 500 g
IJsbergsla *1,95 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Bataviasla met paprika en walnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 kropje bataviasla, ½ paprika, een flinke handvol walnoten
Dressing: een scheutje yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 2 eetl. (walnoten)olie, 2 eetl. citroensap, 2 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. zachte honing of gembersiroop, 1 theel. mosterd, peper en zout

Was de sla en snijd het in repen. Snijd de paprika in kleine stukjes. Hak de walnoten grof. Meng de sla met de paprikastukjes. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de walnoten even in een droge pan en meng ze door de salade.

Spinazierolletjes of spinazielasagne

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 ui, 600 gr verse spinazie, 15 gr verse gesneden munt of tijmblaadjes, 50 gr verbrokkelde blauwe kaas, 250 gr verse of voorgekookte lasagnebladen, 150 gr light roomkaas, 100 gr geraspte kaas, 50 gr pijnboompitten

Was de spinazie en snijd eventueel de bladeren wat kleiner. Snipper de ui. Fruit de ui in 2 eetlepels olie in een wok goudbruin. Voeg de spinazie in gedeeltes toe en laat dit al omscheppend in circa 5 minuten slinken. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken en druk het vocht eruit. Meng de spinazie in een kom met de kruiden, blauwe kaas en peper naar smaak. Bestrijk de lasagnevellen met de roomkaas. Verdeel de spinazie erover, rol ze op en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. (Of leg het in laagjes en eindig met gerapte kaas en pijnboompitten). Strooi de geraspte kaas en de pijnboompitten over de rolletjes en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Gemarineerde rode kool met appeltjes

Bijgerecht voor 2 personen

1 kleine rode kool van 500 gr, 1½ dl. rode wijn of bessensap, ½ theel. tijmblaadjes, 1 of 2 kruidnagels, ½ kaneelstokje, ½ ui, 25 gr. boter, 1 appel, zout, peper

Verwijder de buitense bladeren van de kool en snijd de kool in vieren en schaaf de stukken in dunne sliertjes. Schenk de wijn of bessensap in een kom en schep de rode kool met tijm, kruidnagel en kaneel erdoor. Laat de kool bij kamertemp. ca. 2 uur marineren. Pel en snipper de ui. Smelt boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de rode kool uit de marinade en laat het even uitlekken. Schep het dan in de pan. Laat alles ca. 10 min. smoren. Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Voeg appel en een deel van de marinade aan de kool toe en stoof alles in ca. 30 min. gaar. Laat het vocht langzaam verdampen. Breng het op smaak met zout en peper.

Bietjes in honingsaus

Bijgerecht voor 2 personen

350 gr bietjes, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 eetl (tijm)honing, ½ rode wijnazijn, snufje kaneel, foelie en tijm, ½ laurierblad, zout, olijfolie

Oven voorverwarmen op 180°C. Bietjes schillen en in blokjes snijden. Ui pellen en snijden. Teentje knoflook schillen. Scheut olijfolie in ovenschaal en 5 minuten in de oven zetten. Alle ingredienten behalve de honing in de schaal door elkaar scheppen en 20-30 minuten in de oven zetten. Dan de honing erbij roeren, knoflookteentje uitpersen en schaal nog 10-15 minuten in de oven zetten. Lekker met aardappelpuree en gebakken kaasplak.

Macaroni met romige ui-eierragout

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr (groene) lintmacaroni, 4 eieren, 2 uien, 25 gr. boter, 1½ theel kerriepoeder, 1 eetl bloem, 2 dl (koffie)room, 4 takjes peterselie, 3 sprietjes bieslook, 1 theel bouillonpoeder, 2 eetl tomatenpuree, peper

Macaroni bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Eieren hardkoken, pellen en in vieren snijden. Uien in ringen snijden. In pan boter smelten. Ui met kerriepoeder ca. 8 min. zachtjes bakken. Bloem erdoor roeren. Scheutje voor scheutje (koffie)room erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Met deksel op pan even laten koken. In kopje peterselie en bieslook fijnknippen. Door saus roeren: bouillonpoeder, peterselie-bieslook, tomatenpuree en eieren. Nog ca. 1 min. verwarmen. Op smaak brengen met peper. Saus over de macaroni gieten.

naar boven
naar boven