Pakketbrief week 20, 18 mei 2011

logo

Organisch denken over de samenleving

Afgelopen vrijdag verzorgde Jac Hielema de tweede thema-avond over het drieledige sociale organisme op 't Leeuweriksveld. Een kleine impressie:

Jac zette uiteen hoe we sinds 100 jaar in een wereldeconomie leven. Loop een willekeurige supermarkt binnen, ga na wat daar allemaal aangeboden wordt, waar het vandaan komt en wie daar allemaal bij betrokken waren en uiteindelijk blijkt dat 80% van de wereldbevolking te zijn… We kunnen het wel over de B.V. Nederland hebben, of over de nationale economie van een andere staat, maar veel beslissender is tegenwoordig dat grote geheel waar alles en iedereen onderdeel van is en van afhankelijk is maar ook de vruchten van plukt.

Aan de andere kant zitten we met zijn allen in een proces van individualisering. Elk individu wil zich steeds meer losmaken uit de traditionele gemeenschapsvormen en zijn eigen behoeften en vaardigheden vrij gaan ontplooien. Dat geeft spanning: de oude gemeenschapsvormen functioneren niet meer écht bevredigend maar we hebben toch een gemeenschapsvorm nodig. Een gemeenschapsvorm die het individu niet meer ondergeschikt maakt aan het collectief, zoals bij de oude vormen het geval is, maar die er rekening mee houdt dat ieder individu werkelijk zijn doel in zich draagt! Anders gezegd: het probleem "hoe maken we elkaars materiële bestaan mogelijk" is door de moderne economie opgelost; nu is de grote vraag nog: hoe maken we elkaar als echt zelfstandige, vrije individuen mogelijk.
We besloten daaraan nog een avond te wijden: is dat eigenlijk wel mogelijk, echte individualisering? Die gaat plaatsvinden op vrijdag 17 juni a.s. en wordt verzorgd door Jac en ondergetekende samen.

Wouter

Open dag

Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer. Meer informatie volgt, houd de datum vast vrij!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJssla/Kropsla - 't Leeuweriksveld
Koolrabi - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Asperges óf rabarber - 't Leeuweriksveld

In week 21 verwacht:

Bataviasla, snijbiet,…


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50

In de week van HEMELVAART bezorgen wij (zoals elk jaar) alle pakketten één dag eerder.
Dus als u normaal op woensdag uw pakket ophaalt, wordt dat in week 22 de dinsdag (31 mei).
Als u normaal op donderdag uw pakket ophaalt, wordt dat in week 22 de woensdag (1 juni).


We willen alle abonnees bedanken die elke keer weer lege verpakkingsmaterialen teruggeven in de kratten, voor hergebruik. Helaas kunnen we niet alles (her)gebruiken. Daarom hier even een overzicht.
Wat we heel graag terugzien: sap- en zuivelflessen waar statiegeld op zit, afdekvellen van de combipakketten!
Wat we kunnen (her)gebruiken: 1-persoons-groentetassen, fruittassen, groentezakken, kartonnen eierdoosjes (à 6 en 10) en netzakken.
Wat we niet kunnen gebruiken: plastic tassen en zakjes en plastic eierdoosjes; papieren brood- of banketzakjes, champignon- en taugébakjes, glas zonder statiegeld. (Plastic wordt door de gemeente apart ingezameld, zo kunt u het een goede bestemming geven).


Versaanbod week 21

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel of bij Versaanbod.

Recepten

Ovenschotel met asperges, ham en kaas

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr verse asperges, 400 gr voorgekookte aardappelplakjes, 200 gr gekookte ham in dobbelsteentjes, 100 gr geraspte belegen kaas, 1/8 liter slagroom, 1 teentje knoflook, peper en zout, boter

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de houtige onderkant van de asperges. Schil de asperges en snij ze in stukken. Doe de slagroom met de uitgeperste knoflook in een pannetje en breng aan de kook. Laat de room wat inkoken tot deze dikker wordt. Maak op smaak met zout en peper. Vet de ovenschaal in met boter. Bedek de bodem van de ingevette schaal met de plakjes voorgekookte aardappel. Verdeel hierover de blokjes ham. Verdeel de asperges erover en bestrooi deze met de kaas. Giet de slagroom over de schotel en zet de schaal in de oven. Bak de asperges plm. 20 minuten in de oven tot de schotel een goudbruine kleur heeft.

Varkensvlees met rabarber-sinaasappelsaus

bijgerecht voor 2 personen

2 rib- of haaskarbonades van 1,5 cm dik, ½ theel gedroogde rozemarijn, zout, zwarte peper, 1 eetl bloem, 1 eetl plantaardige olie, 75 gr gesneden rabarber, 35 gr suiker, 2 eetl sinaasappelsap, ½ eetl maizena

Snijd het vet van het vlees. Bestrooi de karbonades aan beide zijden met rozemarijn, zout en peper en bestuif ze met bloem (het teveel eraf schudden). Verhit de olie in de koekenpan en bak de karbonades bruin in 7 min aan een kant, dan keren en op lager vuur gaar bakken. Afgedekt warm houden op een schaal. Doe rabarber en suiker in de pan en kook dit al roerend op matig vuur in circa 6 min gaar. Meng in een kommetje het sinaasappelsap met de maizena. Roer het maizenamengsel door de rabarber en breng al roerend aan de kook. Laat de saus in 30 sec binden. Giet de saus over het vlees en serveer meteen.

Raapstelenstamppot met feta

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 snuifje zwarte peper, 2 eetl gesmolten boter, 2 theel scherpe mosterd, 600 gr kruimige aardappels, 100 gr feta of andere geitenkaas, 1 bekertje zure room, 1 snuifje zout

Schil de aardappels dun en kook deze in een bodempje water met zout in 20 minuten gaar. Intussen: verwijder de worteltjes van de raapstelen, spoel de raapstelen schoon en laat deze uitlekken. Hak de raapstelen in stukjes van 1-2 cm en laat nogmaals uitlekken. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen. Stamp de aardappels. Houd de pan intussen goed warm. Klop de boter, de zure room, de geitenkaas en de mosterd luchtig door de puree. Voeg peper toe naar smaak. Roer de raapsteeltjes erdoor. Serveer op warme borden.

Roergebakken koolrabi

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleine koolrabi's, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 tomaat, ½ rode paprika, 1 theel gemberpoeder, 1 theel sambal, 1 theel ketoembar, zout, zwarte peper, 2 eetl ketjap manis, 1 eetl roerbakolie

Koolrabi schillen en in blokjes snijden. In de wok olie verwarmen. Ondertussen uitje snipperen en in de wok bakken. Knoflook pellen en fijnhakken en toevoegen aan de ui. De koolrabi toevoegen met de gemberpoeder, de ketoembar, sambal en zout en peper naar smaak. Ongeveer 3 minuten roerbakken. De paprika in stukjes snijden en een paar minuten meebakken. De tomaat snijden en toevoegen met de ketjap. Alles nog zo'n 5 minuten laten pruttelen. Lekker met zilvervliesrijst.

naar boven
naar boven