Pakketbrief week 20, 16 mei 2012

logo

Fair Trade

Dit is een vervolg op de column van Wouter in de pakketbrief van week 14. Een verhaal van de groothandel waar we onze droogwaar vandaan krijgen: De Nieuwe Band. Ik doe als winkelier heel graag zaken met hun omdat zij hun producten zorgvuldig uitkiezen en in goed contact met hun producenten staan. Ook zitten die soms niet naast de deur. Dit is een stuk van hun verhaal over de basmatirijst en waarom zij voor géén fair trade logo kozen:

Vanaf januari zal er geen Fairtrade-logo meer op de verpakkingen van onze basmatirijst staan. We blijven de rijst wel Fairtrade inkopen. De Indiase boeren zullen zelfs een dubbele Fairtrade-premie van ons gaan ontvangen én de prijs van een pakje rijst gaat aanzienlijk omlaag! We leggen graag uit hoe dit in elkaar zit.

Onze basmatirijst is al vanaf het begin Fairtrade gecertificeerd. De boeren ontvangen per kg zo'n 5 cent extra als Fairtrade-premie. Twee jaar geleden besloten we het Fairtrade-logo op onze verpakking te vermelden. Om het Fairtrade-logo in Nederland op de verpakking te mogen vermelden moeten we echter 6 cent per kg aan de controle-organisatie FLO afdragen en 9 cent per kilo aan de Max Havelaarstichting in Nederland, die zich onder meer inzet voor de algemene promotie van het keurmerk. Door die 15 cent extra mochten we het logo op de verpakking vermelden, maar werden we wel het duurste merk biologische basmatirijst.
De zo ontstane hogere verkoopprijs maakt de rijst minder aantrekkelijk om te kopen. Hierdoor schieten we ons eigenlijke doel voorbij: het zo veel mogelijk verkopen van deze heerlijke rijst, om zo de Fairtrade-boeren te ondersteunen.
Dit alles heeft ons doen besluiten te stoppen met het logo op onze verpakkingen en tegelijkertijd onze prijzen aanzienlijk te verlagen. De boeren van de Federation of Small Farmers of Khaddar Area in India blijven van ons de Fairtrade premie ontvangen. We hebben bovendien besloten 1% van onze omzet over de basmatirijst extra af te dragen aan de Federation. Per saldo betekent dit bijna een verdubbeling van de Fairtrade-premie die bij de boeren terecht komt. Als bijkomend gevolg van de lagere verkoopprijs (1 kilo bruine basmatirijst voor 3,99) verwachten we meer basmati-rijst te kunnen verkopen waardoor de boeren zelf uiteindelijk ook meer zullen verdienen. En daarvoor is uiteindelijk toch destijds het Fairtrade-label in het leven geroepen!

Zie ook: www.nieuweband.nl

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Raapstelen Mizuna - 't Leeuweriksveld
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Asperges óf rabarber - 't Leeuweriksveld
Prei óf koolrabi - 't Leeuweriksveld
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica

In week 21 verwacht:

Spinazie, rode biet, rode sla, …


Acties week 21

Bruine basmatirijst/1kg van € 3,99 voor €3,49
Gedroogde abrikozen/1kg op=op 8,55

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Wokgerecht met raapstelen

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 stuk van ontbijtspek van 50 gr, 1 kleine of ½ grote ui, 75 gr jong belegen kaas, 0,75 dl bier, zonnebloemolie, peper en zout

De steeltjes van de raapstelen verwijderen, goed wassen en laten uitlekken in een vergiet.
Het spek in blokjes snijden. De ui schillen en in stukjes snijden. Kaas in blokjes snijden.
De olie verhitten in een wok en hierin de blokjes ontbijtspek om en om bakken. Goed omscheppen en de stukjes ui even meebakken tot ze glazig zijn.
Hittebron wat verlagen. De uitgelekte raapstelen roerbakken en in ongeveer twee tot drie minuten laten slinken.
Tenslotte het bier eraan toevoegen, goed roeren en nog even verwarmen. De blokjes kaas erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout.
Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes.

Tomatensalade met geroosterde mozzarella

bijgerecht voor 2 personen

2 rijpe tomaten, 1 eetl. olijfolie, 1 klein teentje knoflook, 1 tl. verse tijmblaadjes, 125 gr. mozzarella, 2 ansjovisfilets, 2 zwarte olijven, 2 blaadjes kropsla, zout en verse zwarte peper, een paar takjes verse basilicum

Verwarm de grill voor.
Pel de knoflook en snijd deze fijn. Laat de mozzarella uitlekken en snijd deze in 4 plakken.
Maak de ansjovisfilets schoon en snijd deze in de lengte door. Halveer de olijven en ontpit deze.
Was de blaadjes sla. Was de basilicum. Halveer de tomaten in de lengte. Haal de zaadjes er uit en leg de tomaten onder de grill met de gesneden kant boven. Sprenkel er olijfolie over.
Grill een paar minuten.
Doe de knoflook en de tijm in de tomaten en leg er daarna een plakje mozzarella overheen. Leg daar 2 ansjovisfilets in een kruis overheen en leg daar bovenop een halve olijf. Grill dit tot de kaas begint te smelten en bruin wordt.
Leg op 2 borden een blaadje sla, leg de warme tomaten hierop en garneer met enkele blaadjes basilicum.

Rode bieten met macaroni uit de oven

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr rode bieten, 1 scheut olijfolie, 1 ui, ½ theel kummel, peper en zout, 1 theel honing, 1 laurierblaadje, 1 eetl citroensap of 1 eetl azijn, handje rozijnen, 150 gr macaroni, ½ dl room, blokjes feta of 1 blikje makreel of tonijn, bieslook vers geknipt, augurkjes in stukjes gesneden

Verwarm de oven voor op 175°C.
Schil de rauwe bieten en snijd ze in (heel) kleine blokjes. Snipper de ui fijn.
Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe. Schep het mengsel enkele minuten om.
Voeg kruiden en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 min. smoren.
Schep af en toe om en voeg indien nodig iets water toe. Roer dan de rozijnen, citroensap of azijn en honing erdoor en laat nog ongeveer 5 minuten stoven.
Kook ondertussen in een pan water met zout de macaroni gaar. Giet de macaroni af en meng er de feta of vis, met de room, bieslook, augurk en bietjes door.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en deze ruim een half uur in het midden van de oven.

Romige preisoep

hoofd- of lunchgerecht voor 2 personen

400 gr prei, olie om in te fruiten, 1 eetl bloem, 1 eetl boter, 1 bouillonblokje, ½ glas witte wijn, 50 ml (kook)room, 75 gr (coburger) ham, vers gesnipperde peterselie, zout en peper naar smaak

Was de prei, snijd deze in dunne ringetjes en laat ze uitlekken.
Snijd de ham in reepjes. Verhit wat olie in een grote soepppan en fruit de prei hierin aan.
Voeg dan wat boter en de bloem toe en fruit dat even mee. Voeg 1 liter water toe en het bouillonblokje.
Even goed door blijven roeren. Laat 10 minuten pruttelen.
Vervolgens room, de reepjes ham en de peterselie toevoegen. Nog 5 minuutjes zacht laten pruttelen en dan op smaak maken met peper en evt wat zout.
Lekker met warme (stok)broodjes met gesmolten kaas.

naar boven
naar boven