Pakketbrief week 21, 26 mei 2010

logo

Drie bulten

Het stukje van Wouter een tijdje geleden over kabouters heeft tot nogal gemengde reakties geleid. Zowel van abonnees, als van mezelf. Want ook ik weet niet goed wat ik er van denken moet. (Gelukkig mag ik dat ook zeggen.)
Maar onlangs kwam ik in een oude schoenendoos een knipseltje tegen uit Trouw, van de toenmalige rubriek "Kleine Baas", waarin de schrijver de ontwikkeling van zijn zoontje beschrijft.
Ik wil dit stukje graag citeren, als antwoord aan zowel Wouter als aan de verschillende abonnees. Want het blijft me bezighouden, toch.

Martin

Een half uur later staat hij in Artis bij de kamelen, aan het begin van de dierentuin.
"Deze heet kameel," zegt hij, "want hij heeft twee bulten."
"Dat klopt," antwoordt zijn moeder.
"En als ze één bult hebben, heten ze dromedarissen. Mama, hoe heten ze als ze drie bulten hebben?"
Terwijl ze doorlopen naar de giraffen om het pasgeboren jong te bekijken, legt zijn moeder uit dat er geen beesten bestaan met drie van zulke bulten. Hij wil weten hoe zijn moeder dat zo zeker weet.
"Dat heb ik gelezen. In een boek."
"Maar hoe weten die boeken dat dan?"
"Misschien is de schrijver wezen kijken."
"Maar hij kan toch niet alles zien? Ze kunnen toch ook ergens anders zijn?"

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Rabarber - De Morene, Drouwen
Paprika - Aldo van Os, Erica
Waspeen - Hortica, Espel
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 22 verwacht:

Asperges (helft v/d pakketten), eikeblad/ijsbergsla, koolrabi, …

Op 29 mei staan wij met een kraam op de middeleeuwse markt van Vrije SchoolMichaël, Prinsenlaan 80 in Emmen. U bent van harte welkom op deze markt, waar sowieso veel te beleven valt.

Op 30 mei a.s staan we op de markt Valthe in 't Gras. Ook hier bent u natuurlijk welkom.

12 en 13 juni a.s zijn de landelijke open dagen bij biologische boeren.
't Leeuweriksveld doet natuurlijk ook weer mee, u bent van harte uitgenodigd voor een kijkje op onze boerderij!

Op 19 juni geeft projectkoor Cantaventi een concert "Oude meesters" met werken van Josquin, Dufay en Pärt. Aula Vrije school Michaël, Prinsenlaan 80, Emmen, aanvang 20.00u. Entree € 10,-

Op zaterdag 31 juli vindt op onze boerderij een concert plaats van het duitse trio Tedesca, waar Kathinka deel van uitmaakt. Tedesca zingt en speelt middeleeuwse en renaissancemuziek, op diverse (nagebouwde) instrumenten uit deze tijd: éénhandfluit met trommel, vedel, kromhoorn, schalmei, harp, doedelzak etc...zeer de moeite waard! Entree € 10,-

Versaanbod week 22

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Koolrabi *€ 1,00 / st
Eikebladsla *€ 1,40 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Bindsla

Bindsla, ook wel Romeinse sla genoemd, is een stevige soort sla. Het blad van deze sla is stevig en zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten. Heerlijk raus in reepjes gesneden in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Andijvierecepten zijn geschikt voor deze slasoort. Ook is bindsla heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken en om als salade te eten. Bindsla is in een natte (thee)doek in de koelkast een aantal dagen te bewaren.

Stamppot bindsla

hoofdgerecht voor 2 personen

1 krop bindsla, 750 gr aardappelen, 30 gr boter, peper en zout, 1 dl melk, 1 teen knoflook, geperst, 100 g geraspte pittige kaas

Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn. Boter, peper en zout toevoegen en roer scheut voor scheut de melk erdoor tot er een luchtige, maar stevige puree ontstaat. Was de bindsla, snijd de stronk weg en snijd het blad in dunne reepjes. Schep het door de hete aardappelpuree. Kaas en knoflook erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout.

Perzische stoofschotel met rabarber

Bijgerecht voor 2 personen

350 gr varkensstoofvlees, 2 grote rabarberstengels, 1 grote ui, 100 gr tomatenpuree, 1 theel kurkuma, 2 gr saffraan, enkele blaadjes gehakte munt, enkele takjes gehakte peterselie, het sap van 1 citroen, zout en peper

Bak het varkensstoofvlees en de gehakte ui in een pan met olie. Voeg de tomatenpuree, 2 glazen water en de kurkuma toe. Kruid met peper en zout. Laat een uur stoven op een zacht vuurtje en let er op dat de saus niet te veel inkookt. Voeg peterselie, munt en saffraan toe en laat nog ongeveer 30 minuten stoven. Voeg het citroensap en de in stukken gesneden rabarberstengels toe. Laat koken tot de rabarber lekker zacht is. Dien op met rijst.

Kaassalade met bindsla en krieltjes

Bijgerecht voor 4 personen

50 gr krieltjes in de schil (of gewone aardappels), 2 eetl olijfolie, 1 theel grof zeezout, 3 takjes tijm of 1 theel gedroogde tijm, 2 rode uien, 1 krop bindsla, 150 gr belegen cheddar kaas (of andere oude kaas), 75 gr zonnebloempitten, 1 eetl balsamicoazijn, 1 eetl zoete sojasaus

De krieltjes schoonboenen, droogdeppen en in de verhitte olie met het zeezout rondom bruinbakken. Nog 12 minuten op laag vuur bakken. Daarna de afgestroopte tijmblaadjes erover strooien. De aardappeltjes in 10 minuten verder gaarbakken. Ondertussen de uien in ringen snijden, de sla wassen en in kleine stukjes scheuren of snijden. De cheddar korrelig afschaven of verbrokkelen. De zonnebloempitten omschuddend in een verhitte koekenpan goudbruin roosteren en direct uit de pan nemen. De aardappelen uit de pan nemen en de uiringen in het achtergebleven vet snel goudbruin bakken. Met de azijn en de sojasaus afblussen en de uien met de iets afgekoelde aardappelen omscheppen. Alles in een wijde slaschaal omscheppen en met de zonnebloempitten bestrooien.

Roergebakken paksoi met paprika

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine struik paksoi; 1 groene paprika; 2 eetl olie; zout; peper; 2 theel kerriepoeder

Snijd de voet van de paksoi, was de bladeren en snijd ze in smalle repen. Snijd de paprika in stukjes. Verhit de olie en roerbak de groenten in ca. 5-7 minuten beetgaar. Breng de groenten op smaak met zout, peper en het kerriepoeder.

Paprikasoep

Bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 3 paprika's, 3 tomaten, 2 eetl. olie, 1/4 liter witte wijn, 1/8 liter room

Ui pellen en in stukjes snijden. Ui, paprika en tomaten fruiten in olie. Witte wijn erbij en 30 min. laten sudderen.
Soep pureren en door zeef wrijven. Room toevoegen. Eet smakelijk.

naar boven
naar boven