Pakketbrief week 21, 25 mei 2011

logo

Het voorjaar

is nu al flink gevorderd en het blijft erg droog, zodat de beregening nog steeds behoorlijk wat uren moet draaien. Ik ben bang dat we áls het straks een keer omslaat, weer een lange periode met véél regen krijgen… maar goed, dat zien we dan wel weer.

Inmiddels zijn de aardappels weer goeddeels hersteld van de nachtvorstschade en liggen er netjes aangeaard bij. Dagelijks steken en sorteren we de asperges, dat blijft een pittige klus, maar het resultaat is dan ook de moeite waard. Heel wat nieuwe klanten vinden de weg naar onze winkel vanwege deze lekkernij en we krijgen regelmatig complimenten over de smaak van onze asperges.

Verder zijn de suikermais, pompoenen, sperzieboontjes gezaaid en in de nieuwe tunnelkas komkommers, cherrytomaatjes en rode pepers geplant. In de "oude" tunnel staan al sperzieboontjes die binnenkort gaan bloeien, en er staan nog bosbieten die we al in week 2 geplant hadden. Door het koude winterweer stonden ze bijna stil en ik dacht half maart dat het niks meer zou worden, maar nu oogsten we er toch wekelijks een paar kistjes van. Misschien heb ik binnenkort voldoende voor de pakketten. De bieten buiten zijn trouwens ook al goed op weg en de eerste oogstbare exemplaren zitten er daar ook aan te komen. De pastinaken zijn dankzij de beregening goed opgekomen en hebben hun eerste wiedbeurt al weer achter de rug.

Wouter

Volgende week wordt uw pakket één dag eerder bezorgd vanwege hemelvaart!

We hebben een mooi affiche laten maken ter aankondiging van de open dag, als u een exemplaar wilt ophangen op een geschikte plek, graag! geef ons dan even een seintje.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Bonte snijbiet - 't Leeuweriksveld
Chinese óf spitskool - 't Leeuweriksveld/Eko De Eerste, Marknesse
Courgette - via De Zaaister
Waspeen nieuw - via De Zaaister

In week 22 verwacht:

ijsbergsla, andijvie, …


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50
aardappelabo3,20

In de week van HEMELVAART bezorgen wij (zoals elk jaar) alle pakketten één dag eerder.
Dus als u normaal op woensdag uw pakket ophaalt, wordt dat in week 22 de dinsdag (31 mei).
Als u normaal op donderdag uw pakket ophaalt, wordt dat in week 22 de woensdag (1 juni).


Open dag

Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer!
Van 9 tot 16 uur is jong en oud welkom voor een interessante rondleiding, smullen van door ons zelf gemaakte salades en aspergesoep, leuke spelen voor de kinderen, kleine kinderboerderij, en aardedansen onder leiding van Eleonora Helderman. Het geheel omlijst met vrolijke levende muziek! Het belooft een geslaagde dag te worden!

Thema-avond

"Is individualisering werkelijk mogelijk?"
Door Jac en Wouter, vrijdag 17 juni 20 uur op 't Leeuweriksveld.

Versaanbod week 22

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.

Recepten

Snijbiet

Snijbiet is een groente die door onze grootouders al werd gegeten. Naast het blad kunnen ook de bladstelen als groente worden gegeten. Gekookt of gestoofd doet de smaak denken aan spinazie. Bewaar snijbiet maximaal enkele dagen in de koelkast.

Stamppot snijbiet met spekjes

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 1 bos snijbiet, 125 gr rookspek, 15 gr boter, 1 dl melk, peper en zout, (gedroogde) uitjes, nootmuskaat

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in weinig water met zout gaar. Bak de spekjes uit. Was de snijbiet en snijd de groente in smalle reepjes. Laat de groente uitlekken.
Verwarm de melk, stamp de gare, afgegoten aardappelen fijn en voeg zoveel warme melk toe dat een soepele puree ontstaat. Maak die op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep op het allerlaatst het spek en de snijbiet erdoor. Laat de stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Rooster de uitjes en serveer ze bij de stamppot.

Snijbiet met een krokant korstje

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje snijbiet, 1 ui gesneden, 1 teen knoflook geperst, olie om in te bakken, 1 theel. bouillonpoeder, 1 oude boterham, 50 g geraspte oude kaas

Boterhammen verkruimelen en in een koekepan droog en knapperig roerbakken. Snijbiet wassen en stelen en blad grof snijden. Ui en knoflook fruiten in olie, bouillonpoeder en snijbiet toevoegen en 5 min. roerbakken. Snijbiet in een ovenschaaltje doen, eerst de kaas en dan de broodkruim erover strooien en even onder een voorverwarmde gril of in de oven zetten tot de kaas gesmolten is.

Variatie zonder kaas: u kunt grof gemalen noten en broodkruim mengen en dit over de schotel verdelen.

Chinese kool met sesamsaus

bijgerecht voor 2 personen

350 gr chinese kool, 50 gr taugé, 25 gr sesamzaad, 100 ml groentebouillon, 1 eetl. tamari, 1 theel. honing of suiker

De bladeren van de kool plukken, wassen en in reepjes snijden. Bouillon aan de kook brengen. Stoom de kool en de taugé in een metalen zeef of mandje een paar minuten boven de bouillon (Of even kort bakken in 1 eetl olie en met deksel op de pan even laten sudderen). In een droge koekenpan de sesamzaadjes roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn en gaan poffen. Regelmatig roeren. De zaadjes gaan nog lekkerder ruiken wanneer je ze vijzelt. Houdt een beetje zaad apart om als laatste over de groente te strooien. Sesamzaadjes, honing, tamari en bouillon samen goed mengen. De groenten op de borden leggen. Saus over de groente en zaadjes over de saus strooien.

Gevulde courgettes met kaas en amandelen

bijgerecht voor 2 personen

300 gr courgettes, ½ kleine ui, 25 gr gemalen of geschaafde amandelen, 25 gr geraspte (oude) kaas, 1 volkorenboterham, ½ eetl. meel, 25 ml bouillon, 100 ml stevige bouillon, ½ theel. korianderzaadjes, ½ theel. kerrie, 1 theel. zout, ½ eetl. olie

Hol de courgettes uit. Hak het binnenste van de courgette fijn. Pel de halve ui en hak deze fijn. Snijd de korst van de boterham en verkruimel deze. Stamp de korianderzaadjes fijn. In een pan met dikke bodem op matig vuur de ui glazig smoren in olie. Het binnenste van de courgette even meesmoren. Deksel op de pan en ca. 5 min. stoven. Maak ½ eetl meel aan met 25 ml bouillon. Voeg dit en de rest van de ingrediënten toe (behalve de bouillon en de kaas). Al roerend doorkoken. Deksel erop, van het vuur af, nog ca. 10 min. laten staan. Tot het een zeer stevig, maar nog smeerbaar mengsel is. Oven voorverwarmen tot 200°C . De courgettes vullen en in een ingevette vuurvaste schaal zetten. Bouillon in de schaal gieten. Aluminiumfolie, 2 cm groter dan de schaal, eromheen vouwen. In de oven, 20 min., onderste richel. Dan de folie verwijderen, kaas over de vulling strooien en nog eens 5 min. bakken. Lekker met macaroni, polenta, rijst of gierst en met een salade.

naar boven
naar boven