Pakketbrief week 21, 23 mei 2012

logo

En toen was het warm!

De planten schieten de grond uit, de aardappels zie je groeien, de asperges komen massaal, net als de zweetdruppels bij de stekers…
Alle vervroegingsdoeken hebben we opgeruimd en de tuin wordt van dag tot dag mooier! De capucijners, met prachtige lila bloemetjes, en de peulen bloeien volop, de tuinbonen al langer (die ruiken zo heerlijk) ook de aardbeien doen goed hun best en er hangen al heel wat groene vruchtjes aan. De spelt staat er goed bij en schiet al in de aar. En ook het onkruid laat zich natuurlijk niet onbetuigd, zodat we al weer heel wat uren op de knieën door het gewas hebben afgelegd (dat blijft één van de mooiste klussen - je hoofd kan er zo mooi leeg van worden).
In de tunnelkassen is het water niet aan te slepen, de net uitgeplante cherrytomaten, rode pepers, courgette en Butternutpompoen zijn acuut in een tropisch klimaat beland zonder er geleidelijk aan te kunnen wennen: elke avond hangen ze weer slap en moeten flink gegoten worden!

Midden op de akker waar de winter- en herfstprei moet komen, heeft een paartje scholeksters zijn nest gemaakt. Het nest is opgespoord door vogelliefhebbers en gemarkeerd, zodat ik er bij de onkruidbestrijding keurig omheen kan rijden. Prachtige vogels zijn het, met knaloranje snavels, poten en ogen, verder helemaal zwart-wit. Het nest ligt zomaar onbeschermd op de kale grond, ik hoop dat die rooie kater van de buren er geen lucht van krijgt! De prei planten we pas eind juni, dan zijn de kuikens waarschijnlijk alweer uitgevlogen - en zo niet, dan planten we er gewoon omheen.

Afgelopen zaterdag hadden we hier de cursus biologische groente telen, er was een leuke groep van tien deelnemers, met de medewerkers en winkelkanten erbij was het een gezellige drukte op het Leeuweriksveld. Janneke Tops heeft met veel enthousiasme een heleboel kennis overgedragen, en ik mocht een rondleiding over ons bedrijf geven. Altijd weer leuk om deze mooie plek en het werk dat we hier doen met anderen te kunnen delen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Asperges of paksoy - 't Leeuweriksveld
Rode Batavia/Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Wilde Spinazie - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - via de Zaai-ster
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 22 verwacht:

Andijvie, bosui, spitskool, venkel, asperges (voor degenen die ze deze week niet aantreffen).

Open dag

Zaterdag 23 juni a.s doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer.
Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen, te genieten van een hapje en drankje, een rondleiding te krijgen.
Om 16 uur sluiten we de dag af met een prachtig concert van Northern Lights, de band uit Oosterhesselen die Schotse en Ierse folkmuziek speelt!

Seminar 'Achtergronden van de biologisch-dynamische preparaten'

Het weekend van 21 en 22 juli a.s. organiseren we een seminar "achtergronden van de biologisch-dynamische preparaten", een poging om tot beter begrip te komen van deze belangrijke eigentijdse hulpmiddelen voor de landbouw.
Met medewerking van Heidjer Reetz en Wouter Kamphuis.
Meer informatie volgt.

Acties week 22

Asperges AA1*/kg € 6,50
Spitskool*/st € 1,75

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Lauwwarme spinaziesalade met mosterddressing

bijgerecht voor 4 personen

1 sinaasappel, 2 eetl (Zaanse) mosterd, 6 eetl olijfolie extra vierge, 600 gr spinazie, 25 gr amandelen, grofgehakt

Was de spinazie en snijd deze in reepjes. Pers de sinaasappel.
Kook het sap van de sinaasappel in een wok tot de helft in. Klop de mosterd en de olijfolie erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de spinazie bij het wokmengsel en schep erdoor. Verwarm alles 1 minuut en doe de iets geslonken spinazie met de dressing over in een schaal.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan en strooi ze over de salade.

Gevulde vegetarische paprika

bijgerecht voor 2 personen

2 rode paprika's, 1 blikje mais, 4 bosuitjes(evt. prei), 2 eetl tomatenketchup, geraspte kaas, zwarte peper, zout, boter

Snijd de bosuitjes. Verwarm de oven voor op 225°C.
Breng water aan de kook. Paprika's halveren en zaad verwijderen, paprika's bestrooien met peper en zout.
De paprika's in het kokende water doen en even laten koken (5 min). Intussen in een ander pannetje boter smelten en hierin het blikje mais, de bosuitjes en 2 eetl tomatenketchup laten smoren (eigenlijk alleen maar even goed verwarmen).
De paprika's uit het water halen en vullen met het maismengsel. Geraspte kaas er overheen strooien en nog even in de oven; de kaas goed laten smelten.

Zomerse sla

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, ½ ui, 2 tenen knoflook, 1 tomaat, 4 eieren, ¼ rode paprika, ¼ komkommer, 10 zwarte olijven zonder pit.
Dressing: olijfolie, azijn(balsamico), mosterd, suiker, zout, peper

Kook 4 eieren hard. Was de sla.
Snijd de ui en knoflook zeer fijn. Tomaat, paprika, komkommer en olijven in stukjes snijden (max 1cm).
Sla mixen met tomaat, ui, paprika, komkommer, knoflook, olijven en 2 in kleine stukjes gesneden eieren. Dressing maken door de ingrediënten te mengen.
Dressing proeven en mixen met sla. In partjes gesneden (2) eieren als decoratie op sla neer leggen.

Pasta met asperges en zalm

hoofdgerecht voor 2 personen

800 gr asperges, 125 gr paste (bv penne), ½ citroen, 50 gr ricotta (kaas), 125 gr verse zalmfilet, in blokjes, enkele takjes verse basilicum

Boen de citroen schoon. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.
Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf en snijd de asperges in stukjes van 4 centimeter.
Doe de penne en de stukjes asperge in het kokende water en kook ze in 10 minuten gaar. Giet de pasta met asperges af.
Rasp de schil van de citroen en pers 'm uit. Snijd de zalm in blokjes.
Roer de ricotta met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de zalm door de pasta met asperges en verwarm het geheel voorzichtig roerend 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de zalm net gaar is.
Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en roer de helft van het basilicum erdoor.
Schep de penne met asperges en zalm op vier borden en strooi de rest van het basilicum erover.

Geroerbakte paksoi

bijgerecht voor 2 personen

1 eetl. olie, 1 teentje knoflook in fijne plakjes gesneden, ong. 400 g paksoy in stukjes van ong. 2 cm. gesneden, wat bouillon, een rood pepertje in fijne reepjes, zout

Laat de wok heet worden en giet er de olie in.
Laat de olie zo heet worden dat hij begint te dampen en bak er dan de knoflook en stukjes peper in. Bak even snel om en om.
Voeg dan de paksoi toe en roerbak 4 min.
Voeg een beetje bouillon toe en laat de groenten nog 2 minuutjes doorwarmen.

naar boven
naar boven