Pakketbrief week 21, 19 mei 2015

leeuweriksveld logo

Weidevogelmiddag boerderij Zandzoom

Afgelopen zondag waren we op een weidevogelmiddag op boerderij Zandzoom, een paar honderd meter van ons vandaan (de ingang van ons erf ligt ook aan de Zandzoom).
De boerderij ligt in een oud beekdal waar vochtige omstandigheden heersen. Vroeger was het een melkveehouderij, maar het gras wordt nu alleen nog begraasd door schapen, die de zode mooi aantrappen en daardoor sterk maken. Een deel van het weiland op deze boerderij wordt pas na het broedseizoen gemaaid, en er wordt ook nog maar minimaal tegen onkruid gespoten. Met als gevolg goede omstandigheden voor weidevogels!

We hadden alleen een beetje pech want op deze koele en winderige middag lieten zich maar weinig vogels zien. We konden meerdere leeuwerikken bewonderen, met hun typische vlucht en uitbundig jubelende zang. We zagen een scholekster, ganzen en meeuwen, zwaluwen en we hoorden meerdere kwartels. De grutto's, wulpen en ooievaars die ik hier ook regelmatig waarneem lieten zich nu niet zien. Toch vond ik de middag de moeite waard, erg leuk om te zien wat onze achterburen aan goede activiteit ontwikkelen! Meer info en foto's op www.sleenweb.nl.
Voor de liefhebber: komende zaterdag is er nog een gelegenheid om aan een excursie deel te nemen! Van 14 tot 17 uur, Zandzoom 55, Emmen.

Wouter

Activiteiten op 't Leeuweriksveld

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie of paksoy- 't Leeuweriksveld
Diverse sla + stengelui- 't Leeuweriksveld
Asperges - 't Leeuweriksveldof Witte kool - Anton van Vilsteren, Marknesse
Waspeen- Anton van Vilsteren, Marknesse
Prei- via de Zaai-ster

In week 22 verwacht:

Sla, radijs/rucola, deel van de pakketten: asperges, spinazie, …

Zondag 7 juni 'mini-open dag' en pop-up-restaurant van Oma serveert

's Middags om 15u en 16.30u een rondleiding over 't Leeuweriksveld.
De winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult en met de kleine dieren.
Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden bij ons of via: meel@omaserveert.nl /0591-224975.
De kosten bedragen € 29,95 p.p.

Natuurzuivere gezichtsverzorging Salon de Roos in Sleen organiseert op 28 en 29 mei een workshop natuurzuivere huidverzorging.
We gebruiken tijdens de workshop huidverzorgingsproducten van Dr. Hauschka.
Na een korte inleiding gaan we aan de slag met deze heerlijk geurende cosmetica en kunt u ervaren hoe de producten voelen op uw huid.
Voor aanmelding en verdere informatie zie:
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
Femmie Timmerman.

Aanschuiftafel

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld. De producten en het eten zijn vers en biologisch. Dus (h)eerlijk!
Meer informatie op www.oogstenkokeneneten.nl
Opgave via de website, 0619199934 of per mail: aanschuiveninemmen@gmail.com


Recepten

Witte kool met pindasaus

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

400 gr witte kool, 150 gr wortels, 1 ui, 25 gr boter, ½ theel bouillonpoeder. Pindasaus: 150 gr pindakaas, 50 gr tomatenketchup, water of melk, ½ eetl sambal suiker, zoete ketjap, eventueel 1 klein teentje knoflook en/of maggi

Snijd de witte kool in vieren, verwijder de stronk en snijd de kool in dunne reepjes. Schrap de wortels en snijd deze in stukjes.
Snipper de ui grof. Verhit de boter in een braadpan en fruit daarin de ui. Voeg kool en wortel toe en bak ze onder voortdurend omscheppen even mee.
Roer 1 dl water en de bouillonpoeder erdoor. Laat de kool met het deksel op de pan in ongeveer 15 minuten gaar smoren.

Maak de pindasaus:
Doe in een steelpan de pindakaas met de tomatenketchup, wat water of melk, de sambal, ketjap en suiker en laat dit onder goed roeren op zacht vuur goed warm worden. Als de pindasaus te dun is, pindakaas toevoegen, als hij te dik is, water toevoegen. Eventueel op smaak brengen met maggi, tomatenketchup of ketjap of suiker.
Serveer de kool met de pindasaus. Lekker met rijst.

Macaroni met tahoe of kip, worteltjes en prei

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr tahoe of kip, 3 eetl ketjap manis, 50 gr hazelnoten, 150 gr (volkoren) macaroni, zout, 3 eetl olie, 200 gr prei, 200 gr worteltjes, 1 bekertje creme fraiche, 75 gr geraspte kruidenkaas, vers gemalen peper

Snijd de tahoe in blokjes en sprenkel de ketjap erover. Laat 10 minuten intrekken. Was de prei en snijd deze in ringen.
Was de worteltjes en schrap ze eventueel. Hak de hazelnoten grof. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin.
Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de helft van de olie en bak de tahoe rondom snel bruin of bak de kip 10 minuten. Schep de tahoe of kip uit de pan en voeg de rest van de olie toe.
Bak de prei en de wortelen al roerend ongeveer 3 min. Schep de groenten uit de pan. Verhit de creme fraiche in dezelfde pan en roer er de kaas door.
Laat de macaroni goed uitlekken en schep deze in een schaal. Meng er vervolgens de kaassaus, de tahoe en de groenten door. Voeg naar smaak zout en peper door en strooi er de geroosterde hazelnoten over.
Direct serveren.

Eikenbladsla (of andere sla) met stengelui en geitenkaas

bijgerecht voor 2-4 personen

1 krop eikenbladsla of andere sla, 1 ei, 1 appel, 1 heel zacht geitenkaasje, 50 gr pijnboompitten
Dressing: 5 eetl balsamicoazijn, zout, peper, nootmuskaat, rozemarijn, 125 ml olijfolie, 1 fijngesneden bosuitje of stengeluitje, 1 teentje knoflook, tuinkruiden (bv. peterselie, dille en bieslook)

Ei hard koken, pellen en in stukjes snijden. Sla wassen, drogen en in stukjes in een kom doen. Appel en geitenkaas in stukjes snijden en door de sla mengen.
Pijnboompitjes licht roosteren in een droge pan. Bosui/stengelui fijn snijden. Tuinkruiden fijn knippen. Knoflookteentje pellen en persen. Balsamicoazijn mengen met nootmuskaat, rozemarijn en tuinkruiden, al roerend de olie toevoegen.
Daarna de bosui/stengelui en knoflook toevoegen. Op smaak maken met zout en peper. Proeven en dressing door de sla mengen. Tenslotte de pijnboompitten erover strooien.

Wortel-prei soep

bij- of lunchgerecht voor 2 personen

500 ml water, bouillonblokje, 1 wortel, 1 prei, 1 kleine ui, 1 theel gedroogde basilicum, mespuntje tijm, mespuntje salie, stokbrood

Snijd de ui, knoflook, wortel en de prei in plakjes. Verwarm in een soeppan 500 ml water met het bouillonblokje en de kruiden.
Wanneer dit kookt de ui, knoflook, wortel en de prei toevoegen. Ongeveer 15 min. laten koken. Haal 1 kopje groente uit de pan. Pureer de rest van de soep. De apart gehouden groentes weer toevoegen en soep nog even goed doorwarmen.
Serveer met (warm) stokbrood. Ook lekker met wat zure room en bieslook. Deze soep is zowel warm als koud lekker.

naar boven
naar boven