Pakketbrief week 22, 31 mei 2011

logo

Dieren

Langzaam komen er wat meer dieren op 't Leeuweriksveld. We hebben nu weer twee geitjes, mooie Nederlandse landgeiten, die steeds op een andere plek staan en daar het gras wegvreten. Heel wat beter dan het met een machine bij te moeten houden! Het is een mooi sober ras, dat in de zomer helemaal zonder krachtvoer toekan. Ze komen uit een grote kudde en moesten er wel even aan wennen dat ze nu dagelijks aan een leiband in en uit de stal worden gebracht, en dan aan een stik vastgezet. Maar inmiddels gaat dat prima en zijn ze al zo tam, dat ze ook zonder leiband achter Kathinka aanlopen! Allebei zijn het vrouwtjes en we hebben besloten dat we ze niet meer gaan slachten, maar dat ze hier oud mogen worden.

De uitloop van de varkens hebben we wat vergroot en een lekkage in het dak verholpen, zodat er ook weer biggen kunnen komen. Half juni kan ik drie Bunte Bentheimer-biggetjes ophalen van de Feijterhof, net over de grens in Duitsland. Die gaan we wel slachten als ze daar aan toe zijn - het vlees werd zeer gewaardeerd door onze klanten - maar voor het zover is zullen ze een goed leven leiden.

Ook hebben we wat kleinere dieren erbij: tijdens een verjaarspartijtje in het bos hebben Anna en Roos wat kikkerdril meegenomen in een fles water. Een groot deel van de kikkervisjes heeft het niet gehaald, maar zes exemplaren ontwikkelen zich voorspoedig en hebben nu al voor- en achterpootjes. Gisteren hebben we een grote speciekuip ingegraven in de tuin, water erin en waterplanten uit een naburige sloot en toen de donderkopjes erbij. Wel meteen wat gaas erover om ze te beschermen tegen de poezen! En nu hopen we dat ze voorspoedig verder groeien en een blijvende kikkerpopulatie in het vijvertje gaan vormen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Krulandijvie - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Prei (in omschakeling) - 't Leeuweriksveld
IJsbergla - 't Leeuweriksveld
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica

In week 23 verwacht:

Knolvenkel, bosbiet, rode bindsla,…


Prijswijziging per 1 juli a.s.

1-persoons5,50
2-persoons9,50
4-persoons16,00
combi10,50
aardappelabo3,20

In verband met hemelvaart is onze boerderijwinkel deze week op woensdagmiddag van 15-18u geopend, en op donderdagmiddag gesloten.

Open dag

Op zaterdag 18 juni a.s. doen we weer mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer!
Van 9 tot 16 uur is jong en oud welkom voor een interessante rondleiding, smullen van door ons zelf gemaakte salades en aspergesoep, leuke spelen voor de kinderen, kleine kinderboerderij, en aardedansen onder leiding van Eleonora Helderman. Het geheel omlijst met vrolijke levende muziek! Het belooft een geslaagde dag te worden!

Thema-avond

"Is individualisering werkelijk mogelijk?"
Door Jac en Wouter, vrijdag 17 juni 20 uur op 't Leeuweriksveld.

Versaanbod week 23

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Spitskool met citroenroom

bijgerecht voor 2 personen

1 spitskool, 1 citroen, enkele sprietjes verse bieslook, 1 eetl. boter of margarine, 1 bekertje slagroom (125 ml)

Spitskool schoonmaken, wassen, stronk verwijderen en kool in reepjes snijden. Citroen goed schoonboenen, met fijne rasp de schil afraspen. Bieslook fijnknippen. In pan boter smelten. Kool en room toevoegen en al omscheppend ca. 3 min. smoren. Citroenrasp erdoor roeren en nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Op smaak brengen met zout en peper en desgewenst wat citroensap. Van vuur af bieslook erdoor roeren.

Zomerse italiaanse tomatensalade

bijgerecht voor 2 personen

4 tomaten, 2 tenen knoflook, 1 rode ui, sap van een halve citroen, ca. 4 eetl. olijfolie (extra vergine), 1 eetl. witte wijnazijn, half glas witte wijn, ½ theel. mosterd, italiaanse kruiden (bv verse basilicum) en peper en zout naar smaak

Pel de knoflook en snijd deze in kleine snippers. Meng de knoflook, olijfolie, citroensap, azijn, witte wijn en de mosterd in een schaal tot een dressing. Op smaak brengen met peper en zout. Tomaten en ui in ringen snijden en toevoegen. Italiaanse kruiden toevoegen. Omscheppen en een half uur tot een uur laten intrekken.

Preirolletjes met nieuwe aardappelen

hoofdgerecht voor 2 personen

400 gr nieuwe aardappelen, 600 gr prei, plakjes ham of kaas, 1 dl room, peper en zout, nootmuskaat

Schil of schrap de aardappels indien nodig en kook ze in een laagje water in 15-20 minuten gaar. Was de prei en snijd ze in stukken van ongeveer 6 cm. Kook in een laagje water in 10 min. gaar. Laat uitlekken en rol de stukken in plakken kaas of ham. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal en giet er de room met een beetje peper en zout overheen. Laat de schotel ongeveer een kwartier in de oven of onder een hete grill staan. Strooi er nootmuskaat over. Serveer met de gekookte aardappeltjes.

Indonesische andijviestamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr aardappelen, zout, peper, 300 gr. andijvie, 1-1½ dl warme melk, 2 eetl. boter, ¼ theel. gemalen nootmuskaat, ½ theel. gemalen komijn (djinten), ¼ theel. gemalen koriander, ½ theel sambal oelek (of meer naar smaak), gefruite uitjes

Schil de aardappels en kook deze met zout in plm. 25 minuten gaar. Was de andijvie goed in ruim water. Snijd de andijvie in hele smalle reepjes. Giet de gare aardappelen af. Laat ze nog even goed droog koken. Stamp de aardappelen fijn. Maak er met de melk en de boter een romige puree van. Breng de puree op smaak met de kruiden. Roer de andijvie door de puree. Bestrooi de andijvie voor het serveren met gefruite uitjes. Lekker met een gekookt ei erbij.

Salade met mango of meloen

bijgerecht voor 2 personen

1 klein kropje sla, 1 mango en/of halve meloen, walnoten of hazelnoten, evt. een plukje gemengde kiemen.

Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. zachte honing of diksap, 1 theel. mosterd, peper en zout

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Scheur de sla in kleinere stukken en leg ze in een schaal. Maak de meloen schoon, snijd er smalle partjes van. Schil de partjes en snijd deze in blokjes. Snijd de mango doormidden en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de sla. Hak de walnoten of hazelnoten en rooster ze in een droge koekepan. Klop de sladressing en meng deze met de helft van de geroosterde noten door de salade. was evt. de kiemen, leg ze luchtig op de salade en strooi er de rest van de noten over.

naar boven
naar boven