Pakketbrief week 22, 27 mei 2015

leeuweriksveld logo

Koolrabi

Ook een beetje een vergeten groente, maar juist in het voorjaar is het een gewas wat snel klaar is. Niet te verwarren met koolraap, dat is juist een latere herfstgroente en ook al zijn beiden verre familie van elkaar, ze zijn toch heel verschillend in smaak.
Koolrabi is eigenlijk een bijna identieke tweelingbroer van de witte kool, alleen is hier een stuk van de stengel verdikt, en staan de bladeren in tegenstelling tot die van witte kool juist weer los van elkaar.

Wij eten hem het liefst op de Duitse manier, en dat is rauw:
Verwijder de bladeren. Schil de koolrabi, aan de kant van de stronk vrij dik, en langzaam dunner tot de bovenste kleine bladeren, daar is de schil heel dun en mals. Snij de koolrabi in partjes, net als een appel, en dan lekker knabbelen.
Op zich hoeft er niks bij, maar als u er nog iets aan toe wilt voegen, maak dan een yoghurt dipsaus erbij.

1e Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld

We zaten voor het eerst op de zolder van de schuur te genieten van een lekkere maaltijd. Met extra sfeerverhoging door zwaluwgekwetter, een nest pasgeboren poesjes en onder twee prachtige lampenkappen van textielkunstenares Linda Dijkstra.
Vooral de brandnetel-tomatensoep viel erg in de smaak. Voor de volgende keren zijn nog plekken vrij!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Diverse sla + rucola- 't Leeuweriksveld
Andijvie of koolrabi- 't Leeuweriksveld
Spinazie (L'veld) of rode biet- via de Zaai-ster
Asperges (L'veld) of witte kool- Anton van Vilsteren
Bleekselderij- via de Zaai-ster

In week 23 verwacht:

Raapstelen, purple frills, spinazie óf rode biet, andijvie(?) óf koolrabi, 1-persoons en combi's: asperges…

Activiteiten op 't Leeuweriksveld

Caravan

Wie zou tijdelijk een caravan beschikbaar willen stellen voor een stagiair op 't Leeuweriksveld? Van juni t/m september 2015.

Zondag 7 juni 'mini-open dag' en pop-up-restaurant van Oma serveert

's Middags om 15u en 16.30u een rondleiding over 't Leeuweriksveld.
De winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult en met de kleine dieren.
Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden bij ons of via: meel@omaserveert.nl /0591-224975.
De kosten bedragen € 29,95 p.p.

Natuurzuivere gezichtsverzorging Salon de Roos in Sleen organiseert op 28 en 29 mei een workshop natuurzuivere huidverzorging.
We gebruiken tijdens de workshop huidverzorgingsproducten van Dr. Hauschka.
Na een korte inleiding gaan we aan de slag met deze heerlijk geurende cosmetica en kunt u ervaren hoe de producten voelen op uw huid.
Voor aanmelding en verdere informatie zie:
www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
Femmie Timmerman.

Aanschuiftafel

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld. De producten en het eten zijn vers en biologisch. Dus (h)eerlijk!
Meer informatie op www.oogstenkokeneneten.nl
Opgave via de website, 0619199934 of per mail: aanschuiveninemmen@gmail.com


Recepten

Gemengde salade met bleekselderij

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, 1 tomaat, ½ rode paprika, 2 stengels bleekselderij, ¼ komkommer, feta kaas naar smaak, 2 eetl olijfolie, 1 eetl witte wijnazijn, ½-1 eetl appeldiksap, verse kruiden naar smaak

Was de groenten en snij de tomaten, paprika, selderij en komkommer in stukken. Voeg de blokjes feta-kaas toe aan deze salade en verse kruiden naar eigen keuze. Meng de olijfolie, de wijnazijn en de appeldiksap bij elkaar voor de dressing. Doe de dressing over de salade.

Pasta met asperges en zalm

hoofdgerecht voor 2 personen

700 gr asperges, 125 gr paste (bv penne), ½ citroen, 50 gr ricotta (kaas), 125 gr verse zalmfilet, enkele takjes verse basilicum

Boen de citroen schoon. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.
Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf en snijd de asperges in stukjes van 4 centimeter.
Doe de penne en de asperges in het kokende water en kook ze in 8-10 minuten gaar. Giet de pasta met asperges af. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
Snijd de zalm in blokjes. Roer de ricotta met de citroenrasp, 1 eetl. citroensap en de zalm door de pasta en verwarm het geheel voorzichtig roerend 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de zalm net gaar is.
Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en roer de helft van het basilicum erdoor.
Schep de penne met asperges en zalm op twee borden en strooi de rest van het basilicum erover.

Roergebakken koolrabi

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleine koolrabi's, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 tomaat, ½ rode paprika, 1 theel gemberpoeder, 1 theel sambal, 1 theel ketoembar, zout, zwarte peper, 2 eetl ketjap manis, 1 eetl roerbakolie

Koolrabi schillen en in blokjes snijden. In de wok olie verwarmen. Ondertussen uitje snipperen en in de wok bakken. Knoflook pellen en fijnhakken en toevoegen aan de ui.
De koolrabi toevoegen met de gemberpoeder, de ketoembar, sambal en zout en peper naar smaak. Ongeveer 3 minuten roerbakken. De paprika in stukjes snijden en een paar minuten meebakken.
De tomaat snijden en toevoegen met de ketjap. Alles nog zo'n 5 minuten laten pruttelen. Lekker met zilvervliesrijst.

Spinaziequiche met geitenkaas en pesto

bijgerecht voor 2 personen

500 gr spinazie, 2 plakjes deeg voor hartige taart, boter, 1 dl creme fraiche, 3 eieren, 75 gr zachte geitenkaas, 1 eetl groene pesto

Was de spinazie in ruim water. Snijd eventueel kleiner. Kook de spinazie ongeveer 10 minuten. Laat uitlekken (druk het uit in een zeef). Laat de plakjes deeg voor hartige taart ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C). Vet 2 eenpersoons ovenschaaltjes of quichevormpjes in met boter. Rol het deeg evt. wat groter uit en bekleed de schaaltjes ermee.
Laat het overtollig deeg over de rand hangen. Klop de creme fraiche los met 1 ei. Verkruimel de geitenkaas en roer het met de pesto en spinazie door het eimengsel.
Vul de schaaltjes met het spinaziemengsel en bak ze ca. 15 minuten. Haal de quiches uit de oven. Haal de quiches uit de oven en breek boven iedere quiche voorzichtig een ei.
Zet de quiches nog ca. 15 minuten in de oven. Lekker met een tomatensalade.

Salade met mosterddressing

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, 1 eetl olijfolie, 3 sneden (wit)brood, een stuk Parmezaanse kaas van 50 gr. Dressing: 2 eetl olijfolie, ½ eetl Franse of Engelse mosterd, ½ eetl honing, 1 theel citroensap

Verwijder de korstjes van het brood en snijd ze in kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes al roerend bruin en knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schaaf de kaas in lange dunne reepjes. Was de sla en scheur de sla klein. Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de sla in een kom met de dressing en schep het geheel goed door elkaar.
Meng de broodblokjes en kaas door de salade en serveer direct.

naar boven
naar boven