Pakketbrief week 23, 9 juni 2010

logo

Denken

De hele dag door denk ik over alle mogelijke vragen en dingen: van "wat voor kleren zal ik aandoen" of "hoe ga ik het werk vandaag aanpakken", "wat voor geluid hoor ik daar" en "hoe ga ik met mijn kinderen om". Het gaat vanzelf, en ik kan niet zonder! Het gaat u vast net zo.
Maar over één ding denk ik eigenlijk maar heel zelden: over dat denken zelf. Wat is dat eigenlijk voor geheimzinnige vaardigheid, waarmee ik alle grote en kleine vragen en problemen te lijf ga? Terwijl ik dit schrijf ben ik het alweer volop aan het gebruiken, anders zou er immers geen letter op papier komen.
Mijn gedachten zijn met mijn vijf normale, fysieke zintuigen onwaarneembaar, ze kunnen niet gemeten, gewogen of geteld worden. Een heuse bovenzintuiglijke werkelijkheid dus, waar ik voortdurend al middenin zit! Want zeker is dat gedachten heel reëel zijn: ik bouw mijn hele leven erop.
Waar komen mijn gedachten vandaan? Maak ik ze zelf? Ja, natuurlijk, denk ik spontaan, ik moet er immers innerlijk hard voor werken. Dat merk ik alweer bij zo'n stukje als dit. Of bij een cryptogram of een wiskundesom. Maar...verzin ik ze dan? Nee, zo beleef ik het beslist niet. Ik vertrouw erop dat de inhoud van mijn gedachten "waar" is, dat die echt betrekking heeft op de dingen waar ik op dat moment over dacht.
Wetenschappers hebben - al denkend- geconcludeerd dat al ons denken subjectief is. Onze gedachten zijn louter een produkt van onze eigen hersens, stellen ze. Het leuke van die stelling is, dat hij zichzelf ook meteen reduceert tot slechts een subjectief hersenprodukt, wat je dus meteen links mag laten liggen.
Spannend is dat een wetenschapper (Pim van Lommel) nu heeft vastgesteld dat mensen op een moment waarop ze hersendood waren toch denkend bewustzijn hadden (Bijna dood-ervaringen).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Bosbiet - 't Leeuweriksveld
Raapsteel - 't Leeuweriksveld
Bosui1 - 't Leeuweriksveld
  of -
Asperges (groen/wit)1 - De Morene, Drouwen
1 Wie vorige week asperges aantrof, krijgt deze week bosui, en omgekeerd.
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 24 verwacht:

knolvenkel, groene bataviasla, (krul)andijvie, ...

OPEN DAGEN komend weekend op onze boerderij! We geven rondleidingen, u kunt eigengemaakte soep en salades proeven, er is een wijnproeverij, de varkens vinden het heerlijk om gekrabd te worden, de kinderen kunnen een kijkdoos maken, trampoline springen of groentes raden op de tast. Beide dagen van 10 tot 17u. Iedereen van harte welkom!

Op 19 juni geeft projectkoor Cantaventi een concert "Oude meesters" met werken van Josquin, Dufay en Pärt. Aula Vrije school Michaël, Prinsenlaan 80, Emmen, aanvang 20.00u. Entree € 10,-

Zomerdagen op 't Leeuweriksveld
30 juli t/m 1 augustus met een seminar van Heidjer Reetz, Dansen van Universele Vrede, een concert middeleeuwse/renaissancemuziek van Tedesca, gezamenlijke maaltijd.

Verzoek om geen eierdoosjes meer retour te geven, we hebben weer een hele tijd voldoende (waarvoor dank)!

Versaanbod week 24

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Knolvenkel *1,75 / 500 g
Krulandijvie *1,25 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

Eikebladsla met bosui en geitenkaas

bijgerecht voor 2-4 personen

1 krop eikebladsla, 1 appel, 1 heel zacht geitekaasje, 5 el balsamicoazijn, zout, peper, nootmuskaat, rozemarijn, 1/8 l olijfolie, 1 fijngesneden bosuitje, 1 hardgekookt ei, in stukjes gesneden, 1 teentje knoflook uit de pers, fijngeknipte tuinkruiden (bv. peterselie, dille en bieslook), 50g pijnboompitten licht geroosterd

Sla wassen, drogen en in stukjes in een kom doen. In stukjes gesneden appel en geitenkaasje erdoor mengen. Vinaigrette maken: azijn met de specerijen mengen, al roerend de olie toevoegen, daarna de overige ingrediënten. Proeven en door de sla mengen. Tenslotte de pijnboompitten erover strooien.

Bosbiet met gember en knoflook

bijgerecht voor 2 personen

het loof van 1 bos bieten, 1 biet, 1½ verse gember of ½ theel. gemberpoeder, 1 teentje knoflook, zeezout naar smaak, (olijf)olie om in te stoven

Loof van de bieten los snijden en wassen. Biet wassen, schillen met een dunschiller en raspen met een grove rasp. Knoflook pellen en fijn hakken. Olie verwarmen in pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Loof kleiner snijden en met de bietenrasp en een klein scheutje water toevoegen. In 10 à 15 min. gaar stoven. Gember schillen en raspen op een fijne rasp. De laatste paar minuten meestoven. Zout naar smaak toevoegen.

Roergebakken spitskool met paprika en gehakt

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr rundergehakt, 1 kleine spitskool, 1 kleine groene paprika, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 2 lenteuitjes (of bosui), ½ bouillontablet, peper, zout, ¼ eetl kerriepoeder, 1 eetl olijfolie

Lelijke bladeren van de spitskool verwijderen, de kool wassen en in smalle reepjes snijden. Paprika wassen, zaadlijsten en pitjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. Ui en knoflook pellen en snipperen. Lenteuitjes wassen en in ringetjes snijden. Olie verhitten en gehakt hierin al omscheppend lichtbruin bakken. Ui en knoflook toevoegen en meebakken tot ze glazig zijn. Kerriepoeder toevoegen en al roerend even meebakken. Spitskool en paprika toevoegen. Al roerend even meebakken. Kopje water en verkruimelde bouillontablet toevoegen. Door elkaar roeren en met deksel op de pan ongeveer 5 tot 10 minuten bakken tot de spitskool beetgaar is. Op smaak maken met peper en zout. Vlak voor het opdienen de lenteuitjes eroverheen.strooien. Lekker met aardappelpuree of gebakken krieltjes of rijst.

Hartig taartje met raapstelen

bijgerecht voor 2 personen

Deeg: 150g bloem, 90g boter of margarine, 1/2 theel zout, 1 eetl koud water
Vulling: 1 bosje raapstelen, fijngesneden, 1 ui gesneden, evt. 2 tenen knoflook geperst,8 zontomaten in olijfolie, olijven naar wens, 2 eieren, 250 g ricottakaas of kwark, evt. 1/2 dl slagroom, peper en weinig zout, 2 eetl geraspte oude (parmezaanse) kaas

Kneed een stevig deeg van de genoemde ingrediënten en houd hem koel. Was de raapstelen en laat ze goed uitlekken. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette ovenschaal met het deeg. Prik er wat gaatjes in en bak de taartbodem 10 minuten op 200°C. Meng de ingrediënten voor de vulling behalve de tomaten , ui, olijven en raapstelen goed door elkaar en klop dit tot een luchtige massa. Snijd de raapstelen en tomaten klein en schep dit met de ui door de massa. Schep de vulling op de taartbodem en verdeel de olijven erop. Ca 45 min bij 200°C bakken tot de oppervlakte mooi bruin is.

naar boven
naar boven