Pakketbrief week 23, 4 juni 2014

leeuweriksveld logo

Viool spelen

Gisteren heb ik voor het eerst van mijn leven viool gespeeld. Het klonk alleen niet zo welluidend, moet ik erbij vertellen, maar het was dan ook een bijzondere viool: een klaverviool. Dat is een ouderwets handgereedschap waarmee de boeren vroeger gras- en klaverzaden door het graan zaaiden, zodat ze er na de oogst meteen een weiland van konden maken. Het bestaat uit een zaadbak met daaronder een verdeeltafeltje dat je kunt laten ronddraaien door een ‘strijkstok’ heen en weer te bewegen. Je hangt het om je borst, loopt al strijkend in een vast ritme door het graan en kunt zo de zaden mooi verdelen zonder schade te doen aan het gewas. Ik kon de viool lenen van de boer die voor ons op deze plek gewerkt heeft. Ideaal, want de tarwe stond al aardig hoog en er nu nog met de zaaimachine doorheen rijden, was geen optie meer. En ik heb ook rode klaver meegezaaid, die groeit veel harder en bindt meer stikstof uit de lucht dan witte klaver, maar kun je daarom ook pas later zaaien. Hij mag immers niet zo ver ontwikkeld zijn als het graag gedorst moet worden, dat hij stoort bij de oogst.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Koolrabi óf bosbiet- 't Leeuweriksveld
IJsberg- of groene bataviasla- 't Leeuweriksveld
Rode bosui- 't Leeuweriksveld
Courgette- via de Zaaister
Paprika- Tuindersdijk, Erica

In week 23 verwacht:

Bloemkool/spitskool, andijvie, rode sla, ...

Op 21 en 22 juni 2014 vieren wij het 10-jarig bestaan van ons bedrijf!

Met op 21 juni de jaarlijkse Open dag van 10 - 16 uur met rondleidingen, proeverijen, livemuziek hooi(speel)bult en Biobackstube Ahaus.

Op 22 juni om 16 uur een rondleiding en daarna Verrassingsmenu van Oma serveert vanaf 17 uur.

Voor het eten kunt u zich aanmelden bij ons of bij: meel@omaserveert.nl /0591-224975. De kosten bedragen €29,95 p.p.

Opening “Soul Creations”

op vrijdag 6 juni om 15.00 uur

Spirituele massage, reading, healing, begeleidingspraktijk & winkel

Lemzijde 87-88
7823 SH Emmen
06-14152061

Onder het genot van een hapje en een drankje, zullen wij je verwelkomen en kan je rondkijken in de nieuwe winkel, workshopruimte en praktijk.

Wij hopen jullie te zien op 6 juni 2014

Richard en Jolanda Verschuren


Recepten

Courgetteschotel

bijgerecht voor 2 personen

2 tomaten, 250 gr aardappels, 1 courgette, peper, zout, 100 gr Mozzarella kaas, 1 eetl versgehakte peterselie of bieslook, 25 gr boter, 25 gr geraspte Parmezaanse kaas, ½ theel kerriepoeder

Kook de aardappels en laat ze iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C. Kruis de onderkant van de tomaten in en leg ze enkele tellen in heet water. Verwijder de schil en snijd de tomaten in plakken. Was de courgette en snijd deze in plakjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Snijd de aardappels in plakjes. Vet een ovenschaal in. Rangschik de plakjes aardappels, tomaten en de courgette dakpansgewijs in de ovenschaal. Strooi er peper en zout over. Verdeel de mozzarella erover. Strooi de peterselie of bieslook over de schotel. Smelt in een pannetje de boter. Roer de Parmezaanse kaas en de kerriepoeder er kort door. Verdeel het mengsel over de ovenschotel. Plaats het gerecht in het midden van de oven en bak 20 minuten. Lekker met een frisse groene salade bij.

Koolrabi in mosterd-roomsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 à 2 koolrabi's, 125 ml slagroom, ½ eetl grove Zaanse mosterd, versgemalen peper, zout

Koolrabi schillen en doormidden snijden. Koolrabihelften op snijvlak leggen en in dunne plakken snijden (ca 3-5 mm). Plakken in wijde (hapjes)pan leggen en slagroom erover schenken. Slagroom aan de kook brengen en koolrabi afgedekt 5 min. laten koken. Deksel verwijderen en groente nog ca. 5 min. laten koken, tot koolrabi gaar is en slagroom wat is ingekookt. Koolrabi met schuimspaan in warme schaal scheppen. Van vuur af mosterd door lichtgebonden saus roeren en op smaak brengen met zout en peper. Saus over koolrabi schenken

Linzensalade met feta, paprika en bosui

bijgerecht voor 2 personen

125 gr groene linzen. ½ eetl. mosterd, 1 eetl. witte wijnazijn, snufje gemalen komijn, 2 eetl. olijfolie, zout, peper, ½ komkommer, 1 paprika, ½ rode ui, 1-2 bosuitjes, koriander of peterselie naar smaak, 75 gr feta

Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak een dressing van de mosterd, wijnazijn, komijn en olijfolie; naar smaak peper en zout toevoegen. Giet de linzen af en laat ze uitlekken. Meng de dressing door de uitgelekte linzen en laat verder afkoelen. Was de komkommer en snijd deze in blokjes. Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd de paprika in stukjes. Snijd de ui in ringen en de bosui in fijne ringen. Meng de afgekoelde linzen met de komkommer, paprika, rode ui en bosui. Strooi er koriander of peterselie naar smaak over en verkruimel de feta erover.

bron: www.smulweb.nl / Libelle - nr. 4 2003

Sla met avocado, paprika en bosui

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 1 rode paprika, 1 avocado, 1 (bos)uitje, 6 eetl olijfolie extra vergine, 2 á 3 eetl citroensap, schepje honing, pijnboompitten, ciabattabrood of pasta

De salade:
Was de sla en pluk de blaadjes fijn. Ontdoe de paprika van steel en zaadjes en snij deze in blokjes. Schil de avocado en snij de avocado in partjes en vermeng deze met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Verwijder de buitenste laag van de (bos)uitje en snij de bosui in ringetjes.

De dressing:
Meng 2 eetl citroensap met peper, zout en voeg druppelsgewijs olijfolie toe. Meng de dressing even goed door, met een garde. Vind je de dressing te zuur voeg dan een schep honing toe. Rooster de pijnboompitten in een pan (of oven) lichtbruin.

Vlak voor het serveren:
Schenk de dressing door de salade en schep de salade nog even om. Strooi de pijnboompitten over de salade. Lekker met pasta of ciabatta. Voor een maaltijdsalade voor 2 personen kun je er gerookte kip door doen.

naar boven
naar boven