Pakketbrief week 23, 3 juni 2015

leeuweriksveld logo

Komende zondagmiddag vanaf 15u: 'mini-open dag' en pop-up-restaurant van Omaserveert op 't Leeuweriksveld

's Middags om 15u en 16.30u een inspirerende rondleiding over 't Leeuweriksveld. Er is livemuziek, gratis koffie, thee en gebak, de winkel is van 15 tot 18u geopend en de kinderen kunnen zich vermaken in de hooibult, op de trampoline en met de kleine dieren. Welkom!!

Om 18u serveren Léon en Eugenie een heerlijke maaltijd met asperges en andere versgeoogste lekkernijen van 't Leeuweriksveld.
Léon: "Er is géén argument om niet te komen." 's Middags is de toegang vrij voor iedereen, voor het eten moet u zich aanmelden. Dit kan bij ons of via:
meel@omaserveert.nl/0591-224975.
De kosten bedragen € 29,95 p.p.
Er is plaats voor maximaal 50 mensen, dus wees er snel bij!

A.s. vrijdag om 19:30 uur is hier een zingavond. Afsluiting van ons koorproject met een open zingavond, waaraan ook nieuwe zangers mee kunnen doen, iedereen is welkom! Graag wel even aanmelden.

A.s. zaterdag vanaf 7 uur gaan we weer kiezelpreparaat roeren en uitbrengen, en kamille plukken. Iedereen is welkom, graag aanmelden.

Bio-voedsel vermindert hoeveelheid pesticiden in het lichaam snel

In opdracht van Coop (de grootste supermarkcoöperatie van Zweden) heeft het Swedish Environmental Research Institute (IVL) onderzocht of een biologisch dieet invloed heeft op de hoeveelheid pesticiden in het lichaam.
Voor het onderzoek werden vijf gezinsleden gevolgd, die normaliter geen biologisch voedsel aten. Eerst moesten ze een week hun normale dieet (conventioneel dus) volgen en daarna aten ze twee weken alleen biologisch, terwijl hun urine dagelijks getest werd. De resultaten waren vrij verbluffend, met name bij de kinderen. Het gemiddelde pesticidengehalte in het lichaam daalde met een factor van 9,5.
IVL probeerde het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken door de familie te vragen om ook voor persoonlijke hygiëne en wasmiddelen alleen maar biologische producten te gebruiken. Ook mocht het gezin gedurende de twee weken geen nieuwe kleding kopen.

Hier is een lijst van de pesticiden die in de lichamen werden aangetroffen:
MCPA, Atrazine, 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur (herbicide); Chloorpyrifos, Pyrethroïden, zoals cypermethrin en esfenvaleraat (insecticiden); Ethylenebisdithiocarbamaten,Thiabendazol, Iprodion, Diuron, Vinclozolin, Boscalid, Propamocarb (fungiciden); Chloormequat chloride (CCC); Mepequat (groeiremmers).

Volgens IVL liggen de niveaus die aangetroffen zijn in de urine overigens goed binnen de aanvaardbare niveaus, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de stoffen een gevaar voor de mens zouden opleveren.
Het IVL waarschuwt ook: "Gezien het feit dat we momenteel nog maar weinig weten over de combinatie-effecten van de verschillende chemische stoffen waar mensen in het dagelijks leven mee in aanraking komen, kan het verstandig zijn om voorzichtig te zijn met deze stoffen."
Het volledige rapport van het onderzoek kunt u lezen op: https://www.coop.se/PageFiles/430210/Coop%20Ekoeffekten_Rapport_eng.pdf

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Spinazie - 't Leeuweriksveldof Rode biet - Zaai-ster

In week 24 verwacht:

Bonte snijbiet, koolrabi, gemengde sla, bosui, deel v/d pakketten: asperges

Aanschuiftafel

Iedere eerste en derde woensdag van de maand is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
www.oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Koolrabi-kaas ovenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

350 gr koolrabi, 20 gr boter, 20 gr bloem, peper en zout, 2 tot 3 dl melk, 60 gr geraspte (oude) kaas, 3 eetl. paneermeel

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de koolrabi dik, snijd de groente in plakken van ruim een centimeter dik en kook ze 5 min. in ruim water met zout bijna gaar. Laat ze in een vergiet uitlekken.
Maak ondertussen in een ander pannetje een kaassaus: verwarm de boter, roer de bloem erdoor met een scheutje melk en roer het glad. Meng daarna onder voortdurende roeren de rest van de melk erdoor tot het geheel kookt.
Roer de geraspte kaas erdoor en laat de kaas smelten. Leg de koolrabi in een ingevette ovenschaal en schenk hier de saus over.
Strooi het paneermeel erover en zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.
Lekker met aardappelpuree.

Variatie met ham: Voeg aan deze schotel in blokjes gesneden gerookte ham toe.

Maaltijdsalade met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 300 gr. vastkokende aardappelen, 50 ml. droge witte wijn, 2 eieren, 1 eetl pijnboompitten, ½ -1 eetl witte wijnazijn, 2 ½ eetl olijfolie, 2 lente bosuitjes, 1 eetl peterselie, 1 eetl bieslook, 40 gr. oude boerenkaas, zout en peper

Snijd de worteltjes van de raapstelen en was de raapstelen goed in ruim water. Snijd de raapstelen grof.
Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de peterselie en bieslook fijn.
Schaaf of rasp de oude boerenkaas. Boen de aardappels schoon.
Kook de aardappelen in de schil ca. 20 min. in ruim kokend water met zout. Pel ze en snijd ze in plakjes.
Besprenkel de aardappelplakjes eventueel met wijn. Laat ze afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
Kook de eieren in ca. 7 min. hard, spoel ze met koud water en pel ze. Snijd de eieren in partjes.
Rooster de pijnboompitten goudgeel in droge koekenpan. Roer een dressing van azijn, olie en zout en peper naar smaak.
Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de kaas. Strooi de kaas over de salade.
Lekker met boerenbrood.

Andijvie met kerrie en noten

bijgerecht voor 2 personen

400 gr andijvie, 1 ui, ½ eetl kerrie, 50 ml bouillon (van blokje), ½ eetl, bloem, 40 gr cashewnoten, zout, peper, olie

Was de andijvie goed in ruim water, laat uilekken en snijd de andijvie in reepjes. Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui. Roer dan de bloem erdoor en schep dan ook de andijvie en de cashewnoten erdoor.
Giet de bouillon erbij en laat onder voortdurend omscheppen 5 minuten zachtjes sudderen. Breng het op smaak met wat zout en peper.
Lekker met rijst of gierst en vegetarische falafelballetjes.

Exotische rode bietjes

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

450 gr rode biet, 1 citroen, 1 ui of 3 sjalotjes, stukje verse gemberwortel, scheutje zonnebloemolie, 100 gr rozijnen, ½ theel kardemomzaadjes (inhoud van 3 pitjes), wat kruidnagelpoeder, ½ theel kaneel, ½ theel komijn, ½ theel korianderpoeder, peper, zout, 75 tot 100 gr paranoten, 1 dl sinaasappelsap, 40 gr santen (ingedikte kokosmelk), 150 gr rijst

Schil de biet en snijd deze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui of sjalotjes.
Rasp de gemberwortel fijn. Hak de paranoten grof.
Pers de citroen uit en vang het sap op. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Fruit ui of sjalotjes in olie en voeg er de bietjes met gember aan toe. Voeg citroensap, sinaasappelsap, specerijen en zout toe en laat het geheel op een laag pitje ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Voeg santen, gehakte noten en rozijnen en eventueel extra sinaasappelsap of water toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes stoven.
Meng de gare rijst door het bietjesmengsel zodat u een prachtige rode schotel krijgt of serveer de exotische bietjes naast de rijst.

naar boven
naar boven