Pakketbrief week 24, 13 juni 2012

logo

Kringloop versus verspilling

In de winter besteedde het Dagblad v/h Noorden uitgebreid aandacht aan het fenomeen voedselverspilling. Ik vond het interessant, maar het ging alleen over wat de eindconsument voor steken laat vallen en hoe hij daar verbetering in kan brengen. Voor mij bleef de vraag hoe zit het eigenlijk bij de landbouw, de winkels, de hele handelsketen?
Ik kwam nu een stuk tegen, waarin stond dat we met z'n allen 40% (!!) van alles wat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd weggooien. Daarvan krijgen de huishoudens een kwart voor hun rekening, de rest gaat bij bedrijven, winkels en horeca weg.

Het gekke is dat het er op lijkt dat op dit moment minder verspillen duurder is. Neem bv. de landbouw: In een mooi gemengd bedrijf met veel verschillende bedrijfstaken ontstaat heel weinig afval omdat er altijd wel ergens een beest is om iets op te eten, al is het maar de regenworm in de composthoop, die de resten veranderd in goede grond voor nieuwe planten. Maar zo'n mooi veelzijdig bedrijf is in de huidige tijd eigenlijk te arbeidsintensief en dus niet zo rendabel als een grote monocultuur.

Ik zie wel dat steeds meer mensen ermee bezig zijn en bv. tegen de "crisis" in toch biologische voeding kopen. En ook al sluiten we nog lang niet alle kringlopen, we zetten toch een goede stap.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Asperges of Bosbiet - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Paksoy - 't Leeuweriksveld
Bosui - 't Leeuweriksveld
Dille - 't Leeuweriksveld

In week 25 verwacht:

Broccoli, (Krul)andijvie, peultjes, …


Acties week 25

Asperge A1*/kg 6,00
Snijbiet*/bos 1,50

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Bindsla

Bindsla, ook wel Romeinse sla genoemd, is een stevige soort sla. Het blad van deze sla is stevig en zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten. Heerlijk rauw in reepjes gesneden in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Andijvierecepten zijn geschikt voor deze slasoort. Ook is bindsla heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken en om als salade te eten. Bindsla is in een natte (thee)doek in de koelkast een aantal dagen te bewaren.

Komkommersalade met bosui en dille

bijgerecht voor 2-3 personen

1 komkommer, ½ bosje bosui, 8 gr verse dille, fijngehakt, 25 gr feta, verbrokkeld, 1 eetl olijfolie, ½ theel witte wijnazijn, zout en peper

Schil de komkommer en halveer deze in de lengte. Schraap de zaadjes eruit en schaaf daarna de komkommer met een dunschiller in lange linten. Schep de komkommerlinten in een vergiet om met wat zout en laat even staan. Snijd het groen van de bosui en snijd het in de lengte in heel dunne repen. Snijd het wit in kleine ringetjes. Klop een dressing van olie, azijn en peper en zout. Schep de komkommerlinten met bosui en dille door de dressing en strooi de feta erover.

Pasta met spitskool in tomatensaus

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 1 spitskooltje, 1 ui, 1 teentje knoflook (of meer), een scheut olijfolie om in te bakken, 1 bouillonblokje of bouillonpoeder, 2 eetl tomatenpuree, evt. 2 tomaten in stukjes, 3 stengels bosui of bosprei in ringen, peper en zout, verse basilicum, oregano en tijm (in totaal 3 eetl fijngehakt)

Kook de pasta gaar in water met een bouillonblokje. Was de spitskool, verwijder de kern en snijd de kool in reepjes. Pel en snipper de ui. Pers het teentje knoflook. Snijd de tomaten in stukjes. Snijd de bosui in ringen. Hak de basilicum, oregano en tijm fijn. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg daar de kool aan toe. Roerbak de groente ongeveer 5 minuten en voeg dan de bosui en evt. de tomaat toe. Schep het mengsel een paar maal om en laat nog even stoven. Voeg de tomatenpuree, tuinkruiden en peper en zout toe. Kook de pasta gaar en serveer deze met het koolmengsel erover. Indien gewenst kun je ook kaas of gehakt in dit gerecht verwerken.

Paksoi met ananas

bijgerecht voor 2 personen

1 struikje paksoi, 1 ui, evt. 1 teentje knoflook geperst, een scheutje olijfolie, ½ theel. gemberpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 2 tot 3 schijven ananas, peper en zout

Paksoi wassen en in reepjes van een paar cm snijden. breed. Pel en snipper de ui. Fruit ui met knoflook, kerrie en gemberpoeder in olie en voeg paksoi toe. Laat het geheel 5 tot 10 min. stoven. Maak op smaak met peper en zout. Roer er stukjes gesneden ananas door en laat het geheel goed warm worden. Serveer bij rijst met gebakken gekruide tofureepjes of met geroosterde gemengde noten.

Griekse salade met bindsla van Jamie Oliver

bijgerecht voor 2 personen

5 eetl olijfolie, kruiden- of rode-wijnazijn, handjevol zwarte olijven, 1 kleine sjalot, ½ theel gedroogde oregano, 175 gr feta, 3 rijpe tomaten, 1½-2 eetl citroensap (ongeveer het sap van ½ citroen), ½ krop bindsla

Sjalot in fijne blokjes snijden. Feta verkruimelen. Tomaten in stukjes van 1 cm snijden. Van de bindsla de buitenste bladeren verwijderen, de binnenste bladeren wassen en drogen. Tomaatstukjes in een kom door elkaar husselen met de olijven, sjalot, het grootste deel van de oregano, een paar scheutjes van de azijn, een scheut olijfolie en peper en zout. 5 minuten laten staan. Dressing: citroensap mengen met olijfolie en zout en peper. Proef de dressing op een blaadje sla en breng hem eventueel op smaak met nog wat zout en/of peper. Slabladeren kleiner maken, in kom doen en mengen met een beetje dressing. Sla op een grote schaal scheppen, blokjes feta erover strooien, besprenkelen met wat olijfolie en rest van de oregano erover strooien.

naar boven
naar boven