Pakketbrief week 24, 11 juni 2014

leeuweriksveld logo

Risotto van bloemkool

250 g risottorijst, 250 ml kippenbouillon, 250 g bloemkoolroosjes extra klein, 1 bakje creme fraiche, 50 g fijngeraspte Parmezaanse kaas, verse bieslook, gesneden, klein gesneden sjalotjes, evt. 50 ml witte wijn

Bak de sjalotjes heel zachtjes aan in een middelgrote pan. Gaar deze, maar de sjalotjes mogen niet kleuren. Voeg de rijst toe en beweeg even kort door de pan totdat de korrel glazig wordt. Voeg in 2 gedeelten de kippenbouillon en de wijn toe en laat inkoken. Bij de 2e keer ook de bloemkoolroosjes toevoegen. Wanneer de rijst gaar is, voeg dan de demi creme fraiche, de Parmezaan, de sjalotjes en de bieslook toe.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode sla- 't Leeuweriksveld
Bosui- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Asperges- 't Leeuweriksveld
Waspeen- via Van Vilsteren, NOP

In week 25 verwacht:

Spitskool, ijsbergsla, peultjes/capucijners/doperwten, …

Op 21 en 22 juni 2014 vieren wij het 10-jarig bestaan van ons bedrijf!

Met op 21 juni de jaarlijkse Open dag van 10 - 16 uur met rondleidingen, proeverijen, livemuziek hooi(speel)bult en Biobackstube Ahaus.

Op 22 juni om 16 uur een rondleiding en daarna Verrassingsmenu van Oma serveert vanaf 17 uur.

Voor het eten kunt u zich aanmelden bij ons of bij: meel@omaserveert.nl /0591-224975. De kosten bedragen €29,95 p.p.


Recepten

Bosbiet met wijnazijn en knoflook

bijgerecht voor 2 personen

1 bos bosbiet met loof, 2½ eetl. olijfolie, 2 kleine tenen knoflook, 1½ eetl. rode wijnazijn, zeezout, peper

Snijd het loof van de bieten. Was de bieten en kook ze in de schil in ruim water met zout in ca. 45 minuten gaar. Met een scherp aardappelschilmesje kun je checken of ze gaar zijn. Was de bietenstelen, halveer ze op de grens naar het blad en snijd ze eventueel kleiner. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een hapjespan, fruit de stelen en de knoflook op middelmatig hoog vuur een paar minuten aan. Blus de pan af met de azijn en voeg de bladeren met aanhangend water toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en stoof de bladgroente in 15 minuten op laag vuur gaar. Giet de bieten af, laat ze iets afkoelen en verwijder de schil door met je vingers te wrijven of gebruik een scherpmesje. Snijd de bieten in partjes en voeg ze toe aan de gestoofde bladeren. Verwarm het geheel en serveer direct. Lekker met aardappelpuree.

bron: www.2linden.nl

Andijvie-wokschotel met taugé en geitenkaas

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr witte rijst, 500 gr rauwe andijvie, 2 tenen knoflook, olijfolie, 100 gram taugé, 1 rond geitenkaasje chevre doux

De rauwe andijvie goed wassen, drogen en in repen snijden. Knoflook pellen en uitpersen of in stukjes snijden. Water aan de kook brengen. Doe de rijst in de pan als het water kookt, laat de rijst 8 minuten koken, giet hem dan goed af en laat de rijst in een gesloten pan 15 minuten staan. Fruit de geperste knoflook aan. Voeg de taugé erbij en bak deze mee, voeg daarna de andijvie erbij, wok lekker door elkaar. Voeg als laatste het rondje geitenkaas toe en laat het er lekker door smelten. Serveer met de rijst apart erbij.

Aspergesoep

voor- of hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr asperges, 750 ml l water, zout, 75 gr boter, 2 eetl bloem, 3 eetlepels melk, 1 eierdooier, citroensap, bouillonpoeder

De asperges wassen en in zijn geheel in water met zout gaarkoken. Uit het water halen en het bovenste, niet-vezelige gedeelte (ca 1/3 deel) afsnijden. Het aspergewater bewaren. Het onderste deel van de asperges door een zeef roeren en aan het aspergewater toevoegen. In een tweede pan boter verhitten, bloem erbij en langzaam melk in roeren, daarna het aspergewater, alles even aan de kook brengen. Eigeel met drie eetlepels melk kloppen en door de niet meer kokende soep roeren. Met citroensap, zout en bouillonpoeder op smaak brengen. Asperges toevoegen.

Wortels met honing en gember

bijgerecht voor 2 personen

500 gr wortels, 60 gr boter, 2½ eetl honing, snufje gemberpoeder of verse geraspte gember, ½-1 eetl citroensap (naar smaak)

Kook water in een pan en voeg de wortels toe. Laat even 5 minuten koken. Afgieten en afkoelen met koud water. Zet een braadpan op een laag vuurtje en voeg boter en honing toe. Daarna de gember en citroen eraan toevoegen. Roer nu de wortels erdoor en even laten door pruttelen tot alles gaar is.

Roergebakken spitskool met appel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, 2 appels, 300 gr grof gesneden spitskool, scheutje olie, 1 eetl milde kerriepoeder, ½ theel gemberpoeder, zout, 1 eetl rozijnen, 2 eetl kokos, 2 eetl fijngehakte cashewnoten

Pel en snipper de ui. Was de appelen, snij ze doormidden en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in blokjes. Verhit de olie in een wok en laat op hoog vuur goed warm worden. Doe de ui in de pan en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de kerrie- en gemberpoeder toe en schep alles door elkaar. Doe de blokjes appel en rozijnen bij de ui in de pan en bak deze al omscheppend even mee. Voeg de spitskool en een beetje zout toe. Schep alles door elkaar. Zet het vuur eventueel wat lager en roerbak de groenten enkele minuten tot de spitskool nog net knapperig is. Strooi tenslotte de gehakte noten en de kokos er over.

naar boven
naar boven