Pakketbrief week 25, 20 juni 2012

logo

Peulvruchten

Na de bladgroenten zijn er nu weer verschillende soorten peulvruchten op het land zoals capucijners, peulen en tuinbonen. Deze verpakken hun zaden altijd heel mooi, de tuinbonen hebben zelfs een zachte voering in hun "verpakking". Deze drie vroege vogels onder de peulvruchten zijn altijd maar een heel korte periode verkrijgbaar, een paar weken kunnen we van hun genieten. Dan volgen later de doperwten en sperziebonen en stokbonen, de laatste twee zijn nu net aan het opkomen. In gedroogde vorm leveren ons de peulvruchten het hele jaar door de basis voor een stevige maaltijd.

Soms stel ik me voor, hoe een groente uit een wilde plant gekweekt is. Altijd is er dan een bepaald onderdeel van de plant, wat dikker, sappiger en malser is geworden dan zijn wilde variant. Zo eet je dus grappig genoeg bij de grote favoriet, de sperzieboon, gewoon de schil inclusief de onrijpe zaadjes. En dan toch zo lekker.
Peulvruchten bevatten veel eiwitten en ijzer, sommige van hun kunnen goed als vleesvervanger dienen.
Op het land hebben zij ook een bijzondere functie: aan hun wortels zitten bacteriën, die de stikstof uit de lucht binden en voor de planten beschikbaar maakt. Ze hebben dus weinig bemesting nodig.
En tenslotte zijn ze ook nog een lust voor het oog: tussen de tere blaadjes zitten heel veel bloemen, meestal witkleurig, alleen de capucijner laat ook al in de bloem zijn vruchtkleur zien, mooi roze en paars.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Asperges of bosbiet - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Peulen of capucijners of tuinbonen - 't Leeuweriksveld

In week 26 verwacht:

Broccoli, peultjes/capucijners/tuinbonen, rode bataviasla, venkel, …


Acties week 26

Tuinbonen*/kg € 3,00
Aardbeien*/250 g € 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


Recepten

Spitskool met champignons en ananas uit de wok

bijgerecht voor 4 personen

4 sjalotjes, 250 gr. champignons, klein blikje ananasstukjes (uitgelekt), 500 gr. gesneden spitskool, 1 rood pepertje, 1 eetl. azijn, 1 eetl. olie, 1 theel. honing, versgemalen peper, zout

Pel en snipper de sjalotjes. Maak ook de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Maak het pepertje schoon en ontdoe deze van de zaadjes en hak het fijn. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotten en de uitgelekte ananas in ca. 1 min. al omscheppend. Voeg de kool toe en bak alles al omscheppend in ca. 5 min. beetgaar. Roer er tot slot de azijn en honing door en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Lekker met rijst of gebakken aardappels.

Verse kapucijners met mosterd-roomsaus

bijgerecht voor 2 personen

750 gram verse ongedopte kapucijners, zout, versgemalen peper, 2 sjalotjes, 2 eetl olijfolie; 1 dl room of crème fraïche; 1 eetl. mosterd

Dop de kapucijners en was ze. Kook de kapucijners in ca. 8 minuten gaar in ruim kokend water met zout. Pel en snipper intussen de sjalotjes. Fruit de sjalotjes in olie tot ze glazig zijn. Roer de room erdoor. Roer de mosterd erdoor. Giet de kapucijners en roer ze door de mosterd-roomsaus. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Pastasalade met peultjes en dragon

bijgerecht voor 2 personen

120 gr peultjes, zout, peper, 80 gr tagliatelle (of andere pasta), 1 bosuitje, 150 gr magere spekreepjes, pijnboompitten, 1 eetl olijfolie, ½ eetl witte wijnazijn, ½ eetl sherry, mespuntje mosterd, 1 theel. dragon, 40 gr rucola-sla, 6 cherrytomaatjes

Was de peultjes. Snijd de puntjes van de uiteinden en haal eventuele draden langs de randen weg. Blancheer de peultjes in kokend water in ca. 5 minuten beetgaar en spoel ze af met koud water. Kook de tagliatelle in 8 minuten en laat het afkoelen. Snijd de cherrytomaatjes in partjes. Snijd de bosuitjes fijn. Bak het spek uit. Roer de pijnboompitten erdoor en bak dit ca. 3 minuten. Meng in een kom de olie, azijn, sherry en mosterd met de pijnboompitten en spek. Voeg bosui en dragon toe. Op smaak brengen met zout en peper. Schep de peultjes, tagliatelle en dressing losjes door elkaar. Meng de rucolasla erdoor en garneer met partjes cherrytomaatjes.

Ovenschotel (krul)andijvie

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr gesneden andijvie, 250 gr rundergehakt, 500 gr aardappelen, 100 gr jong belegen kaas, ½ pepertje, ± 50 ml lauw warme melk, boter, ½ blikje tomatenpuree, 1 kleine ui, ½ paprika, kaneel, nootmuskaat

Oven voorverwarmen op 225°C. Aardappelen schillen en koken. Pepertje fijn snijden. Gehakt bakken met pepertje. Verder op smaak brengen met nootmuskaat en kaneel. Uien en paprika in stukjes snijden en deze later met het gehakt mengen samen met de tomatenpuree. Van de gekookte aardappelen met de lauwwarme melk een smeuïge aardappelpuree maken. Ovenschaal invetten. Gehaktmengsel in de ingevette ovenschaal doen. Daar bovenop de rauwe andijvie en daar bovenop de aardappelpuree. Als laatste de jong belegen geraspte kaas. Ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.

Tips voor vers bosbietloof

Eet smakelijk!

naar boven
naar boven