Pakketbrief week 25, 18 juni 2014

leeuweriksveld logo

KOMENDE ZATERDAG: OPEN DAG

We zijn druk bezig om de winkel schoon te maken, het erf op te ruimen en de gewassen zo goed mogelijk onkruidvrij te krijgen, want aanstaande zaterdag is het weer zover: we hebben dan onze jaarlijkse open dag. Deze keer met een extra feestelijk tintje: we vieren ook het tienjarig bestaan van ons bedrijf!

In het voorjaar van 2004 ben ik op 1,7 ha gehuurde grond begonnen met de teelt van biologisch-dynamische groente. Een ervaren, oudere b.d.-tuinder ried het me af: "De markt is vol, Wouter". Mijn eerste stuk grond lag tussen twee gangbare percelen waar gewoon gespoten werd, en tussen twee wegen. Als ik op m'n nog vrij kale akker op de knieën aan het worteltjes wieden was, werd er wel eens getoeterd door voorbijrijdende automobilisten. 'Die is gek geworden' dachten ze, en genoten des te meer van hun droge, warme auto met het lekkere muziekje op. En daar hadden ze natuurlijk helemaal gelijk in. Ik luisterde ondertussen naar de leeuweriken, die altijd als ik daar werkte hoog boven me aan het jubelen waren. En ik droomde van een toekomstige, nieuwe samenleving met een werkelijk vrij onderwijs, gelijke rechten voor iedereen, en een broederlijke economie. En van een mooi, eigen boerderijtje met groenteteelt, wat koetjes, varkens en kippen en wat akkerbouw. Het laatste is al uitgekomen, dus het eerste zal ook nog wel lukken. Als er maar genoeg mensen gek worden!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Peultjes of capucijners of doperwten- 't Leeuweriksveld
Bloemkool of broccoli- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Bosbiet of asperges- 't Leeuweriksveld

In week 26 verwacht:

Bospeen, bosui, sla, courgette, spitskool.

Aanstaande zaterdag en zondag, 21 en 22 juni 2014 vieren wij het 10-jarig bestaan van ons bedrijf!
Met op zaterdag de jaarlijkse Open dag met rondleidingen, proeverijen, livemuziek, hooi(speel)bult en Biobackstube Ahaus.
Iedereen is van harte welkom, 10 - 16 uur.

Zondag is om 16 uur een rondleiding en daarna vanaf 17 uur een biologisch boerenbanket van Oma serveert.

Oma verwerkt zoveel mogelijk eigen producten van 't Leeuweriksveld, en maakt daarmee een heerlijk 3-gangen verrassingsmenu in Franse stijl: met lange tafels, grillen op kruiwagens, wijn. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, u kunt zich t/m vrijdag aanmelden bij ons of bij: meel@omaserveert.nl /0591-224975. De kosten bedragen € 29,95 p.p.

Kast of oude vriezer gezocht

Voor ons neerzetpunt in Gasselte zijn we op zoek naar een kast waar de pakketten in gezet kunnen worden. Een wat grotere afgedankte koelkast of vriezer, staand model, zou ideaal zijn. Maar iets anders kan ook.

Preparatendagen

19 juli gaan we kiezelpreparaat roeren en spuiten en bloemen verzamelen voor de compostpreparaten. Van 7- 10 u., daarna ontbijt. Op zaterdagmiddag 20 september maken we het hoornmestpreparaat, kamille- en paardebloempreparaat en graven het kiezelpreparaat op. U kunt meedoen als u zich aanmeldt bij 't Leeuweriksveld.

Goede boeken vindt u op www.nearchus.nl en www.abc-antroposofie.nl


Recepten

Spitskool met citroenroom

bijgerecht voor 2 personen

1 spitskool, 1 citroen, enkele sprietjes verse bieslook, 1 eetl. boter of margarine, 1 bekertje slagroom (125 ml)

Spitskool schoonmaken, wassen, stronk verwijderen en kool in reepjes snijden. Citroen goed schoonboenen, met fijne rasp de schil afraspen. Bieslook fijnknippen. In pan boter smelten. Kool en room toevoegen en al omscheppend ca. 3 min. smoren. Citroenrasp erdoor roeren en nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Op smaak brengen met zout en peper en desgewenst wat citroensap. Van vuur af bieslook erdoor roeren.

Verse kapucijners of doperwten met ui en prei

bijgerecht voor 2 personen

400-500 gr verse kapucijners/doperwten, zout, peper, klontje boter, 1 ui, 1 preitje

Dop de kapucijners of doperwten en spoel ze goed af. Pel en snipper de ui. Snijd de prei in flinterdunne ringetjes. Doe een bodem water in een pan, strooi er een tikkeltje zout in en kook hierin de kapucijners of doperwten 10 tot 15 minuten (beslist niet langer!). Doe ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en bak de uisnippers en preiringetjes tot ze krokant zijn gebakken.
Laat de gare kapucijners/doperwten goed uitlekken en doe ze in een schaal. Maak op smaak met een beetje peper en meng de krokante ui/prei er door.

Ook lekker met uitgebakken spekjes erdoor.

Spaghetti met raapstelen

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 tomaten, 150 gr spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak

Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel de ui en de knoflook en snijd deze fijn. Was de raapstelen, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de raapstelen en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Gebakken bietenplakken

bijgerecht voor 2 personen

500 gr bieten, 1-2 eieren, paneermeel, kruidenzout naar smaak, boter om in te bakken

Bieten schillen, in plakken van 1 cm snijden, net onder water zetten en in ongeveer 10 min. gaar koken. Ei loskloppen. Een mengsel maken van paneermeel en kruidenzout.
De bietenplakjes eerst door ei en dan door paneermeel halen en dit nog een keer herhalen. Bietenplakjes in hete boter aan beide kanten goudbruin bakken.

Pasta maaltijdsalade met ijsbergsla en tonijn

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gram pasta ( bijv. vlindermacaroni), ½ kruidenbouillonblokje, ½ krop ijsbergsla, 1 blikje tonijn in olie of in water, 1 (vlees)tomaat, ½ teentje knoflook, 6 gevulde olijven, 1 eetl citroensap, ½ eetl kappertjes, 1 eetl. Italiaanse keukenkruiden (oregano, basilicum, salie), peper, zout, 1 eetl olijfolie

Kook in een pan met ruim water en het halve kruidenbouillonblokje de pasta met een beetje zout al dente. Giet af en laat de pasta afkoelen. Was de sla en scheur of snijd deze in kleine stukjes. Laat de tonijn uitlekken in een zeef, vang het vocht op en bewaar dit. Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de knoflook in fijne stukjes. Meng in een ruime schaal alle ingrediënten. Voeg tot slot nog wat olie van de tonijn of anders 1 eetlepel olijfolie toe. Maak op smaak met zout en peper

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven