Pakketbrief week 26, 30 juni 2010

logo

Prei planten

Tjonge, wat groeit alles nu snel. De langste dagen van het jaar, en daarbij volop warmte. Regen is er weliswaar veel te weinig gevallen, maar daar weten we zelf wel raad op. Alleen op ons pachtland, waar nu wintertarwe en gras-klaver-luzerne staat, kunnen we nog niet beregenen. Dat is te zien, want enkele (gelukkig kleine) delen van de grasklaver zijn niet opgekomen door de droogte. Maar de groenteakker ligt er prachtig bij. Dankzij noeste arbeid hebben we het onkruid aardig onder controle, en de gewassen gedijen goed. De asperges, en ook de groenbemesters boekweit, facelia en zomerwikke zijn aan het bloeien en trekken bijen, hommels, vlinders en nog een hele rits andere insecten aan.
De helft van de zomerwikke moest alweer gehakseld worden, terwijl hij nog maar net begon te bloeien. Op dat land hebben we afgelopen vrijdag de herfstprei geplant, 30.000 planten met gemiddeld 4 planters.
De hele klus is in één dag geklaard, dus 7.500 planten de man! Ik heb wel enkele klachten over spierpijn op zaterdag vernomen…
Tijdens het planten zagen we overal in de grond wortelresten vol hele kleine witte knolletjes: daarin heeft de beroemde stikstofbinding plaatsgevonden. De zomerwikke heeft zijn werk dus goed gedaan, daar zal de prei wel dankbaar op reageren! Vrijdag 16 juli a.s. planten we de winterprei, wie dat leuk vindt is welkom om mee te doen. Wij zorgen voor koffie/thee/sap en soep met brood tussen de middag. Kinderen zijn ook welkom. Wel graag even aanmelden!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Peultjes - 't Leeuweriksveld
Courgette - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko de Eerste, Marknesse
Paprika - Aldo van Os, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 27 verwacht:

Bospeen, rode bataviasla, broccoli, …

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...

Neem nu een aardappelabonnement! Vanaf volgende week heerlijke met de hand gerooide nieuwe Frieslanders van 't Leeuweriksveld. € 2,95 per zak van 3 kg, eens per twee weken, deelname minimaal een kwartaal (7 x)

Zomerdagen op 't Leeuweriksveld 30 juli t/m 1 augustus.
Met
A.s. zondag 4 juli, 11 tot 17 uur, is er een open dag bij Het Geweide Hof, Geweideweg 7 in Garmerwolde.
Deze boerderij teelt oude graansoorten voor onze bakker uit Ahaus.
www.hetgeweidehof.nl

Versaanbod week 27

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Prei, nieuwe oogst *1,95 / 500 g
Kropsla *0,80 / st
Boeren landbaguette (500g, wit,gist)2,25
Sesam bruin (800g, gist)2,15
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

IJsbergsla met ei in remouladesaus

bijgerecht voor 2 personen

½ krop ijsbergsla
2 eieren
2 augurken
1 ui
½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde dille
1 eetl. mayonaise
1 eetl. volle kwark
zeezout naar smaak
vers gemalen peper

Eieren koken zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

Tagliatelle met gorgonzola en peultjes

bij/hoofdgerecht voor 2 personen

50 gr gorgonzola
ong. 8 cherry- of kerstomaatjes
150 gr tagliatelle
50 ml slagroom
50 gr peultjes
1 theel. fijngesneden salieblaadjes (of peterselie)

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzing op de verpakking. Was de peultjes, snijd de puntjes van de uiteinden en verwijder de draden. Kook de peultjes 5 minuten. Snijd de gorgonzola in kleine blokjes. Halveer de tomaatjes. Verwarm de slagroom in een sauspan. Giet de peultjes af. Roer de peultjes, salieblaadjes of peterselie en tomaatstukjes door de room. Laat de tagliatelle uitlekken. Schep de tagliatelle in een voorverwarmde schaal of op de borden. Schep de warme room eroverheen. Garneer dit gerecht met gorgonzola.

Stamppot rauwe raapsteeltjes met paprika

Hoofd/bijgerecht voor 2 personen

750 gr aardappels
250 gr raapstelen
1 kleine ui
1 kleine paprika
20 gr boter
3 eetl. cajunkruiden
50 gr ongezouten pinda's
½ dl. melk
100 gr geraspte kaas

Kook de aardappels in ca. 20 min. met weinig water en zout. Was en snijd de raapsteeltjes. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Smelt de boter en bak de uisnippers en de paprikastukjes met de cajunkruiden zachtjes ca. 10 min. Giet de aardappels af en stamp ze fijn, roer de melk, raapstelen, paprikamengsel, kaas en pinda's erdoor. Laat de stamppot al roerende goed heet worden en breng deze op smaak met zout.

Courgette-bloemkoolsoep met gerookte zalm

Bij-/voorgerecht voor 2 personen

¼ bloemkool
1 kleine of ½ grote courgette
2 tenen knoflook
1 sjalotje
1 kippenbouillonblokje
halve liter water
mespuntje kerrie
stukje of plak gerookte zalm
peper en zout

Was de bloemkool en de courgette. Snijd de bloemkool in roosjes en de ongeschilde courgette in stukjes.Snipper de knoflook en het sjalotje fijn. Snijd de zalm in stukjes. Kook in het water met het bouillonblokje de bloemkool, courgette, knoflook, sjalot en kerrie in 15 minuten gaar. Pureer het geheel met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de zalmstukjes door de soep. Warm het geheel nog even door. Schep de soep in kommen en garneer met de andere helft van de zalmstukjes.

Bloemkoolcurry met cashewnoten

Bijgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool
zout
1 ui
1 lente-ui
1½ theel. kerriepoeder
mespuntje sambal
75 gr cashewnoten

Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Snij de ui in ringen. Snijd het lente-uitje in smalle ringen. Kook de bloemkoolroosjes met een beetje zout in ongeveer 12 min. beetgaar en laat ze vervolgens uitlekken. Verhit de olie in een pan en fruit daarin de ui en de lente-ui ongeveer 2 min. Voeg kerriepoeder toe en bak dat even mee. Schep de bloemkoolroosjes door het mengsel en laat het geheel goed warm worden. Voeg de cashewnoten toe en bak die even mee. Serveer met linzen of gebakken aardappeltjes.

naar boven
naar boven