Pakketbrief week 27, 3 juli 2013

logo

Zomerkijkjes

Zo af en toe is er dan een echte zomerdag, afgewisseld met dagen, waar ik de winterjas nog weer even aandoe, maar de lange dagen en het licht gaan toch hun gang en daarmee ook de zomerse gewassen. Veel bloeiende planten hebben hun gewone tijd weer ingehaald. De afgelopen tijd hebben we veel bloemen kunnen plukken voor de compostpreparaten zoals kamille en valeriaan. Van de valeriaanbloesems moet er ook meteen sap geperst worden, dus als je dan zo een paar uurtjes in die heerlijke geur zit, dan word je lekker rustig.
Ook de lindes staan nu in volle bloei met hun fijne geur en de bijen en hommels zoemen in de boom.
Op het land begint nu het peulvruchtenseizoen met peulen, tuinbonen en straks capucijners. Voor de sperziebonen zult u dit jaar iets meer geduld moeten hebben, zij hebben meer last gehad van de kou.

Bij de koolgewassen zijn nog duidelijk de gevolgen van het koude voorjaar te merken. Na een lange tijd van niet oogsten is nu ineens heel veel tegelijkertijd klaar. Bv. twee plantingen broccoli die vier weken uit elkaar geplant zijn, zijn even rijp, en ook de bloemkool is nu op z'n best. Daarom krijgt u deze week per uitzondering bloemkool én broccoli!
Onze twee kalveren zijn nu sinds ruim een week van de melk af. Na een paar dagen flink bleren zijn ze nu weer mooi rustig en leren ze "echt" gras (ipv hooi) te eten. Ook zijn ze inmiddels mooi handtam.
Uit het mussennest onder de huisgevel puilen de jonkies er bijna uit, ze kunnen al even hard tjilpen als hun ouders. Het nieuwe boerenzwaluwnest in de grote schuur is ook vol leven. Wat kunnen die beestjes toch poepen! Maar dat nemen we op de koop toe.
De Wilhelmsoorder ooievaars hebben twee kleine ooievaartjes in hun nest.
Met of zonder winterjas laat de zomer zich toch niet afhouden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- 't Leeuweriksveld
Broccoli- 't Leeuweriksveld
Bietjes of peulen- 't Leeuweriksveld
Paprika- Tuindersdijk, Erica

In week 28 verwacht:

Spitskool, tuinbonen, paksoy, venkel, …

Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is bijna aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door. Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Op zaterdag 7 september (dus niet 9, zoals eerder abusievelijk vermeld) organiseren we een middag met als thema "goed vlees uit eigen streek".

Op zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel"

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

Aanstaande zaterdag gaan we weer kiezelpreparaat roeren en spuiten, en daarnaast duizendblad en kamille verzamelen voor de compostpreparaten. Als u wilt delnemen bent u welkom, wel graag even vooraf aanmelden. (7-10u).

Verdere preparatendagen dit seizoen:
De zaterdagen 3 augustus en 31 augustus van 7 tot 10 uur, zondag 29 september (Michaël): van 13.30u tot 19u.


Recepten

Sla met avocado, paprika en bosui

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 1 rode paprika, 1 avocado, 1 (bos)ui, 6 eetl olijfolie extra vergine, 2 á 3 eetl citroensap, schepje honing, pijnboompitten, ciabatta of pasta

De salade:
Was de sla en pluk de blaadjes fijn. Ontdoe de paprika van steel en zaadjes en snij deze in blokjes. Schil de avocado en snij de avocado in partjes en vermeng deze met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Verwijder de buitenste laag van de (bos)ui en snij de bosui in ringetjes.

De dressing:
Meng 2 eetl citroensap met peper, zout en voeg druppelsgewijs olijfolie toe. Meng de dressing even goed door, met een garde. Vind je de dressing te zuur voeg dan een schep honing toe. Rooster de pijnboompitten in een pan (of oven) lichtbruin.

Vlak voor het serveren:
Schenk de dressing door de salade en schep de salade nog even om. Strooi de pijnboompitten over de salade. Lekker met pasta of ciabatta. Voor een maaltijdsalade voor 2 personen kun je er gerookte kip door doen.

Paddenstoelen-peultjesschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

120 gr peultjes, 125 à 175 gr (eier)mie of rijst, ½ eetl arachide- of zonnebloemolie, 2 kleine sjalotjes, 1 teentje knoflook, ½ rode peper, 250 gr paddenstoelen(bv: kastanjechampignons, oester- zwammen of shiitakes), 1 eetl sojasaus of oestersaus

Kook de mie of rijst beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de peultjes af, kook ze 1 minuut, giet ze af en spoel er koud water over. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn. Verwijder van de peper de zaadjes en snijd de peper in stukjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en fruit hierin de sjalotjes, knoflook en rode peper 2 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur 4 minuten. Voeg de peultjes toe en bak 2 minuten. Meng de sojasaus erdoor. Serveer met de mie of rijst.

Broccoli- of bloemkoolcurry met cashewnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine bloemkool of 500 gr broccoli, zout, 1 ui, 1 bosuitje, 1½ theel. kerriepoeder, mespuntje sambal, 75 gr cashewnoten

Was de bloemkool/broccoli en verdeel deze in roosjes. Snij de ui in ringen. Snijd het bosuitje in smalle ringen. Kook de bloemkool/broccoliroosjes met een beetje zout in 8-10 min. beetgaar en laat ze vervolgens uitlekken. Verhit de olie in een pan en fruit daarin de ui en de bosui ongeveer 2 min. Voeg kerriepoeder toe en bak dat even mee. Schep de bloemkool/broccoliroosjes door het mengsel en laat het geheel goed warm worden. Voeg de cashewnoten toe en bak die even mee. Lekker met linzen of gebakken aardappeltjes.

Couscous met feta, bosui en rode paprika

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr couscous, 125 gr feta, 1 bosui, 1 rode paprika, 1 tomaat, 1½ eetl olijfolie, Turks brood of ciabatta, eventueel: zwarte olijven
Dressing: 2 eetl citroensap, 5 eetl olijfolie, scheutje kruiden- of rode-wijnazijn, ½ theel gedroogde oregano, peper, zout

Doe de couscous in een kom en schenk er 225 ml. kokend water over. Voeg de olijfolie toe en laat de couscous 5 minuten wellen. Roer de couscous, met een vork, tot losse korrels. Laat de couscous afkoelen. Snijd ondertussen de bosui in ringen. Maak de paprika schoon en snijd de paprika en tomaat in stukjes. Brokkel de feta. Maak de dressing: meng de ingrediënten voor de dressing en laat deze laat 5 min staan. Maak op smaak met zout en peper. Meng alle groenten en feta door de couscous en schenk daarna de dressing erdoor. Serveer in een grote schaal. Ook lekker met een handvol zwarte ontpitte olijven erdoor. Serveer met het Turkse brood of de ciabatta.

naar boven
naar boven