Pakketbrief week 27, 2 juli 2014

logo

Deze bijzondere, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van 't Leeuweriksveld speciaal voor ons geschreven sproke kregen wij geschonken op onze open dag:

Levenskracht, zielenkracht

Het was stil op het land. Zo stil dat de man die de aarde voedde wel moest opkijken toen de leeuwerik luid jubelend vertelde dat ze er was. 'Levenskracht', dacht hij, terwijl hij luisterde en omhoog tuurde in een poging te zien wie zijn aandacht trok. Maar zoals alle kleine dingen die het grootse een stem gaven, bleef ook dit voor het oog verborgen.

De vrouw trok voorzichtig wat sprietjes weg om het plantje dat zojuist zijn blaadjes ontvouwd had de ruimte te geven die het nodig had om te kunnen groeien. Terwijl haar handen bezig waren, losten haar gedachten op en werd zij kleiner en kleiner tot ze voelde dat ze wezenlijk niet groter was dan het plantje waarvoor ze op haar knieën lag.

De man had idealen. Hij wilde werken aan een wereld waarin mensen in vrijheid dachten en werkten en de aarde van iedereen was. Een wereld waarin grond uitsluitend geld kon voortbrengen doordat mensen met de aarde samenwerkten voor het mooiste voedsel. Omdat hij begreep dat zijn idealen groot waren, besloot hij klein te beginnen. Samen met de vrouw kocht hij grond waarop ze iets moois wilden laten groeien door de bodem precies te geven wat deze nodig had en omdat ze de aarde het allerbeste gunden, hielden ze ook wat vee. De aarde en de mens voedden de dieren en zij voedden op hun beurt de aarde met hun mest.

Telkens wanneer ze het land bewerkte, voelde de vrouw dat de aarde met alles wat erop leefde één lichaam was. Ze wist zich in de kern verbonden met ieder plantje en ieder dier dat voor haar stond en ze wist dat het hun taak was om er goed voor te zorgen. Te zien wie zij wezenlijk waren en met hun zielenkracht de ziel van plant en dier te voeden.

De man en de vrouw oogstten iedere nazomer de mest van hun koeien om dit in koehoorns en onder de grond te laten overwinteren zodat de kracht van de aarde zich kon vermengen met de kracht van het universum. In het voorjaar mengden zij de mest met water tot levenswater dat ze het land schonken. Blijmoedig trok het door de aarde waar het een piepklein zaadje vond. Een zaadje waaruit een plantje groeide dat zich richtte naar de zon, voorzichtig zijn blaadjes vouwde en groter en groter groeide. Tot het op een dag door een mens geoogst werd en kon gaan doen waarvoor het bestemd was. Een mensenziel voeden, met pure levenskracht.

Het was stil op het land. Zo stil dat de mens die de aarde voedde wel moest opkijken toen de leeuwerik jubelend vertelde dat ze er was.

©2014 Marlijn Nijboer - Zinnenkunst

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Venkel- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen- 't Leeuweriksveld

In week 28 verwacht:

rode bataviasla, spitskool, tuinbonen, raapjes, courgette/paksoy…


Recepten

Vegetarische nasi met spitskool

hoofdgerecht voor 2 personen

½ spitskool, 1 (rode) ui, 350 gr rijst, 1 paprika, 1 teentje knoflook, 2 eieren, 1 eetl. sambal, 1 theel. laos, een scheutje zonnebloem- of rijstolie, een scheut ketjap manis

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de spitskool en paprika en snijd deze in dunne reepjes van maximaal ½ cm. Bak de ui en de knoflook op een zacht vuur aan in de olie. Voeg de sambal toe en laat kort meebakken. Draai het vuur hoog en voeg de gare rijst en spitskool toe.

Voeg na 4-5 minuten bakken de paprika en kruiden toe aan de rijst. Laat 1 minuut meebakken en voeg de ketjap toe. Warm nog even door. Klop 2 eieren los en bak er met wat peper en zout een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en serveer dit bij de nasi. Lekker met Indonesische bijgerechten als satésaus, atjar, seroendeng, gebakken uien, zilveruien.

Verse tuinbonen met feta en croutons

bijgerecht voor 2 personen

1 kg tuinbonen, 225 gr brood van 1 dag oud, 75 gr feta (of naar smaak), 4 eetl olijfolie extra vergine, 2 eetl citroensap, verse marjolein of oregano, peper en zout

Open de peulen door met twee duimen op de bolle kant te drukken. Rits ze langs de mid-dennaad verder open met de duim. De bonen uit de peul wippen. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden. Breng ruim water met een scheutje melk, wat zout en het bonenkruid aan de kook. Kook hierin de tuinbonen in ongeveer 10 minuten gaar. Haal ze eruit en koel ze af onder de koude kraan of in een bak water met ijsklontjes. Snijd de feta in kleine stukjes.

Snijd het brood in kleine dobbelsteentjes en bak ze in wat olijfolie in een koekenpan goudbruin. Bak op dezelfde manier ook nog even de gedopte tuinbonen ca 2 minuten. Meng de tuinbonen met het citroensap, de feta en garneer met de gehakte kruiden.

bron: www.devegetarier.nl / boek: De dikke vegetariër

Wortelsalade met nectarine

bijgerecht voor 2 personen

150 gr bospeen, 2 nectarines of perziken, 1 sinaasappel, 2 eetl sinaasappelsap, 2 eetl kwark, zout, peper

Rasp de wortels grof en doe ze in een kom. Schil de sinaasappels met een scherp mesje zoals een appel. Snij de partjes tussen de vliezen uit. Schep ze met de nectarines door de wortels. Roer een sausje van het sinaasappelsap, de kwark, zout en peper. Geef het sausje er apart bij. Ook lekker bij de lunch of op brood.

Venkel met een kruimellaagje

bijgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen, sap van 2 citroenen, 300 ml room, 1 eetl honing

Voor het kruimellaagje: 80 gr havervlokken, 80 gr paneermeel, 40 gr bloem, 50 gr boter

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de venkel, verwijder de kern en snijd de venkel in dunne plakjes. Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetl citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet. Meng de venkel met de rest van het citroensap en de honing. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de room bij. Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.

Verhit de boter en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.
Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Kropsla met kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

1 kropsla, 50 gram roquefort, ½ potje zure room, mosterd, olijfolie, citroensap, mayonaise, peper, zout

Pluk de sla, was ze en laat uitlekken. Scheur of snijd de sla kleiner. Maak de kaas met een vork fijn en meng ze met de room, een paar theelepels mosterd, wat citroensap, peper, zout en zoveel olie dat het een mooi glad sausje wordt. Voeg er nog wat mayonaise aan toe en overgiet de sla met de saus. Schep deze goed door de sla.

bron: www.smulweb.nl

naar boven
naar boven