Pakketbrief week 28, 10 juli 2013

logo

Preparatendag

Afgelopen zaterdag was er weer een preparatendag op 't Leeuweriksveld. En ook deze keer waren er vier mensen, waaronder twee voor wie dit helemaal nieuw was, present om 7 uur 's ochtends!
Ik ben blij dat er telkens een paar belangstellenden zijn die mee willen doen bij het roeren en spuiten van de kiezel. Wat alleen toch wel soms een pittige opgave is, wordt met een paar geïnteresseerde helpers een leuke klus die in vrolijke stemming gedaan wordt, waar de mensen en het hele bedrijf goede energie van krijgen! Een uur lang een vat halfvol water intensief roeren, telkens linksom tot je een vortex (trechtervorm) tot op de bodem hebt, en dan meteen weer rechtsom etc., is geen sinecure. Of, zoals deelnemer Vincent het uitdrukte, zijn pijnlijke schouders wrijvend: "Deze beweging wordt op mijn sportschool niet gedaan."
Maar als iemand moe wordt van het roeren, lost de volgende hem af en zo is het goed te doen.
We hadden er prachtig weer bij. Wie niet roerde, heeft duizendblad geplukt of brandnetels verzameld voor twee andere preparaten. Na het roeren hebben we de rugspuiten gevuld en alle gewassen bespoten. Dat is net zoiets als met je volle rugzak door de bergen lopen, een mooie warming up voor mijn vakantie volgende week!

Waarom doen we nu al deze moeite, die voor normaal-wetenschappelijke begrippen nergens op berust?
Dit kiezelpreparaat is een soort "geestelijke mest" die van wezenlijk belang is om voedingsmiddelen te kunnen produceren die niet alleen de maag vullen, maar de héle mens naar lichaam, ziel en geest voeden.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Peulen- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld

In week 29 verwacht:

Spitskool, tuinbonen, venkel, nieuwe aardappels, raapjes.

Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door. Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Agenda

Goed vlees uit eigen streek

Op zaterdag 7 september (dus niet 9, zoals eerder abusievelijk vermeld) organiseren we een middag met als thema "goed vlees uit eigen streek".
Collega's uit de regio laten hun eigen vleesproducten proeven en bieden ze ook te koop aan:
- de Sterke Akkers uit Dalen (lams- en schapenvlees)
- Bé Arkema uit Noordbroek (rundvlees)
- Gerjan Slingebergh uit Ane (kippenvlees)
- Hansketien uit Mantinge (geitenvlees)
- en 't Leeuweriksveld met varkensvlees.
Daarnaast vertonen we de film "Love meat tender" die op kritische, maar toch ook humorvolle wijze de wantoestanden in de reguliere vleesveehouderij aan de kaak stelt, en we geven rondleidingen op ons eigen bedrijf met speciale aandacht voor het belang van dieren voor de landbouw.

Op zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel"

Preparatendagen op 't Leeuweriksveld

Op de zaterdagen 3 augustus en 31 augustus gaan we weer kiezelpreparaat roeren en spuiten. Als u wilt deelnemen bent u welkom, wel graag even vooraf aanmelden. (7-10u).
Zondag 29 september (Michaël) maken we de hoornmest- en compostpreparaten en graven het kiezelpreparaat op. Ook hierbij kunt u deelnemen (13.30u tot 19u).


Recepten

Bami met oesterzwammen en peultjes

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr mie, 1 eetl notenolie, 2 teentjes knoflook, 1 theel. suiker, 1 eetl. sojasaus, zout, peper, 50 gr oesterzwammen, ½ ui, 120 gr peultjes, 1 rode Spaanse peper

Pel de knoflookteentjes en pers ze uit. Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Maak de ui schoon en snipper deze. Was de pepers, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de pepers in kleine stukjes. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat de mie dan goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en voeg de knoflook, suiker, sojasaus, wat peper en zout toe en roerbak dit 1 minuut. Schep de oesterzwammen, ui, peultjes en de rode pepers toe en roerbak het gerecht nog 5 minuten.

Couscous met spitskool, kip, pinda's en rozijnen

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr couscous, 1 kleine spitskool, wokolie en olijfolie, 200 gr kipfilet, 35 gr rozijnen, 35 gr pinda's, 1 uitje, 2 kleine teentjes knoflook, eventueel 1 eetl. ras-al-hanout (Marrokaans kruidenmengsel), paar eetlepels ketjap manis, 300 ml kippenbouillon, boemboe nasi goreng of 15 gr nasikruiden, zout en peper

Laat de rozijnen wellen in heet water. Snijd de ui. Pers de knoflook. Maal de pinda's fijn. Was de spitskool en snijd deze in reepjes. Snijd eventueel de kip in blokjes. Doe een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de kip gaar met de ui en knoflook. Doe in een wokpan een paar eetlepels wokolie en voeg de spitskool toe. Roerbak de kool enkele minuten en voeg dan de boemboe of nasikruiden en 2 dl water toe. Doe de couscous in een bak, kook 300 ml water, voeg hier een half (kippen)bouillonblokje aan toe en giet dit over de couscous. Laat dit enkele minuten wellen en roer door. Kruid de kip met ras-el-hanout, zout en peper. Doe de kip, rozijnen, pinda's en couscous vervolgens bij de spitskool in de wokpan en meng dit. Ketjap naar smaak toevoegen. Lekker met ketchup en/of chilisaus.

Andijvie ovenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr gesneden andijvie, 250 gr runder- of vegetarisch gehakt, 500 gr aardappelen, 100 gr jong belegen kaas, ½ pepertje, ± 50 ml lauw-warme melk, boter, ½ blikje tomatenpuree, 1 kleine ui, ½ paprika, kaneel, nootmuskaat

Oven voorverwarmen op 225°C. Aardappelen schillen en koken. Pepertje fijn snijden. (Vegetarisch) gehakt bakken met pepertje. Verder op smaak brengen met nootmuskaat en kaneel. Uien en paprika in stukjes snijden en deze later met het (vega-)gehakt mengen samen met de tomatenpuree. Van de gekookte aardappelen met de lauwwarme melk een smeuïge aardappelpuree maken. Ovenschaal invetten. (Vega-)gehaktmengsel in de ingevette ovenschaal doen. Daar bovenop de rauwe andijvie en daar bovenop de aardappelpuree. Als laatste de jong belegen geraspte kaas erover strooien. Ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven bakken.

Paksoi met tomaat en cashewnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 paksoi, 1 ui, 1 theel. djinten (komijn), 1 theel. kerrie, ½ bouillonblokje, 50 gr. cashewnoten, 1 tomaat, 1 theel. garam masala

Snijd de ui. Hak de cashewnoten grof. Paksoi wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, djinten en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Half bouillonblokje verkruimeld toevoegen. Tomaat in stukjes erbij. Paksoi toevoegen en al omscheppend in 5 min. beetgaar bakken. Garam masala toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met basmatirijst en tzatziki (komkommersalade).

naar boven
naar boven