Pakketbrief week 28, 8 juli 2015

leeuweriksveld logo

Zomer

Nou ja, dan is het eindelijk een keer zomer, vind iedereen het al weer te heet! Aangezien het een mooie droge warmte was, ging het hier op de boerderij gewoon zijn gang. Dinsdag hebben we een partij gras gemaaid en de kinderen stonden al te trappelen, wanneer we het hooi binnen zouden halen. Voor donderdagavond was (misschien) onweer voorspeld, veel boeren hadden nog flink gemaaid en ook wij waren aan het twijfelen, of we niet liever tot vrijdag zouden wachten? Uiteindelijk was de loonwerker met de pers donderdagavond in de buurt en hebben we alles hooi redelijk droog naar binnen gehaald. Zo konden we dus echt genieten van die 21 mm regen, die in de nacht vielen. Ook al waren we zondag erg moe na deze warme week, was het een geslaagde periode.

We zullen jullie op de hoogte houden over de actie 1000 x € 100,-

De eerste bedragen zijn al binnengekomen, daarvoor willen we iedereen hartelijk danken.
Hier nog wat meer informatie over de stichting:

Ons idee is dat grond geen koopwaar zou moeten zijn, hij is immers niet door mensen gemaakt. Mensen die met grond werken, hebben deze in bruikleen. Omdat er overal ter wereld een eigenaar móét zijn (juridisch) hebben we dus de stichting opgericht, die eigenaar van grond kan worden, maar dan zonder eigen belang. De stichting brengt dan haar eigendom in in een vennootschap met de boer. Daarmee maken we duidelijk, dat het niet om ons eigen bezit gaat, en onze opvolger hoeft niet weer eerst een smak geld op tafel te leggen, voordat hij kan beginnen.
Het probleem is nu dat grond in Nederland zo duur is, dat de prijs met landbouw niet terugverdiend kan worden, help ons daarom met de actie 1000 x € 100,- en maak uw schenking over op NL77TRIO0390936006 t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-

Kathinka en Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla- 't Leeuweriksveld
Bosui- 't Leeuweriksveld
Capucijners- 't Leeuweriksveld
Broccoli- 't Leeuweriksveld
Tuinbonen of peultjes- 't Leeuweriksveld

In week 29 verwacht:

Venkel, bospeen, spitskool/koolrabi, andijvie, sla.


Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Zaterdag 1 augustus is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.

Komende woensdag weer Aanschuiftafel!
Iedere eerste en derde woensdag van de maand, behalve in augustus, is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld. Geef uzelf nu op via www.oogstenkokeneneten.nl

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins altijd voor het weekend vóór de week waarin u geen pakket wilt, aan ons doorgeven a.u.b.

Jonge poesjes
We hebben dit voorjaar weer een nest met jonge poesjes gekregen. De vier kittens zijn nu zes weken oud, ze zijn goed aan mensen gewend. Twee van hun hebben al een nieuwe baas, voor de andere twee zoeken we nog een nieuw thuis. Interesse? Meld je bij ons.


Recepten

Verse kapucijners met kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

750 gr kapucijners, 50 gr kaas, 25 gr roomboter, 2 eetl creme fraiche, 2 eetl. kruiden- of groentebouillon (van tablet), 1 eetl. peterselie, zout, peper

Dop en was de kapucijners. Rasp de kaas. Kook de kapucijners in circa 8-10 minuten in een laagje kokend water gaar. Giet het vocht af en voeg een klontje boter toe. Voeg de creme fraiche en de kruidenbouillon toe en breng het gerecht aan de kook. Zet het vuur af, roer de kaas en peper en zout naar smaak erdoor. Strooi de peterselie erover.

NB: dit gerecht kan ook met tuinbonen.

bron: www.smulweb.nl

Snijbonen in citroenboter

bijgerecht voor 2 personen

500 gr snijbonen, ½ citroen, 15 gr boter

Haal de snijbonen af en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm of nog kleiner. Boen de halve citroen schoon en rasp de gele schil er dun af. Smelt de boter in een pan en roer de geraspte citroenschil erdoor. Schep de snijbonen met ½ eetlepel citroensap en 50 ml water erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en smoor de snijbonen afgedekt ca. 8 minuten heel zachtjes. Neem het deksel van de pan en smoor de snijbonen in nog ca. 2 minuten gaar, laat het vocht verdampen.

bron: www.okokorecepten.nl

Pasta met tomaten-feta saus en bosui

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr pasta, 3 tomaten, 1 bosui, 1 halve paprika, 2 tenen uitgeperste knoflook, 2 eetl olijfolie, 150 gr feta, 1 theel basilicum, 1 theel oregano, 2 theel peterselie, 1 theel honing, versgemalen peper naar smaak

Snijd de tomaten, paprika, en bosui in kleine blokjes en doe ze in de kom. Schenk de olijfolie erover en voeg de kruiden, de knoflook en de honing toe. Snij de feta in blokjes en roer dit er ook door. Dek de kom af. Kook de pasta gaar, giet af en roer de saus erdoor. Laat nog heel even doorwarmen en strooi tenslotte beetje peper erover. Serveer met geraspte kaas.

Roergebakken broccoli

bijgerecht voor 2 personen

600 gr broccoli, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 1 blikje tomatenpuree van, 1 eetl ketjap manis, 1 theel oregano, 1 theel basilicum, 1 blikje maiskorrels van 150 gr, 100 gr ongezouten cashewnoten

Paprika wassen, schoonmaken en in reepjes snijden. Broccoli wassen en in roosjes snijden. De stelen van de broccoli schillen en in blokjes snijden. In een wok olie verhitten. Paprika toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten bakken. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 1 minuut meebakken. Broccoli toevoegen met de ketjap, oregano, basilicum, mais en cashewnoten en al omscheppend ca. 10 minuten bakken. Lekker met gebakken aardappeltjes, pasta of rijst.

Salade met mango of meloen

bijgerecht voor 2 personen

1 klein kropje sla, 1 mango en/of halve meloen, grof gehakte walnoten of hazelnoten, evt. een plukje gemengde kiemen
Dressing: 4 eetl olijfolie, 2 eetl. azijn of citroensap, 1 theel. zachte honing of diksap, 1 theel. mosterd, peper en zout

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Scheur de sla in kleinere stukken en leg ze in een schaal. Maak de meloen schoon, snijd er smalle partjes van. Schil de partjes en snijd deze in blokjes. Snijd de mango doormidden en schil de vrucht. Snijd het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de sla. Rooster de gehakte noten in een droge koekenpan. Klop de sladressing en meng deze met de helft van de geroosterde noten door de salade. Was evt. de kiemen, leg ze luchtig op de salade en strooi er de rest van de noten over.

naar boven
naar boven