Pakketbrief week 29, 21 juli 2010

logo

"Produktiviteitsstijging"

Tijdens mijn studie in Wageningen werd eens een interessante berekening over de produktiviteitsstijging in de Nederlandse veehouderij gepresenteerd. Hieruit bleek - geen verrassing- dat er een enorme toename was in de Nederlandse melk-, vlees- en eierenproduktie sinds de jaren vijftig. Een toename die ook nog eens gerealiseerd werd met een radicale afname in het aantal veehouderijbedrijven en het aantal daarin werkzame arbeidskrachten, en met een afname in het areaal dat de veehouders in Nederland gebruikten van 1,8 miljoen ha. (1954) naar 1,4 miljoen ha.(1984).

Wat echter wel sterk toenam, was het krachtvoergebruik. 93% Van dat krachtvoer was geïmporteerd, en daarvoor bleken in 1984 maar liefst 5 miljoen ha grond in het buitenland (destijds m.n. Thailand en Brazilië) te worden gebruikt. Ging je nu die buitenlandse hectares meerekenen, en de produktie van de Nederlandse veehouderij per gebruikte ha (binnenland + buitenland) berekenen, dan bleek de vlees- en eierproduktie in 1954 en 1984 gelijk gebleven op 0,2 resp. 0,08 ton per ha en de melkproduktie gedaald (1954: 2,3 ton/ha en 1984: 1,7 ton/ha)! Daarbij was de energie-efficiëntie van de landbouw enorm verslechterd, want in 1984 was veel meer energie nodig voor transport en voor de produktie van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Anno 2010 is de situatie verder verslechterd.

Gegevens die erg tot nadenken stemmen. Ik noem maar één aspect: die 5 miljoen hectare is in de derde wereld hard nodig om in de eigen lokale voedselbehoefte te voorzien. Bedenk eens hoe hypocriet het is, als we enerzijds geld overmaken om honger en ondervoeding ginds te bestrijden, terwijl we anderzijds dagelijks de produkten van deze landbouw consumeren en hem daarmee in stand houden... Biologisch is wel beter (25% minder krachtvoergebruik) maar ook dat wordt grotendeels geïmporteerd...

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels (Frieslander) - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Aubergine òf courgette - 't Leeuweriksveld
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 30 verwacht:

Rode bindsla, bospeen, rode kool, prei, ...

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...

Neem nu een aardappelabonnement! Heerlijke met de hand gerooide nieuwe Frieslanders van 't Leeuweriksveld. € 2,95 per zak van 3 kg, eens per twee weken, deelname minimaal een kwartaal (7 x)

Zomerdagen op 't Leeuweriksveld 30 juli t/m 1 augustus.
Met

Aanbod week 30

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Spekbonen *€ 3,50 / 500 g
Rode bindsla *€ 0,70 / st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Nieuw in ons assortiment:
• Schapenkaas jong € 18,-/kg
• Schapenkaas belegen € 19,-/kg
beide verkopen we als gevacuümeerde stukken van plm. 350 g.

• Schapenkaas extra belegen € 20,-/kg
deze is verpakt in stukjes van ca. 150g.

Recepten

Spitskool met feta, zonnebloempitjes en koriander

bijgerecht voor 2 personen

½ spitskool of 1 kleine spitskool
150 gr feta kaas
50 gr zonnebloempitjes
½ bosje verse koriander of peterselie
klein scheutje ketjap manis
olijfolie

Lelijke bladeren van de spitskool verwijderen. Spitskool wassen en in smalle reepjes snijden, In ongeveer 10 min. gaar stoven in olie en een klein scheutje water. Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden en samen met de koriander door de spitskool roeren. Zonnebloempitjes afblussen met ketjap en over de groente strooien. Lekker met rijst of een ander graan en een wortelsalade.

Zomerstamppot bataviasla met chorizo en kaas

hoofdgerecht voor 4 personen

750 g aardappels
zout en peper
1 krop bataviasla
150 g chorizoworst
200 g spekblokjes
melk
geraspte kaas
half bakje tomatentapenade

Aardappels schillen, in stukken snijden en gaar koken (eventueel met wat zout). Ondertussen spekjes bakken, sla wassen en klein snijden en de worst in reepjes snijden. Puree maken van aardappels, boter, melk, peper en zout. Spekjes, sla, worst, tapenade en geraspte kaas naar smaak toevoegen.

Aardappelsalade

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen
100 gr wortel
een klein of ½ potje doperwtjes of maïs
evt. 1 kleine ui
evt. kleine stukjes augurk
½ eetl. fijn gehakte peterselie
½ eetl. fijn gehakte bieslook
1 theel. mosterd
peper, zout
1-2 eetl. mayonaise
2 eetl. yoghurt of yomio
evt. stukjes ham
ei of vis

Schil de aardappelen, schrap de wortels en snijd alles in blokjes. Kook deze groenten in ongeveer 10 min. net gaar. Giet aardappelen en wortel af en laat ze volledig afkoelen. Giet het vocht van de erwtjes of maïs af. Snipper ondertussen de ui. Schep de aardappelen, doperwtjes of maïs, augurk en ui in een grote schaal. Voeg naar wens stukjes ham, hardgekookt ei of vis toe. Meng mayonaise met yoghurt, mosterd, peper, zout en kruiden en schep dit voorzichtig door het aardappelmengsel. Serveer op kamertemperatuur.

Salade met vruchten

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine kropsla of ½ krop sla
3 eetl. pijnboompitten
een handvol vruchten: druiven, aardbeien en/of rode bessen.
Dressing:
4 eetl. olie
1-2 eetl. citroensap
½ theel. mosterd
½ eetl. honing
zout, peper
muntblaadjes

Sla wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst in reepjes snijden. Fruit wassen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboompitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan en samen met de rozijnen en of het fruit door de salade scheppen. Garneren met muntblaadjes.

Venkel op z'n italiaans

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

2 kleine venkelknollen
1 uien
1 teentje knoflook
2 tomaten, ontveld, ontpit, in stukken
50 gr champignons
1½ eetlepels olijfolie
½ dl. witte wijn (of water)
peper en zout
ketchup
Eventueel: 1 courgette (in plakjes)

Stengels van venkelknol verwijderen. Groen bewaren. Harde voet van de knollen afsnijden, eventueel buitenste harde of bruine delen verwijderen. De knollen in de lengte doormidden snijden, eventueel nog 1 of 2 keer doorsnijden. De harde kern verwijderen. Snijd de ui in ringen. Snipper de champignons. Courgette wassen en in plakjes snijden. De courgette even aanbakken in een koekenpan. Bak de ui en de knoflook in de olie tot de ui glazig is, dan de tomaten toevoegen en 5 minuten laten smoren. Voeg daarna de venkel, (optioneel de courgette), de wijn, peper en zout toe. Laat alles in een gesloten hapjespan gaarsmoren in ongeveer 15 minuten. Na 10 minuten smoren de gesnipperde champignons toevoegen. Garneren met het fijngesneden venkelgroen over het gerecht.

naar boven
naar boven