Pakketbrief week 30, 28 juli 2010

logo

Productiviteitsstijging (maar dan echt!)

Vorige week beschreef ik hoe sterk de Nederlandse veehouderij afhankelijk is van grote oppervlaktes in het buitenland, waar graan en soja geteeld worden die hier tot krachtvoer verwerkt worden. Voor de biologische veehouderij geldt dit in mindere mate ook. Ik belde met de firma Fakkert, die biologisch krachtvoer produceert en de eigenaar vertelde me dat de grondstoffen daarvoor ook van ver weg komen: uit Noord- en Zuid-Amerika en uit China. In grote containerschepen wordt het naar Rotterdam vervoerd. De redenen dat het van zo ver komt zijn dat de produktiekosten in Nederland/Europa te hoog zijn en dat de kwaliteit van het hier geproduceerde graan minder is, aldus Fakkert.

De biologisch-dynamische landbouw gaat er vanuit dat landbouw pas gezond is als er gesloten kringlopen zijn: idealiter teelt een boer of groep boeren zelf het veevoer, dat ze nodig hebben en produceren ze zelf voldoende mest voor de gewassen die ze verbouwen. Waarom? Elke plek heeft zijn eigen, unieke karakter (o.a. fysiek: bodemgesteldheid en weer, maar het gaat uiteindelijk om de "genius loci" het wezen van die specifieke plek!), en het is voor het vee beter om planten te vreten die zich aan de omstandigheden van die plek hebben aangepast. En voor de mensen ook beter om voedsel te eten dat direct uit hun omgeving komt!

't Leeuweriksveld krijgt de mest van melkschapenbedrijf de Sterke Akkers in Dalen, 10 km hier vandaan. En omgekeerd telen we wintertarwe die geplet en ingezuurd wordt en dan als krachtvoer dient voor de schapen. Ook op de Sterke akkers zelf wordt krachtvoer geteeld. Zodat straks niet alleen onze groente, maar ook de mest waarop ze gegroeid is, direkt bij u uit de buurt komt! Dat is het beste voor u en voor het grote geheel!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Groenselderij - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Rode kool - Eko De Eerste, Marknesse
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 31 verwacht:

Rode bindsla, tomaten, rode bietjes, spekbonen (deel van de pakketten) …

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...

CONCERT TEDESCA
A.s. zaterdag om 20u vindt op 't Leeuweriksveld een prachtig concert plaats met middeleeuwse en renaissancemuziek. Het duitse trio Tedesca, waar Kathinka deel van uitmaakt, is dan te gast. Ze spelen zonder versterking vrolijke en melancholieke volksmuziek van lang vervlogen tijden.
Met o.a. harp, doedelzakken, éénhandfluit en trommel, schalmei, kromhoorn, vedel, draailier… Ook voor kinderen geschikt. U bent van harte welkom!
Toegang volwassenen € 10,- kinderen € 5,-

Aanbod week 31

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Woudster (kruimige aardappel) *€ 1,75/kg
Cherrytomaatjes *€ 1,50/250g
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Nieuw in ons assortiment: schapenkaas van De Sterke Akkers
• Schapenkaas jong € 18,-/kg
• Schapenkaas belegen € 19,-/kg
beide verkopen we als gevacuümeerde stukken van plm. 350 g.

• Schapenkaas extra belegen € 20,-/kg
deze is verpakt in stukjes van ca. 150g.

Recepten

Rode koolsalade

bijgerecht voor 2 personen

½ rode kool
1 sinaasappel
½ appel
½ el. mosterd fijn
1 el. sesamzaad
50 gr cashewnoten
25 gr pijnboompitten
½ el vers gehakte peterselie
40 ml. sojasaus
½ el. ahornsiroop,
3 el. olijfolie
peper, zout

Snijd de rode kool fijn. Schil de sinaasappel. Snijd de partjes van de sinaasappel en bewaar het sinaasappelsap. Schil de appel en snijd deze in partjes. Vermeng de mosterd met de ahornsiroop en het sinaasappelsap.Vermeng de partjes sinaasappel en appel met de rode kool. Bak de nootsoorten goudbruin in een pan en blus af en blus af met de sojasaus. Serveer in kleine bakjes en bestrooi met peterselie.

Gratin van aardappel met prei

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

3 preiwitten
2-3 aardappelen
1 teentje knoflook
½ takje tijm
200 gr zachte kaas
10 gr Parmezaanse kaas
25 gr gemalen kaas naar keuze
50 ml melk
25 gr boter
zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de preiwitten in ringen. Schil de aardappels. Pers het teentje knoflook. Hak de tijm fijn. De aardappelen bijna gaarkoken en in plakjes snijden. De prei blancheren in kokend water met een beetje zout. Een ovenschaal invetten met wat boter en vullen met de aardappelen en de prei. De zachte kaas mengen met de melk, beide soorten gemalen kaas, knoflook en tijm. Het mengsel over de groenten gieten. Gedurende 15 min. in de oven gratineren.

IJsbergsla met diverse groenten

bijgerecht voor 2 personen

½ krop ijsbergsla
½ (rode) paprika
¼ komkommer
½ stengeltje bosui
1 klein teentje knoflook
100 gr wortel
naturel slasaus

Trek de bladeren van de sla af, was ze in koud water en was alle andere groenten. Snijd de paprika in kleine reepjes. Schil de komkommer met de kaasschaaf en snijd de komkommer in stukjes. De bosui in kleine ringetjes snijden. De worteltjes eventueel raspen of wassen. Knoflookteenje pellen en persen. Sla klein snijden. Alle ingredienten mengen in een slakom.

Groenselderij met wortel en bonen

bijgerecht voor 2 personen

300 gr groenselderij
100 gr wortel
scheutje olie
1 potje kidneybonen (ca. 350 g)
1 tomaat en/of paprika
150 gr pittig gekruide tofu of 150 g salami of chorizo
1 theel. Italiaanse of Mexicaanse kruidenmix
cayennepeper
zout

Was de groenselderij en snijd deze in stukjes. Schrap de wortels (indien nodig) en snijd deze in stukjes. Was de tomaat/paprika en snijd deze in stukjes. Snijd de tofu/salami/chorizo in stukjes. Bij gebruik van tofu: bak deze even aan. Haal de tofu uit de pan en houd deze apart. Roerbak de selderij en wortel 5 min. in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 min. gaar stoven. Voeg de overige ingrediënten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 min. staan. Heerlijk bij gemengde rijst, couscous of bulgur. Variatie met maïs: In plaats van of samen met bonen kunt u ook maïskorrels uit pot of blik gebruiken. Dit maakt het gerecht lichter van tint en smaak.

Worteltjes met honing en gember

bijgerecht voor 2 personen

30 gr boter
ong. 250 gr worteltjes
2½ cm verse gemberwortel
1½ eetl acaciahoning
½ eetl. komijnzaadjes

Was/schrap de worteltjes en snijd ze in reepjes van ½ cm. Schil de gemberwortel en snijd deze in dunne reepjes. Rooster de komijnzaadjes even in de pan en houd ze apart. Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg de worteltjes en de gember toe en bak die 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg de honing toe en bak nog 4-5 minuten tot de worteltjes zacht maar nog stevig zijn. Doe er de geroosterde komijnzaadjes bij, roer alles goed door elkaar en warm nog 1 minuut goed door.

naar boven
naar boven