Pakketbrief week 30, 27 juli 2011

logo

Tedesca

Het woord Tedesca komt uit het Italiaans en betekent "Duits", maar is de naam voor een dans die beter bekend is onder zijn Franse naam: Allemande, (een langzame dans uit de Barok).
"Tedesca" is ook de naam van het trio voor middeleeuwse - en renaissancemuziek dat Heike Kalawinsky, Michael Schumann en Kathinka Kamphuis 14 jaar geleden oprichtten. De eerste jaren van haar bestaan heeft Tedesca veel opgetreden, vaak op boerderijen, middeleeuwse markten en banketten, en ook twee cd's uitgebracht. Daarna heb ik wat roet in het eten gegooid door Kathinka naar Nederland te ontvoeren, maar met een wat lagere frequentie is Tedesca wel blijven optreden en heeft elk jaar toch enkele concerten gegeven, onder andere op de 4 plekken waar wij in Nederland geboerd hebben. Ze spelen en zingen zoveel mogelijk in de stijl van destijds: op replica's van de originele middeleeuwse muziekinstrumenten als vedel, draailier, éénhandfluit met trommel, diverse blokfluiten, schalmei, kromhoorn, harp en doedelzak. En vanzelfsprekend zonder electronische versterking! Ik ben elke keer weer verbaasd dat muziek van vijfhonderd jaar geleden mij hier en nu zo kan raken.
Aanstaande zaterdag kunt u er ook van komen genieten - van harte welkom!

Wouter

Mopje van Anna

Anna is van mening dat er nog wel wat meer grappen in deze brief kunnen, vandaar dat ze er af en toe eentje instuurt:
Een gek zit een luchtje te scheppen in de voortuin van het gekkenhuis, als er een boer langskomt met een grote kar koeienstront achter zijn trekker.
"Hei, wat ga je daarmee doen?" vraagt ie aan de boer.
"Dat gooi ik op mijn aardbeien!" antwoordt de boer.
"Da's ook wat" zegt de gek. "Ik doe d'r slagroom bij. En dan zeggen ze dat ik gek ben, en jij normaal!"

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen óf snijbiet - 't Leeuweriksveld
Courgette - Sterke Akkers, Dalen / Villa Sterrebos, Wilhelminaoord
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Paprika's - Tuindersdijk, Erica

In week 31 verwacht:

Rode bindsla, bospeen, groenselderij, …

Concert Tedesca

Aanstaande zaterdag 30 juli geeft de Duitse muziekgroep Tedesca weer een concert in onze schuur.
Ze spelen en zingen prachtige geestelijke en wereldlijke muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, op een groot scala aan instrumenten als harp, doedelzak, vedel, draailier, éénhandfluit met trommel, schalmei, kromhoorn.
Toegankelijke muziek, ook voor kinderen prima geschikt.
Aanvang 20.00 uur, entree € 10,- kinderen € 5,-

! Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie komt eraan. Geef eventuele afwezigheid tijdig aan ons door!
Of doe buren, vrienden of kennissen een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan hen.


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Mediterrane paprikasalade

bijgerecht voor 2 personen

1 rode paprika, 1 gele paprika, 75 ml olijfolie, 1 kleine ui in dunne plakken, 1 teen knoflook uit de knijper, 1 eetl vers citroensap, zout en versgemalen peper, wat gehakte peterselie

Verwarm de gril voor. Halveer de paprika's en verwijder het zaad, de zaadlijsten en de stelen. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's met het vel boven naast elkaar. Zet onder de gril tot het vel geblakerd is. Doe de paprika's in een plastic zak of doos met deksel en laat afkoelen. Verhit 1 eetl olie in een koekenpan, voeg de ui toe. Bak 4 à 5 minuten tot de ui glazig maar niet bruin is. Neem de pan van het vuur en laat ook afkoelen. Ontvel de paprika's boven een kom om het sap op te vangen. Snijd ze in smalle repen. Doe de paprika's met hun sap en de ui met kooknat in een kom. Schep er de knoflook, de rest van de olijfolie en citroensap door. Kruid met zout en peper naar smaak. Vermeng goed, dek af en laat minimaal 3 uur marineren, schep tussendoor een aantal keren om. Garneer de paprikasalade met peterselie.

Roergebakken rodekool met tijm

bijgerecht voor 2 personen

1 of een halve rode kool van ongeveer 400 gr, 1½ eetl olijfolie, 1 kleine ui, ½ eetl suiker, ½ eetl verse tijm (of 1 theel gedroogde tijm), 125 ml rode bessensap, 100 ml bouillon en ½ eetl balsamicoazijn, versgemalen zwarte peper

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd hem in dunne parten. Snijd de harde stronk uit de kool. Snijd de rode kool in kleine stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de uisnippers tot ze glazig zijn. Roer de suiker erdoor en laat deze lichtbruin kleuren. Schep dan de rodekool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten. Schep de tijm door de rode kool en voeg het bessensap of de bouillon met balsamicoazijn toe. Breng de rode kool op smaak met zout en peper.
Laat de kool in nog 15 min. zachtjes gaar stoven.
Lekker bij braadworst of gestoofd rundvlees.

Tuinbonen met kruidenkwark

bijgerecht voor 2 personen

1 kg tuinbonen, 1 ui, 1 dikke plak ham à 75 gr, 200 gr volle kwark, vers bonenkruid of tijm naar smaak of ½ theel. gedroogd bonenkruid of tijm, verse basilicum, verse peterselie, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie

Tuinbonen doppen en in weinig water, in ongeveer 10 min. gaar koken. Ui schillen, op de wortelkant neer zetten en halveren. Met de lijnen van de ui mee beide helften in partjes snijden. Ui fruiten in olie. Tijm of bonenkruid van de takjes plukken. Basilicum in kleine stukjes scheuren. Peterselie fijn hakken. Kruiden mengen met kwark, peper en zout. Ham in kleine blokjes snijden en even mee fruiten met de uien. Mengsel van ui en ham door de tuinbonen roeren. Bonen serveren met kruidenkwark.
Lekker met rijst of nieuwe aardappelen en een tomatensalade.

Gebakken courgette

bijgerecht voor 2 personen

1 middelgrote courgette, olijfolie, zout, verse basilicum

Courgette in schijven snijden en in de olijfolie lichtbruin bakken. Zout toevoegen en met deksel op de pan gaar smoren. Basilicum fijnsnijden en eroverheen strooien.

Bataviasla met sinaasappel en walnoten

bijgerecht voor 2 personen

2 eetl sinaasappelsap, 2 eetl walnotenolie, ¼ theel zout, snufje cayennepeper, 1 krop bataviasla, 1 sinaasappel in partjes, ½ rode ui in dunne ringetjes, 150 gr walnoten (gehakt)

Meng sinaasappelsap, olie, (zout) en cayennepeper in een klein kommetje. Was de sla en snijd in stukken. Doe de sla met de sinaasappel, de ui en de walnoten in een grote kom. Giet er de dressing over. Meng nog eens voorzichtig door elkaar en dien onmiddellijk op.

naar boven
naar boven