Pakketbrief week 30, 24 juli 2013

logo

Curiosa van het land

Eerst droog en koud, nu droog en heet, één van de belangrijkste werkzaamheden is nu: beregeningsbuizen slepen, zo kunnen we het weer een handje mee helpen. Voordeel is dat het onkruid ook minder hard groeit.
Op dit moment oogsten we naast alle gewone gewassen ook een paar "ongewone" : In het kader tegen de voedselverspilling hebben we de broccoliplanten, waar al een keer van geoogst is, nog even laten staan en dan komen er aan alle kanten kleinere stronken uit groeien, net zo mooi en net zo lekker als de grote.
Omdat we nu met één man minder zijn, is het helaas niet gelukt om met de verfbus langs alle kapucijners te gaan …
En nu serieus: we hebben dit jaar een soort met groene schil gekregen. In eerste instantie lijken ze een beetje op doperwten, maar de binnenkant is duidelijk kapucijners, vorm, kleur en smaak.

En tenslotte kreeg ik de vraag: hoe smaakt zomerpostelein?
Misschien eerst even een kleine beschrijving van de plant: het begint op de grond met een rozetje van rode stengels met ca 2 cm lange, 1cm brede ronde bladeren, mooi donkergroen, een beetje vetplantachtig. De plant breidt zich als een bodembedekker uit met steeds meer vertakkingen van rode stengels met groene bladeren aan elk eind van een stengel. Later komen er nog gele bloemetjes aan elk stengeleinde, een mooi gezicht. De zomerpostelein staat nu op lege plekken in de tunnelkas.
Waar hij dan naar smaakt: ik zou zeggen naar niks - , maar dan heb ik de lekkere knapperigheid en sappigheid helemaal gemist. Een heel klein vleugje zuringsmaak zit er ook aan. Deze is overheersend in de rode stengels en bij planten die als bloeien. Dus wij oogsten van de planten, die nog niet bloeien, en kunnen de blaadjes een lekker onderdeel zijn van een grote kom met zomerse sla.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Sla- 't Leeuweriksveld
Kapucijners- 't Leeuweriksveld
Koolrabi of andijvie- 't Leeuweriksveld
Tomaten- Tuindersdijk, Erica

In week 31 verwacht:

spitskool, sla, peultjes?, bospeen?,


Recepten

Verse kapucijners met ui en prei

bijgerecht voor 2 personen

750-1000 gr verse kapucijners, zout, peper, klontje boter, 1 ui, 1 preitje

Dop de kapucijners en spoel ze goed af. Pel en snipper de ui. Snijd de prei in flinterdunne ringetjes. Doe een bodem water in een pan, strooi er een tikkeltje zout in en kook hierin de kapucijners 10 tot 15 minuten (beslist niet langer!). Doe ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en bak de uisnippers en preiringetjes tot ze krokant zijn gebakken.
Laat de gare kapucijners goed uitlekken en doe ze in een schaal. Maak op smaak met een beetje peper en meng de krokante ui/prei er door.

Sla met feta en tomaat

bijgerecht voor 2 personen

75 gr feta, 4-5 trostomaten, 1 (bos)uitje of 1 sjalotje, knoflookpoeder, zout, peper, extra vierge olijfolie, 1 kleine krop sla, handje pijnboompitten, ¼ komkommer

Snijd de feta in blokjes. Snijd de tomaten in plakken. Pel en snipper de ui. Snijd de komkommer in plakjes. Was de sla en snijd of scheur deze klein. Vermeng de blokjes feta met een flinke scheut olijfolie, knoflookpoeder, zout en peper en laat dit even intrekken (je kunt natuurlijk ook blokjes gemarineerde feta kopen). Verdeel de sla over twee borden, strooi de feta, bosui/sjalotje en de pijnboompitten erover. Leg daarna de plakjes tomaat en komkommer erop.

Wortel-zadensalade

bijgerecht voor 2 personen

350 gr worteltjes, 2 eetl (geroosterd) sesamzaad, 1 eetl pompoenpitten, 1 eetl pijnboompitten, 1 eetl zonnebloempitten, 1 eetl fijngeknipte peterselie
Voor de dressing: 2 eetl citroensap, sap van 1 kleine sinaasappel (versgeperst), ½-1 eetl appeldiksap, 2 eetl olijfolie, zout en peper

Rasp de wortels. Rooster het sesamzaad, de pompoenpitten, pijnboompitten en zonnebloempitten in een droge koekenpan. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Rasp de wortel. Roer de zaden door de geraspte wortel. Meng de dressing erdoor. Laat ca. 10 min. intrekken, roer dan nogmaals door. Garneer met peterselie.

Koolrabi met kerriesaus

bijgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleine koolrabi's, 1 ui, snufje zout, olie, 1 bouillonblokje, 2 of 3 theel. kerrie, 2 dl. melk, ½ eetl. maïzena of ander bindmiddel

Schil de koolrabi en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui. Kook de koolrabi in 10 tot 15 min. beetgaar. Giet de koolrabi af, vang het kookvocht op. Fruit de ui met de kerrie in olie en voeg er 2 dl. koolrabivocht, de melk en het bouillonblokje aan toe. Goed mengen. Bind de saus met maïzena en serveer ze over de koolrabi. Heerlijk bij bulgur of een andere gekookte graansoort.

Variatie: gebruik geen kerrie, maar roer een ruime eetlepel (kant en klare) basilicumpesto door de saus.

Andijvie met creme fraiche

bijgerecht voor 2 personen

½ krop andijvie, 1 eetl olijfolie, ½-1 teentje knoflook, 1-2 eetl kappertjes, 75 ml creme fraiche

Verwijder de grote buitenste bladeren van de krop andijvie. Snijd de onderkant van de krop, maak de bladeren los van het hart en was al het zand weg in ruim water. Snijd de bladeren fijn. Verhit de olie in een hapjespan, pers het knoflookteentje erboven uit en roer het andijvieblad erdoor. Schep de andijvie op matig hoog vuur enkelen minuten om. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Draai het vuur laag en roer de kappertjes en creme fraiche erdoor. Stoof de andijvie nog enkele minuten tot de groente beetgaar is.

naar boven
naar boven