Pakketbrief week 30, 22 juli 2015

leeuweriksveld logo

Wintergroentes in de zomer

Het is prachtig zomerweer, van het land komt een hele rijkdom aan groentes en ook fruit, rode bessen, blauwe bessen en zelfs meloenen uit de kas, en wij zitten toch al weer aan de winter te denken, namelijk door nu veel wintergroentes te planten. Prei, spruiten bewaarkoolrabi en de eerste boerenkool zitten al weer in de grond, deze week komt er weer boerenkool bij. Binnenkort kan de eerste veldsla gezaaid worden. En ik moest ook al pepernoten voorbestellen voor de winkel!

Ondertussen hebben we het wat rustiger met de handel, want veel klanten zijn met vakantie, tijd voor ons om ook om de beurt met vakantie te gaan. U zult er niet zoveel van merken, want het werk gaat gewoon door.

En zo ook de Actie 1000 x € 100,-:
We hebben de 10% bereikt. En met een toezegging voor een renteloze lening komen we al bij 20%. Van harte dank aan iedereen. U kunt meedoen met de actie door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-

Nog wat meer informatie over de stichting:
100% van de inkomsten zijn voor het goede doel, bij de actie 1000 x 100 zijn dus alle donaties en leningen voor de aankoop van ons pachtland. Doordat de stichting eigenaar wordt, blijft dit stuk land veiliggesteld voor goede biologische landbouw. Ook als wij het aan onze opvolgers overdragen. Met uw bijdrage wordt u niet aandeelhouder in de gewone zin dat u meedeelt in het rendement, maar u bepaalt hiermee wel dat dit stuk land langdurig beschikbaar blijft voor gezonde landbouw.
De stichting is het juridische vehikel voor het ideaal, dat grond geen koopwaar hoort te zijn, maar steeds tijdelijk van diegene is, die hem goed beheert ten dienste van de gemeenschap. De bestuursleden kunnen dus ook nooit met hun eigendom ervan door gaan. Op verzoek sturen wij u graag de statuten.

Kathinka en Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Blonde eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Koolrabi- 't Leeuweriksveld
Savooyekool- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld

In week 31 verwacht:

Kropsla, rode bietjes, prei, ...


Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Zaterdag 1 augustus is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.

Aanschuiftafel met vakantie

Iedere eerste en derde woensdag van de maand, behalve in augustus, is er een Aanschuiftafel op 't Leeuweriksveld.
www.oogstenkokeneneten.nl

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins altijd voor het weekend vóór de week waarin u geen pakket wilt, aan ons doorgeven a.u.b.

Jonge poesjes

We hebben dit voorjaar weer een nest met jonge poesjes gekregen. De vier kittens zijn nu acht weken oud, ze zijn goed aan mensen gewend. Twee van hun hebben al een nieuwe baas, voor de andere twee zoeken we nog een nieuw thuis. Interesse? Meld je bij ons.


Recepten

Koolrabi in romige dillesaus

1 of 2 st koolrabi in vieren, 250 gram wortelen gesnipperd, 25 gram boter, 1 kopje (kippen)bouillon, 1/2 theelepel verse gehakte dille, 150 ml slagroom, zout en peper, 1 eetlepel maïszetmeel

Schil de koolrabi om de buitenste laag te verwijderen. Aan de wortelkant dik schillen en naar de top toe dunner. Snijd in dunne plakjes en kook met de wortelen, boter en bouillon gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn. Meng de maizena met zeer weinig koud water en meng onder de groente stoofpot. Roer goed. Terug aan de kook en roer er de room en dille door, op smaak brengen en dien warm op met uw hoofdgerecht.

Courgettekoekjes

1 courgette, 1 sjalotje, 1 ei, 40g overjarige of oude geraspte kaas, 2 eetl. havermout, zout, peper, mediterraanse kruiden, olijfolie

Spoel de courgette goed af en snijd de eindjes er vanaf. Rasp de courgette op een grove rasp. Rasp ook een sjalotje grof of snijd hem in fijne stukjes. Leg de courgette en de sjalot in een theedoek en vouw deze goed om zodat je de groente kunt uitwringen. Wring al het vocht eruit. Je zult zien, er komt heel veel vocht uit.

Doe de courgette met ui in een kom en voeg daar 1 ei aan toe met de geraspte kaas, peper, zout, meditairane kruiden en 2 eetlepels havermout. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgettekoekjes. Keer ze naar een paar minuten om als ze beginnen te bruinen en bak ook de andere kant. Ze worden niet heel erg hard maar wel bijzonder lekker!

Koolrolletjes met gehakt

1 savooiekool (groene kool), 500 gr. gehakt (rund of half om half), 1 ei, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel paprika poeder, 1 eetlepel (kokos)meel, snuf cayenne peper, olie om in te bakken, 750 ml passata, 250 ml. bouillon, 150 gr. geraspte boerenkaas (extra) belegen, zout, peper en thijm

Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Verwijder de buitenste donker groene bladeren van de kool, haal alle het andere blad los van de stronk en was deze schoon. Kook de bladeren 1 à 2 minuten in het water zodat ze enigszins slap worden, maar niet heel zacht. Giet ze af en laat afkoelen. Snipper de uien heel fijn. Plet de knoflooktenen en hak deze fijn. Doe de gehakt samen met 1/3e deel van de gesnipperde ui, het meel, het ei, de cayenne en de paparikapoeder, peper en zout naar smaak en twee lepels van de passata in een kom en meng dit goed door elkaar met een vork of met je handen.

Snijd de dikke nerv uit de koolbladeren. Vorm een soort mini broodjes van de gehakt ter grootte van een pingpongbal ongeveer. Rol de gehakt in de koolbladeren en leg de rolletjes in een ovenschaal. Verwarm een koekenpan en fruit de ui in de olie tot deze zacht is. Giet de passata en de bouillon bij de ui en breng aan de kook. Voeg thijm, peper en zout naar smaak bij de saus, roer er de fijngesneden knoflook door en giet deze saus over de koolrolletjes. Als je de saus te dun vindt, kun je deze eventueel nog een tijdje laten inkoken. Dek het geheel af met een laag geraspte kaas en zet zo'n 40 minuten in de voorgewarmde oven tot de gehakt gaar is.

“Wortelslierten”

Een heerlijke manier om wortels rauw te eten:
Was en borstel de wortel en snijd de uiteinden eraf. Haal over de hele lengte slierten met de dunschiller eraf, tot de hele wortel fijn gesneden is. Lekker met een yoghurtdipsaus met geraspte komkommer, knoflook en zout en peper.

naar boven
naar boven