Pakketbrief week 31, 4 augustus 2010

logo

Concert en seminar

Tijdens het seminar, dat afgelopen weekend op 't Leeuweriksveld plaatsvond, hebben we geprobeerd de megalithische cultuur (waarvan hier in Drenthe de hunebedden zichtbare overblijfsels zijn) en de oude Egyptische cultuur, die zich beiden tegelijkertijd manifesteerden, in samenhang te beschouwen. In veel opzichten bleken ze elkaars tegenpool te zijn: bij de Egyptenaren was het hele leven tot in detail strak geregeld, met uiteindelijk één Farao aan de top; ze ontwikkelden al een exacte wetenschap waar het om meten, wegen en tellen ging, en een nauwkeurig schriftsysteem waarmee ze alles probeerden vast te leggen. Ze hielden van orde en rust, waren honkvast, begroetten elkaar met "vrede met u/jou". De dood beleefden ze als een groot "probleem" en om het voortbestaan van het bewustzijn na de dood mogelijk te maken, ontwikkelden ze hun zeer indrukwekkende grafcultuur met piramides en mummies.
De vertegenwoordigers van de megalithische cultuur daarentegen waren heel beweeglijk, reis- en strijdlustig. Ze waren op de hele kosmos gericht: hun stenen tempels zijn vaak zo opgesteld dat ze belangrijke momenten in de gang van de zon en de maan aangeven, en eigenlijk vormt de hele sterrenhemel samen met de op aarde opgerichte stenen pas de tempel… Deze mensen waren veel meer "bottom-up" georganiseerd, in levendige vrije gemeenschappen. Ze leefden niet, zoals de Egyptenaren, vooral in hun denken, maar in hun wil. Daardoor hadden ze helemaal geen behoefte aan een schriftsysteem en een exacte wetenschap… Beide culturen zijn voor de hedendaagse mens eigenlijk even belangrijk, de één heeft vooral de voorwaarde geschapen voor ons denkvermogen, de ander voor onze wilskracht. Aan ons de opgave om de egyptenaar en de megalithicus in onszelf en in onze samenleving in het juiste evenwicht te brengen.

Het concert van Tedesca was een succes. Bijna 40 mensen waren aanwezig en genoten volop van de prachtige muziek! Nadat de musici een toegift hadden gegeven, wilde het publiek nog meer en hebben we alle stoelen opgeruimd om met elkaar een oude Engelse volksdans te doen. In de Tweelingdorper/Ericajournaal komt een verslag.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Spekbonen óf aubergine - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Aldo van Os, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 32 verwacht:

Rode bataviasla, knolvenkel, spekbonen(degenen die ze deze week niet hadden) óf uien, groenlof, waspeen.

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. (dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt). Of overweeg eens of u niemand kent die u blij kunt maken met uw pakket tijdens uw afwezigheid, bv. als dank voor het planten watergeven en poezen voeren...

Aanbod week 32

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Suikermaïs€ 1,50/st
Uien nieuw *€ 1,95/kg
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Nieuw in ons assortiment: schapenkaas van De Sterke Akkers
• Schapenkaas jong € 18,-/kg
• Schapenkaas belegen € 19,-/kg
beide verkopen we als gevacuümeerde stukken van plm. 350 g.

• Schapenkaas extra belegen € 20,-/kg
deze is verpakt in stukjes van ca. 150g.

Recepten

De spekboon is de wat vleziger variant van de sperzieboon. Qua uiterlijk houden spekbonen het midden tussen snijbonen en sperziebonen: ze hebben de lengte van een snijboon en zijn rond en dik als een sperzieboon. Ze hebben een zoetere smaak dan de spercieboon. Spekbonen worden langs stokken geteeld en worden ook wel stokslabonen genoemd. De bonen zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Recepten voor sperziebonen zijn ook geschikt voor spekbonen.

Spekbonen met spek

bijgerecht voor 2 personen

300 gr spekbonen
75 gr gerookte spekblokjes

Dop de bonen en haal de bonen af. Zet de bonen samen met de spekblokjes en een beetje water op en breng aan de kook. Kook 15-20 minuten tot de bonen gaar zijn.

Roergebakken spitskool met appel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine ui
1 klein teentje knoflook
2 appels
300 gr grof gesneden spitskool
scheutje olie
1 eetl milde kerriepoeder
½ theel gemberpoeder
zout
1 eetl rozijnen
2 eetl kokos
2 eetl fijngehakte cashewnoten

Pel en snipper de ui. Was de appelen, snij ze doormidden en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in blokjes. Verhit de olie in een wok en laat op hoog vuur goed warm worden. Doe de ui in de pan en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de kerrie- en gemberpoeder toe en schep alles door elkaar. Doe de blokjes appel en rozijnen bij de ui in de pan en bak deze al omscheppend even mee. Voeg de spitskool en een beetje zout toe. Schep alles door elkaar. Zet het vuur eventueel wat lager en roerbak de groenten enkele minuten tot de spitskool nog net knapperig is. Strooi tenslotte de gehakte noten en de kokos er over.

Tabouleh

een frisse maaltijdsalade uit de mediterrane keuken voor 2 personen

100 gr bulghur
1 sjalotje
2 lenteuitjes
flinke bos peterselie
4 takjes munt
2 tomaten
1 krop bindsla

Voor de vinaigrette:
2 eetl.olijfolie
1 theel. (groene kruiden-)mosterd
2 eetl.vers citroensap
zout en versgemalen peper

Week de bulghur ca. 45 min tot 1 uur in koud water, dan goed uit laten lekken en wat uitdrukken. Het sjalotje en de lenteuitjes heel fijn snipperen. Van de bos peterselie en de munt de blaadjes afhalen, wassen, droog maken en fijnsnijden. De tomaten ontvellen en het vruchtvlees in blokjes snijden. Van de krop sla de mooiste blaadjes uitzoeken, wassen, drogen en op een schaal leggen of in een kom doen. Maak de vinaigrette door bovenstaande ingredienten door elkaar te kloppen. Schep de uitjes, de kruiden en de tomatenblokjes door de bulghur en vermeng alles goed. Laat afgedekt afkoelen en roer nog eens door. Doe de bulghurmengsel over op de schaal of in de kom en serveer.

Rode bieten met ui en tijm

bijgerecht voor 2 personen

500 gr rode bieten
500 gr aardappelen
verse tijm
1 á 2 uien
50 á 75 gr geitenkaas
mosterd
melk
roomboter
olijfolie
peper, zout

Oven voorverwarmen op 200°C. Schil de bieten. Snijd de bieten in plakken en kook de bietjes 15 minuten in een laagje water. Schil de aardappelen, snij ze in kleine blokjes en laat ze een minuutje of tien koken met wat zout. Snij de bietjes in dunne plakjes. Pel de uien en snijd deze in grove ringen. Fruit de uien in olijfolie een hapjespan. Voeg de plakjes rode biet toe en flink wat verse tijm. Smelt de geitenkaas er doorheen. Tot slot peper toevoegen. Zachtjes laten pruttelen. Giet de aardappels af. Voeg een scheut melk en een klontje roomboter toe. Tot puree stampen. Roer er tot slot een eetlepel mosterd doorheen. Ovenschaal invetten. Bietjesmengels in een overschaal doen en dek die af met de aardappelpuree. In de oven tot de puree goudbruin is.

naar boven
naar boven