Pakketbrief week 31, 31 juli 2013

logo

Bergen

Afgelopen zaterdag ben ik teruggekomen van een vakantie in de bergen van Noord-Italië/Zuid-Oost-Zwitserland.
Ik heb met een vriend twee weken gewandeld in dit gebied, met rugzak en complete uitrusting mee. Ongeveer de helft van de nachten hebben we wild gekampeerd op de alpenweiden boven de boomgrens. Een heerlijke belevenis.
In een dag tijd klim je van de zomer via het late en vroege voorjaar naar de winter. Van de loofbomen, via de naaldbomen, de bloeiende azalea's, de alpenweiden met hun rijke pracht aan intensief gekleurde, bloeiende kruiden, de kale rotsen en stenen, eerst nog met, later zonder korstmossen, naar sneeuw en ijs, om dan tenslotte alles te kunnen overzien in één groots panorama. Overal hoor je het mooie geluid van stromend water, zie je zilveren linten in de verte of bruisende bergbeken dichtbij, vaak met waterval. Bij elke bocht, bij elk (voorlopig) hoogtepunt is het weer spannend wat er te zien is…
Ik had in de eerste week nogal last van blaren en het klimmen met zo'n rugzak is pittig, maar we zijn rijkelijk beloond voor onze inspanningen.

Ik heb een paar boeren ontmoet daarboven. Toen we een steile bergkam opklommen werden we ingehaald door een sterke, gespierde man. Aan de andere kant zagen we hem terug, lopend door de sneeuw met een hele kudde schapen achter zich aan. De schapen waren illegaal op 2000 m hoogte over de grens gelopen, Italië in, vertelde hij. Hij klaagde dat hij maar 150 Franken voor een schaap kreeg, daar kon hij niet voor boeren, alles was afhankelijk van subsidie.
Terwijl hij met ons praatte liepen zijn schapen er weer vandoor, en hij liet ze nu gaan "ze willen toch altijd weer terug"

Een andere boer hield koeien op de berghelling boven Livigno, een wintersportcentrum. Ik probeerde hem duidelijk te maken dat ik groentes teel in Nederland: "Zucchine, insalata, pomodori…"
Maar wat er in mijn moestuin staat, vond-ie niet interessant: hoeveel koeien heb je, dáár gaat het om!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bospeen- 't Leeuweriksveld
Groene bleekselderij- 't Leeuweriksveld
Sperziebonen- 't Leeuweriksveld
Spitskool- 't Leeuweriksveld
Venkel of courgette- 't Leeuweriksveld

In week 32 verwacht:

IJssla, prei, bietjes, capucijners, snijbiet.

Vakanties tijdig doorgeven a.u.b.

De zomervakantie is aangebroken, geef eventuele afwezigheid minimaal een week van tevoren aan ons door. Of doe een buur, vriend of kennis een plezier en schenk uw pakket gedurende de vakantie aan haar of hem.

Goed vlees uit eigen streek

Op zaterdag 7 september (dus niet 9, zoals eerder abusievelijk vermeld) organiseren we een middag met als thema "goed vlees uit eigen streek".
Collega's uit de regio laten hun eigen vleesproducten proeven en bieden ze ook te koop aan:
- de Sterke Akkers uit Dalen (lams- en schapenvlees)
- Bé Arkema uit Noordbroek (rundvlees)
- Gerjan Slingebergh uit Ane (kippenvlees)
- Hansketien uit Mantinge (geitenvlees)
- en 't Leeuweriksveld met varkensvlees.
Daarnaast vertonen we de film "Love meat tender" die op kritische, maar toch ook humorvolle wijze de wantoestanden in de reguliere vleesveehouderij aan de kaak stelt, en we geven rondleidingen op ons eigen bedrijf met speciale aandacht voor het belang van dieren voor de landbouw.


Recepten

Spitskool-brieschotel

1 spitskool, 1 kg aardappelen, 250 gr brie, 4 tomaten, oregano, basilicum, gemberwortel, sesamzaad

Snijd de spitskool fijn en roerbak hem in een wok. Kook de aardappelen en maak er puree van.
Snijd de tomaten en de brie in plakjes. Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool. Leg de tomaat erop en bestrooi die met de kruiden.
Schep hierop de aardappelpuree en strijk die glad. Verdeel er de rest van de brie over en strooi daar tenslotte sesamzaadjes over.
Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

Griekse gesudderde sperziebonen in tomatensaus

400g sperziebonen, 1 ui, 3 tenen knoflook, 400g gepelde tomaten, verse dille, olijfolie, zout en peper

Ui en knoflook klein snijden en fruiten in de olijfolie. In de tussentijd de sperziebonen beetgaar koken (10-12 minuten) en afgieten.
Gepelde tomaten bij de ui en knoflook doen en even laten sudderen. Vervolgens de sperziebonen erbij doen.
Op smaak brengen met zout en peper. Gesneden dille toevoegen en een kwartiertje laten sudderen.
Lekker met olijvenbrood.

Groenselderij

Groenselderij is een heel smaakvolle groente. De groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels.
Schijfjes groenselderij kunnen ev. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep.
Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Stoof in stukjes gesneden groenselderij met een scheutje water en een klontje boter in 15 min. gaar of gebruik het als smaakmaker in soepen, salades en stoofschotels.
Rauwe schijfjes groenselderij geven een gemengde salade een pittig smaak- en kleuraccent. Gebruik eventueel wat verse blaadjes van de selderij naar smaak in de soep, in een groenteschotel of heel fijngeknipt in salades.
Bewaar groenselderij maximaal 5 dagen in de groentelade van de koelkast.

Kruidige groenselderij

1 stronk groenselderij, 1 ui, gesneden, 1 teen knoflook, geperst, halve appel, 25g walnoten, 1 theel. mosterdzaad, 1 theel. komijnzaad, garam masala of kerrie, zonnebloem- of olijfolie om in te bakken

Groenselderij wassen en in stukjes van 5 cm snijden. Appel in partjes snijden. Ui fruiten in hete olie. Knoflook, mosterd- en komijnzaad toevoegen en meefruiten. Appelpartjes en walnoten toevoegen en al omscheppend even meebakken. Steeds een hand groenselderijstukjes toevoegen en even omscheppen. Op smaak brengen met garam masala of kerrie. Lekker met gemengde wilde & bruine rijst.

Rauwe venkelsalade

1 flinke knolvenkel,1 bos radijsjes, 2 sjalotjes, 3 selderijstengels,1 lepel verse fijngesneden marjolein
Voor de dressing: 1 eetl. azijn, snufje zout, beetje suiker, zwarte peper, 2 eetl. zonnebloemolie

Maak de knolvenkel schoon, snijd de stengels weg, maar bewaar het fijne groen. Snijd hem vervolgens doormidden en in dunne reepjes. De radijsjes in plakjes snijden, de bleekselderij in dunne reepjes en de sjalotjes ragfijn hakken. Meng alle ingrediënten met de fijn gesneden marjolein. Maak een dressing van de azijn, kruiden en de olie, ook in die volgorde en schep deze door de salade. Garneer de salade met het fijngesneden venkelgroen.

naar boven
naar boven