Pakketbrief week 32, 10 augustus 2011

logo

IJzervrij water en machineschuur

Met hulp van deskundige klanten hebben we twee goede stappen vooruit gezet afgelopen week: onze zelfgemaakte "kalkreactor" om het bronwater te ontijzeren en zo geschikt te maken voor beregening in de tunnelkassen, is af en het fundament voor de machineschuur is gelegd.

De ontijzeringsinstallatie is het werk van Sijbe. Er staan 4 IBC-containers (u kent ze wel: de witte 1000 litervaten die ook vaak gebruikt worden om vee van water te voorzien) op een rij. Bovenop de eerste staat er nog één, en daar komt voortdurend een stroompje bruin bronwater in. Vlak onder de inlaat, waar het water het zuurstofrijkst is, is weer een uitlaat naar twee cilinders die gevuld zijn met schelpengrit. De calciumcarbonaat van de schelpen reageert met het ijzer en de zuurstof uit het water, en er wordt ijzercarbonaat gevormd, dat neerslaat, en het uitstromende water is praktisch helemaal schoon en wordt opgeslagen in de 4 containers, vanwaar een pompje het naar de kassen stuurt. Goed werk Sijbe, bedankt!

Afgelopen vrijdag hebben we een begin gemaakt met een kapschuur om onze machines, die nu nog het hele jaar door in weer en wind staan te roesten, droog te kunnen stallen. Harry, een doorgewinterde doe-het-zelver, heeft de regie van dit project op zich genomen. We hebben bijna de hele dag beton gemaakt en gestort in de 14 poeren waarop de spanten en staanders komen te rusten. Elke poer bestaat uit een gat in de grond met plastic erin, daarbovenop een zelf getimmerde bekisting en in dit geheel een wapening. Nadat we de beton in de bekistingen gestort hadden, hebben we er ankers ingezet en op de juiste hoogte gesteld. De volgende stap is om daaraan de spanten en staanders te bevestigen. Mooi om zulk werk zelf te kunnen doen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla/rode bindsla - 't Leeuweriksveld
Sperziebonen - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
Spitskool - Zonnehorst/van Vilsteren

In week 33 verwacht:

Bloemkool? (De oogst bij Eko de Eerste valt helaas nog steeds tegen door het koele weer, maar misschien lukt het volgende week),
rode bataviasla, worteltjes met peterselie,
1-persoons en combi's: sperziebonen, …


Woensdag 17 augustus a.s. staan we van 11 tot 17 uur op een gezellige boerenmarkt bij IJshoeve Bosman, Posthoornweg 38 in De Krim. U bent natuurlijk welkom om langs te komen bij onze stand!


Een Amerikaan, een Rus en een Twentenaar zitten samen in een café op te scheppen.
De Amerikaan zegt: 'Bij opgravingen in Amerika hebben ze op een diepte van 100 meter restanten gevonden van koperdraad die al ruim 1500 jaar oud waren dus toen hadden we al een manier van communicatie in de USA.'
De Rus zegt daarop: 'Bij opgravingen in Rusland hebben ze op een diepte van ruim 150 meter restanten van glasvezels gevonden die al ruim 2000 jaar oud waren. Dus toen hadden ze in de USSR al een glasvezelnetwerk.'
Zegt de Twentenaar: 'In Twente hebben ze ruim 300 meter gegraven en niets gevonden.
Dus wij hadden ruim 4.000 jaar geleden al een draadloos netwerk!'


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.


Recepten

Sperziebonen bereidingstips

Je kunt sperziebonen op z'n Hollands bereiden met een klontje boter en wat versgeraspte nootmuskaat, maar sperziebonen hebben veel meer in hun mars. Je maakt de maaltijd opeens veel spannender als je de sperziebonen even omschept met in olijfolie gebakken plakjes knoflook en reepjes gedroogde tomaat. Of met een bosuitje in flinterdunne ringetjes en wat fijngehakte verse oregano. En als je sperziebonen in een salade gaat verwerken, spoel ze dan direct na het koken in een vergiet met koud water. Hierdoor stopt het kookproces direct en blijven de boontjes echt knapperig.

Borschtsch voor twee (koude) dagen

de rode bieten en de spitskool uit het pakket, 4 uien, olie om te bakken, zout, 2 eetl. (balsamico)azijn, wat peper en/of groentebouillon

Uien schillen en in blokjes snijden. Spitskool in reepjes snijden. Rode bieten schillen en grof raspen. Olie in een pan verhitten en de uien fruiten. Spitskool en rode biet toevoegen. Met water/groentebouillon opvullen tot een goed gevulde soep. Zout en azijn toevoegen. Ca 20 min koken.
Lekker met boekweit of pannenkoekjes van ½ boekweitmeel en ½ bloem, en een lepel creme fraiche op elk bord.
Voor de vleeseters: groentebouillon vervangen door runderbouillon.

Tonijn met sperziebonen en olijven

250 g sperziebonen, gehalveerd, 3 eetlepels olijfolie, 1 grote rode ui in dunne partjes, 2 teentjes knoflook in plakjes, 200 g tonijnfilet in stukken van 2x2 cm, 6 zwarte olijven zonder pit, in vieren, 1 eetlepel verse Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum), fijngehakt, 1 eetlepel balsamicoazijn

Kook de sperziebonen in een pan met ruim kokend water in ca. 5 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken. Verhit de olijfolie in een wok en bak de uipartjes en knoflook al omscheppend ca. 2 minuten. Schep de stukken tonijn erdoor en roerbak ze ca. 3 minuten op een hoge stand. Schep de sperziebonen en olijven erdoor en voeg de Italiaanse kruiden, balsamicoazijn en 2 eetlepels water toe. Verwarm het gerecht nog 2-3 minuten op een matig hoge stand. Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker met pasta of grof gesneden boerenbrood.

Knolvenkelsalade

2 venkelknollen, 3 eetl. olie, 1 eetl. appelazijn of citroensap,zout, scheutje appeldiksap, 1 kleine appel geschild in kleine blokjes, dillegroen, ev een paar uiensnippers

Maak een dressing van de olie, azijn/citroensap, zout, diksap. Voeg appel en ui toe. Maak de venkelknol schoon, verwijder de groene stengels en ev de taaiere ombladeren. Schaaf de venkel heel fijn, bv. met een kaasschaaf. Met de andere ingrediënten mengen.

Knolvenkeltaart

4 plakjes bladerdeeg, 2-3 venkelknollen in plakjes, 1 grof gesneden ui, 75 gr pesto, 150 gr geraspte kaas, 2 grote eieren, scheutje melk , 100 gr creme fraiche, olie om te roerbakken, beetje boter om in te vetten, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een kleine springvorm of ovenschaal in. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bekleed daarmee de ingevette springvorm. Roerbak de grof gesneden ui en voeg de venkel toe. Roerbak tot het mengsel wat zacht begint te worden. Meng in een kom de eieren met de pesto, kaas, melk, peper, zout en creme fraiche. Doe ui en venkel in de springvorm en giet daarover het eimengsel uit de kom. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar.
Variatie: i.p.v. kaas en pesto kunt u ook gorgonzola of geitenkaas gebruiken.

naar boven
naar boven