Pakketbrief week 32, 5 augustus 2015

leeuweriksveld logo

Hoe kun je de aarde bezitten? (2)

Als ik die prachtige tekst van opperhoofd Seattle, waaruit we vorige week in deze pakketbrief geciteerd hebben, op me in laat werken, denk ik: deze man heeft gewoon gelijk. Het is een logisch en helder verhaal, het is waar wat hij zegt. Zoals hij het zelf uitdrukt: "mijn woorden zijn als de sterren, zij vergaan niet." De aarde is een kostbaar geschenk, net als het leven zelf. Elk nieuw kind dat geboren wordt heeft er even veel recht op als ieder ander mens. Er is géén geldige reden te bedenken waarom het er minder recht op zou hebben! Het resultaat van je eigen arbeid kun je voor geld verkopen. Maar stukken grond, de aarde? Nee!

Tegelijk is duidelijk dat het in onze westerse cultuur en samenleving volstrekt vanzelfsprekend is dat grond voor geld gekocht en verkocht wordt. Dit zit al meer dan tweeduizend jaar verankerd in het Romeinse recht, dat nog steeds de kern van ons rechtssysteem uitmaakt. Hoe kunnen we dan toch binnen onze eigen cultuur en traditie recht leren doen aan bovengenoemde eenvoudige waarheid van Seattle? Hoe kunnen we waardig leren omgaan met dat grote geschenk dat ons allemaal draagt en voedt: de aarde?

We hebben denk ik een principiële vernieuwing van het eigendomsrecht nodig. Het goede van het bestaande eigendomsrecht is dat heel duidelijk is wie de vrije beschikking over — en daarmee ook de verantwoordelijkheid vóór — een bepaald stuk grond heeft. Het slechte is dat het de ingewortelde tendens heeft om geld (en daarmee macht) voor de eigenaar tot doel op zich te maken, ten koste van andere mensen en de natuur.

Het goede willen we natuurlijk behouden. In het nieuwe eigendomsrecht krijgt een boer de volledige, vrije zeggenschap over een stuk grond uitsluitend zolang hij het bewerkt en verzorgt. Daarna wordt door hemzelf of door vakkundige collega's de meest capabele opvolger gezocht, die de grond dan in beheer krijgt. De financiële waarde van grond was, is en blijft € 0 : hij is onbetaalbaar!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode eikebladsla- 't Leeuweriksveld
Venkel- 't Leeuweriksveld
Nieuwe aardappels Artemis- 't Leeuweriksveld
Koriander- 't Leeuweriksveld
Bonte snijbiet óf courgette- 't Leeuweriksveld
Tomaten- Ruud van Schie, Ens

In week 33 verwacht:

Rode kool, krop- of ijsbergsla, bospeen, ...


Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.

Het zit tegen met de sperziebonen dit jaar. Meerdere zaaisels zijn door koud weer in het voorjaar slecht opgekomen. Onze eigen oogst ia waarschijnlijk te klein om de pakketten te voorzien, we gaan ons best doen om boontjes uit de Flevopolder te bemachtigen.

Het kiezelpreparaat roeren en spuiten een goede zaak! Zaterdag 5 september is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.


ACTIE 1000 X € 100,—

De eigenaars van ons pachtland willen dat verkopen. Wij willen het kopen en onderbrengen in de door ons opgerichte stichting "Mensen voor de aarde". Het mag dan nooit weer verkocht worden en moet voor eeuwig voor goede, biologisch—dynamische landbouw gebruikt worden. Wij kunnen dat alleen met hulp van derden. U kunt meedoen met de actie door een gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde
o.v.v. Actie 1000 x € 100,—
Renteloze leningen zijn ook welkom, neemt u hierover contact met ons op, a.u.b. We hebben al ruim 23% van het benodigde bedrag binnen, alle schenkers hartelijk dank!! Tot 31 december hebben we de tijd.
Wouter en Kathinka


Recepten

Nieuwe aardappels in de schil met koriander

bijgerecht voor 2 personen

400 gr nieuwe aardappels, zout, ½ limoen, 1 eetl honing, olijfolie, bosje koriander

Kook de aardappels in een pan met water en zout in circa 15 minuten gaar. Rasp de limoen, knijp het sap eruit en meng beiden met de honing en 4 eetlepels olie. Verhit olie in een pan en bak de aardappels goudbruin. Blus af met de dressing. Snijd de koriander fijn en roer door de aardappels.

bron:www.24kitchen.nl

Eikenbladsalade met mozzarella en perzik

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine eikenbladsla, 1 perzik, 1 bol mozzarella, peper, zout, azijn, olijfolie, suiker

Was de sla en verdeel deze over een platte schaal. Schil de perzik en snijd deze in stukjes. Verdeel de perzik over de sla. Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de salade. Maak een dressing van azijn, olijfolie en peper, zout en suiker naar smaak. Schenk deze over de salade.

Vegetarische pasta met tomaat en rucola

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta, 50 gr rucola, 2 grote tomaten, 120 gr feta, 2 eetl kappertjes, 2 eetl kleingesneden olijven, 1 citroen, 2 eetl olijfolie

Was de rucola en hak deze in stukjes. Snijd de tomaten in blokjes. Verkruimel de feta. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de rucola, de tomaat, de feta en alle overige ingrediënten in een kom. Laat de pasta uitlekken en meng hem door het rucola/tomaat/feta-mengsel.

Knolvenkel in Marokkaanse marinade

bijgerecht voor 2 personen

400 gr knolvenkel, 1 teen knoflook, ¼ theel. zeezout, ½ theel. komijnpoeder, ½ theel. paprikapoeder, ¼ theel. cayennepeper, 2 eetl. vers gehakte koriander, 1 eetl. vers gehakte peterselie, sap van ½ citroen, 2 eetl. olijfolie

Knolvenkel wassen, droge stengeldelen en kontje weg snijden. Venkel met de lijnen mee in stukken snijden. Even blancheren in kokend water en laten uitlekken. Knoflook, koriander en peterselie fijn hakken. Citroen uitpersen. Knoflook, kruiden, citroensap en olijfolie mengen en door de venkel roeren. Warm of koud serveren.

Omelet met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

125 gr vastkokende aardappels (geschild gewicht), 1 dl water, snuf saffraandraadjes of theelepel koenjit, 125 gr snijbiet (stelen en bladeren), 1 eetl citroensap, 1 klein knoflookteentje, 3 kleine of 2 grote eieren, 2 eetl melk, 10 gr fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie), plantaardige olie, 50 gr koude creme fraiche, zout & peper

Vulling: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Was de snijbiet en snijd deze in stukjes. Hak het knoflookteentje fijn. Doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en kook 4 minuten zachtjes, voeg snijbiet en wat zout en peper toe en laat nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.

Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen. Maak het snijbietmengsel op smaak met zout en peper. Verdeel de koude creme fraiche over de helft van elke omelet en daarna het snijbietmengsel. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is.
Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven in 5-8 minuten heet worden. Serveer direct.

naar boven
naar boven