Pakketbrief week 35, 1 september 2010

logo

Meet, Eat en Greet

Afgelopen maandag stonden we met een kraampje vol mooie groenten uit onze tuin in een andere tuin, namelijk die van Joop Zwiep met zijn kookatelier in Zweeloo. De smakelaar van Drenthe had hier een zogenaamde "Meet, Eat en Greet", -de naam zou nog wat Drentser kunnen -, georganiseerd, waar koks en restauranthouders bijeengebracht werden met Drentse streekproducenten. Zo waren er Drentse rundvee-, schapen- (2x) en geitenhouders (respectievelijk Jan Klijnjan uit Nieuw-Balinge, Alberta Rollema uit Dalen (ze had alwéér nieuwe soorten schapenkaasjes, mmm!) , de herders van Balloo en Peter en Ina Govers uit Mantinge) met diverse soorten goed vlees. De Zaai-Ster was er met haar assortiment Drentse streekprodukten, waaronder Shii-Takes en Karwijzuivel. Maar ook een slakkenkwekerij: Boerenslak, met voeding voor mensen die willen onthaasten, en een sympathiek reïntegratiebedrijfje: De Heeren van Alede, dat tevens originele, lekkere ijssoorten maakt: wat denkt u van jeneverbessenijs, kruidnagelijs en rode koolijs! Dat smaakt heerlijk kan ik u verzekeren. De frambozentuin uit Erica was vertegenwoordigd met verse en tot jam gekookte bessen, frambozen en bramen, en collega-tuinbouwer het Hellingbos uit Schoonloo.
De koks waren zeer geïnteresseerd en drie restaurants bleken op de route te liggen die wij sowieso al rijden om pakketten te bezorgen, dus ik vermoed dat hier wel wat goede nieuwe groenteklanten uit voortkomen.
De koks mochten van alle kramen produkten nemen om er lekkere dingen mee te maken en dat leverde o.a. groenlofsalade met frambozenazijn en oude schapenkaas, pompoen-knolselderijsoep, en pastinaaksoep met slak op, allemaal erg lekker!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Groene Bataviasla - 't Leeuweriksveld
Suikermais - 't Leeuweriksveld
Waspeen - 't Leeuweriksveld
Wilde spinazie - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko de Eerste, Marknesse
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 36 verwacht:

Prei, sla, …

Denkt u eraan afwezigheid wegens vakantie of anderszins tijdig aan ons te melden a.u.b. Dit kan tot vóór het weekend van de eerste week waarin u geen pakket wilt.
Afwezigheid mag u niet melden als bijschrift bij een overboeking. Elke melding via de mail wordt door ons bevestigd. Let daarop a.u.b. om zeker te weten dat de melding ook is verwerkt…

Zondag 19 september a.s staan we op de markt van de week van de smaak in Borger bij Restaurant Bieze.

Versaanbod week 36

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Pastinaken *2,50 / kg
Pompoen oranje *2,00 / kg
Peterseliewortel met loof1,50 / bosje
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Er wordt ongelooflijk gerommeld met voedingsmiddelen. De biologisch(-dynamische) landbouw, verwerking en handel gaat hier doelbewust tegenin, en zet alles op alles om werkelijk gezonde levensmiddelen te produceren. -


Recepten

Maiskolven met kruidenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 verse maiskolven
50 gr boter
½ eetl citroensap
1 teentje knoflook (uit de knijper)
1 klein sjalotje (fijngesnipperd)
½ eetl versgehakte peterselie
½ eetl versgehakte bieslook
peper en zout

De bladeren en draden van de kolven verwijderen. In een ruime pan een flinke laag water met wat zout aan de kook brengen en de maiskolven in circa 20 min gaar koken. Kruidenboter maken: roer de boter met citroensap en de knoflook dooreen. Meng het sjalotje met peterselie en bieslook, peper en zout en roer door de boter. Serveer de gare mais met de kruidenboter.
Variatie: in plaats van kruidenboter is de mais ook lekker met roomboter en honing.

Fruitige salade

bijgerecht voor 2 personen

1 kropje sla
1 peer
1 kiwi
1 eetl. citroensap
Dressing:
1 eetl. (appel)azijn
1 theel. honing
½ theel. mosterd
peper, zout
2 eetl. walnootolie
2 eetl. olie.
Garnering:
50 g walnoten

Sla in grote stukken verdelen, wassen en droogslingeren in een theedoek of slacentrifuge. Peren schillen en in dunne plakjes snijden, kiwi's in schijfjes snijden en peer met citroensap besprenkelen (tegen het bruin worden). Dressing kloppen van de ingrediënten. Walnoten grof hakken. Sla schikken op bordjes. Schijfjes kiwi en plakjes peer en walnoten erop leggen. Dressing erover sprenkelen.

Spinazie-champignon-gratin met bechamelsaus

bijgerecht voor 2 personen

1 kg wilde spinazie
30 gr boter
125 gr champignons
1 teentje knoflook
1½ dl bechamelsaus (zelf gemaakt of pakje)
2 eetl slagroom
1 eierdooier
zout, peper

Spinazie goed wassen in ruim water. Bladeren van de stelen halen en in stukjes snijden. Knoflookteentje pellen en halveren. In helft van de boter een half teentje knoflook in ca 3 minuten zachtjes bruin bakken. Spinazie toevoegen en ca 4 minuten bakken en laten slinken. Eventueel het teveel aan water afgieten. Bechamelsaus verwarmen. Helft van de saus, zout en peper door spinazie roeren. Ovenschaal beboteren. Spinaziemengsel in de schaal gieten. Grill voorverwarmen. In de rest van de boter de champignons 5 minuten bakken. 2 eetl champignons uit pan scheppen. Rest van bechamelsaus in pan schenken. Slagroom lobbig kloppen. Eidooier erdoor kloppen. Room-eimengsel door champignonmengsel roeren en over spinazie verdelen. Onder hete grill in ca. 4 minuten laten gratineren. Achtergehouden champignons erop scheppen.

Gestoofde worteltjes

bijgerecht voor 2 personen

500 gr worteltjes
1 dl kruiden- of kippenbouillon (van tablet)
½ theel suiker
1 eetl boter
1½ eetl kookroom of koffiemelk
½ - 1 eetl citroensap
peper
foelie- of gemberpoeder

Was of schrap de worteltjes. Schaaf of snijd de worteltjes in plakjes. Breng de wortels in de bouillon aan de kook en laat de worteltjes in 10 min beetgaar worden. Giet het kooknat af, schud de suiker, de boter, de room en de citroensap door de worteltjes. Laat de worteltjes daarin nog 2 - 3 minuten sudderen en voeg naar smaak nog citroensap toe.

naar boven
naar boven