Pakketbrief week 35, 27 augustus 2014

logo

Een bijzondere biet: Chioggia

De Chioggia wordt ook wel de Barbabietola di Chioggia ('biet van Chioggia') genoemd en het is een Italiaanse heirloom. Dit rode bietenras heeft enigszins afgeplatte bolronde vorm. Deze rode biet werd al rond het jaar 1840 beschreven en is ontdekt op de markten rondom Venetië. Chioggia is een havenstad dat in de invloedssfeer van het machtige Venetië lag en ligt.
Deze rode biet is ook nog onder een aantal andere namen bekend, waaronder Tonda di Chioggia, Chioggia Roze of dolce di Chioggia. Ook het nabij gelegen plaatsje Basano del Grappa heeft geprobeerd in de roem te delen door haar naam aan deze rode biet te plakken. Nadat de Chioggia met Italiaanse emigranten de oversteek naar de Verenigde Staten had gemaakt, werd hij daar na verloop van tijd ook Bull's Beet of Candy Stripe Beet genoemd.

De Chioggia heeft een uiterlijk dat varieert tussen licht roze tot paarsroze. Als je deze rode biet overdwars doorsnijdt dan ontdek je een opmerkelijk patroon van witte banden die afgewisseld worden met rozerode ringen. Het gewas heeft mooi donkergroene loof met robijnrode nerven.
Hoewel deze Chioggia als gevolg van zijn ongewone innerlijk vooral bekend staat om zijn gebruik in salades en als garnering, heeft hij ook gekookt zijn aanhangers. De smaak is mild en zoet. Sommigen typeren deze smaak als heerlijk, terwijl anderen hem juist smakeloos vinden. Bij het koken verliest de Chioggia wel veel van zijn kleurenpracht.

bron: http://rodebiet.blogspot.nl/2012/12/een-bijzondere-biet-chioggia.html

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Sperziebonen- 't Leeuweriksveld
Chioggiabietjes- 't Leeuweriksveld
Suikermais of spinazie- 't Leeuweriksveld
Stengelui- 't Leeuweriksveld
Snijbiet- 't Leeuweriksveld
Witte of rode kool- 't Leeuweriksveld

In week 36 verwacht:

Venkel, suikermais, knolselderij met loof, kropsla, tomaten+basilicum.


Recepten

Salade van rauwe Chioggia-bieten

bijgerecht voor 2 personen

enkele slablaadjes, 2-3 Chioggia-bietjes, een klein handje hazelnoten of walnoten, 1 eetl zachte geitenkaas, 1 appel, eventueel: komkommer of rucola
Dressing: ½ eetl appelazijn of balsamicoazijn, ½ eetl honing, 1½ eetl olijfolie, eventueel: ½ theel. mosterd, ½ eetl. gehakte peterselie, snufje chilipoeder, snufje knoflookpoeder

Rooster de noten en hak ze fijn. Was de sla en leg deze in een slabak. Schil de bietjes (en eventueel komkommer) en schaaf ze in flinterdunne plakjes. Leg de bieten- (en eventueel komkommer-)schijfjes op de slablaadjes. Verdeel de geitenkaas erover. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes en verdeel over de salade. Maak de dressing: de azijn en honing eerst roeren (en eventuele opties) dan de olie er rustig bij gieten terwijl je goed blijft roeren. Dressing over de salade gieten en de gehakte noten over de salade strooien.

bron: http://kruidenrek.wordpress.com/

Geroosterde maiskolf

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven, 25 gr boter of margarine, zout

De oven voorverwarmen op 200°C. Van de maiskolven bladeren en draden verwijderen.
Besmeer de maiskolven met de helft van de boter. Wikkel elke maiskolf in een stukje aluminiumfolie. De pakketjes op een rooster in het midden van de oven leggen en in ± 30 min. gaar bakken. De maiskolven uit de oven nemen en de pakketjes openvouwen. De kolven met de rest van de boter besmeren.
De oven op de hoogste stand zetten en de maiskolven terug in de oven zetten. Op het rooster bovenin de oven in ± 5 min. goudbruin roosteren. De kolven af en toe keren, uit de oven nemen en met zout bestrooien.
Voor een pittige versie: meng ¼ theel cayennepeper door de boter.

Romige sperziebonen

bijgerecht voor 2 personen

450 gr. sperziebonen, 1 teentje knoflook, ½ bakje champignons, 1 bakje creme fraiche

Snijd de uiteinden van de sperziebonen, haal eventuele draden af en was de sperziebonen. Snijd ze in stukjes. Sperziebonen koken in een pan met weinig water en een beetje zout, ongeveer 10 tot 15 minuten. Snijd de champignons in plakjes, pers de knoflook uit. Smelt wat boter en bak de knoflook en champignons even. Doe de gare sperzie­bonen erbij en roer de creme fraiche erdoor.

bron: www.smulweb.nl

Stamppot witte kool met kerrie en ananas

hoofd/bijgerecht voor 2 personen

750 gr aardappelen, zout en peper, ± 1 dl melk, ± 1 eetl. boter, ½ eetl. kerriepoeder, 150 gr gesneden witte kool, ½ blikje ananas (± 150 gr)

Kook de aardappelen met weinig zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze grof. Voeg zoveel melk en boter toe dat een smeuïge puree ontstaat en breng deze op smaak met zout en peper. Was de kool en snijd 150 gram fijn. Verhit 2 eetlepels boter, roer de kerrie erdoor en bak de kool hierin omscheppend 5 minuten. Snijd de ananasschijven in stukjes en schep die samen met de kool door de puree. Lekker met vis en kerriesaus.

bron: www.de-chef.nl

Maaltijdsoep met snijbiet

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bosje snijbiet, 1 ui, 1 teen knoflook, evt. 100 gr gerookt spek, scheutje olijfolie, ½ kopje groene, bruine of zwarte linzen, 1 laurierblad, 1 theel. bouillonpoeder of 1 bouillonblokje, ½ tot ¾ liter water, 1 potje of blikje gepelde tomaten of 6 gedroogde tomaten, ½ theel. rozemarijn, 2 eetl. verse basilicum, tijm en/of peterselie, evt. peper

Kook de linzen in water met laurierblad en bouillon in 35 min. gaar. Was de snijbiet en snijd deze in heel fijne reepjes. Pel en snip­per de ui. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Snijd eventueel het spek in blokjes of reepjes. Bak in een andere pan ui, knof­look en evt. spekjes in olijfolie. Voeg op het laatst de snijbiet toe en laat deze slinken. Voeg tomaat en rozemarijn toe en even later de gekookte linzen met bouillon. Laat de soep door en door warm worden en roer er vlak voor het opdienen peper en verse tuin­kruiden door. Heerlijk met crackers of geroosterd brood eventueel met mozzarella belegd.

naar boven
naar boven