Pakketbrief week 36, 3 september 2014

logo

Krielaardappels

De biologische aardappeloogst is dit jaar een stuk kleiner dan normaal. Dat komt door de aardappelziekte fytoftora, die het gewas al eind mei, begin juni heeft besmet.
Tot nu toe was mijn ervaring dat het aardappelloof tot en met de langste dag nauwelijks werd aangetast. Als er toch een kleine aantasting was, brandde de sterke voorjaarszon die er snel weer uit. Maar dit jaar ging die vlieger niet op. In mei hadden we op het Leeuweriksveld een keer 80 mm en een keer 90 mm regen in korte tijd, en dat was iets teveel van het goede. Met als gevolg veel ondermaatse aardappeltjes dit jaar. Nou ja, het is allemaal niet zo'n ramp, we telen 50 gewassen en als het ene gewas een keer minder is, is het andere weer beter. Maar wel hopen we dat al die krielaardappels die we zo netjes met de hand hebben opgeraapt, lekker opgegeten worden!

Afgelopen zondag heb ik eens een proef gedaan: de krieltjes goed gewassen, droog gewreven in een theedoek en vervolgens hup, zó in de frituur gegooid. Na 10 minuten op 190 graden waren ze goed gaar. De smaak: heerlijk! De 'vetheid' vond ik meevallen, de schil laat het vet denk ik niet door. Hetzelfde kun je overigens ook gewoon met krieltjes in een bakpan of op de ovenplaat doen. Weinig werk en lekker eten…

Op www.mijnreceptenboek.nl staan heel veel recepten met krieltjes in de schil.

Wouter

Nieuw: krielabonnement

Help 't Leeuweriksveld van zijn kriel af en neem er een abonnement op!

Elke twee weken ontvangt u een papieren zak met naar keuze 1, 2 of 3 kg krielaardappels.
1 Kg kost € 1,30/keer,
2 kg € 2,50
en 3 kg € 3,20.
Deelname minimaal 7 x.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paars mosterdblad- 't Leeuweriksveld
Knolvenkel- 't Leeuweriksveld
Krielaardappeltjes- 't Leeuweriksveld
Suikermais of knolselderij met loof- 't Leeuweriksveld
Basilicum- 't Leeuweriksveld
Tomaten- van Schie, Ens

In week 37 verwacht:

Raapstelen, knolselderij met loof óf suikermais, andijvie, peen, …

Symposium Christengemeenschap
Op zaterdag 20 september a.s. vindt een symposium van de Christengemeenschap plaats. Thema is sacramenten en substanties. 's Ochtends vindt een mensenwijdingsdienst plaats in de vrije school, 's middags maken we preparaten op 't Leeuweriksveld. Meer informatie en aanmelding (of het nu het hele symposium of alleen het preparaten maken betreft) bij 't Leeuweriksveld.

22 sept. vindt de 1e Gezond Verstand Avond lezing plaats, over Healthy Aging:
Ard Pisa vertelt tijdens deze lezing hoe, op basis van de meest recente wetenschappelijke doorbraken, veroudering kan worden vertraagd. Ook vertelt hij hoe het risico op tal van chronische ziekten (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, nierfalen en oogziekten) verlaagd kan worden en dat er nieuwe hoop is voor miljoenen chronisch zieke mensen om hun ziektebeelden te kunnen verminderen.
Locatie Hondsrugcollege, locatie de Brink (middelste gebouw)
Adres Emmalaan 25-26 7822 JB EMMEN
Aanvang 20.00 uur, welkom vanaf 19.30 uur
Entree € 10,00
Aanmelden ( 0591-673041)

Sap persen van uw eigen fruit
Op 24 september kunt u sap van uw appels en peren laten maken op De Sterke Akkers in Dalen. De perskosten bedragen € 5,- per 5 liter. De pakken sap zijn twee jaar houdbaar. Als u zelf niet wilt of kunt plukken dan kan een plukploeg worden geregeld. Zie www.desterkeakkers.nl/agenda. Voor opgave en/of vragen: anneke@andri.nl of 06-19913447


Recepten

Mosterdblad Purple frills

Purple frills is een bladmosterd met fijn ingesneden paarse blaadjes met een pittige smaak. Mosterdblad wordt ook kaisoi genoemd. Het kan gekookt als spinazie en als roerbakgroente gegeten worden. Of gebruik de blaadjes in slaatjes om een pittige toets te geven. Recepten voor raapstelen zijn geschikt voor mosterdblad.

Stamppot mosterdblad met feta

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos mosterdblad, 1 snufje zwarte peper, 2 eetl gesmolten boter, 1-2 theel. (scherpe) mosterd, 700 gr kruimige aardappels, 100 gr feta of andere geitenkaas, 1 bekertje zure room, 1 snufje zout

Schil de aardappels dun en kook deze in een bodempje lichtgezouten water in 20 minuten gaar. Intussen: verwijder de worteltjes van het mosterdblad, spoel het mosterdblad schoon en laat deze uitlekken. Hak het mosterdblad in stukjes van 1-2 cm en laat nogmaals uitlekken. Giet de aardappels af en laat ze uitstomen. Stamp de aardappels tot een puree met de boter, de zure room, de geitenkaas en mosterd naar smaak. Voeg peper toe naar smaak. Roer het mosterdblad erdoor en warm de stamppot nog even kort door. Serveer op warme borden.

Tomaten-basilicumtaartjes van Gordon Ramsay

bijgerecht voor 2 personen

100 gr (zelfgemaakt) bladerdeeg, bloem voor het bestuiven, 250 gr rijpe tomaten, 15 gr verse basilicumbladen (julienne gesneden), 50 ml olijfolie, ½ eetl balsamicoazijn

Rol het bladerdeeg tot 3 mm dik uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Snijd het deeg in twee cirkels van 10 cm doorsnee, prik die hier en daar in met een vork en leg deze 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de deegcirkels naast elkaar op een bakplaat en leg er een tweede bakplaat bovenop. Zet 5 minuten in de oven. Verwijder de bovenste bakplaat, draai de cirkels met een metalen spatel om, leg de bakplaat er weer op en zet nog 5 minuten in de oven. Neem de bovenste bakplaat nu helemaal weg en zet de deegcirkels weer in de oven tot ze goudbruin zijn. Neem uit de oven en stel de oventemperatuur in op 190°C. Dompel de tomaten kort in kokend water en verwijder het vel. Snijd ze met een scherp mes in zeer dunne plakken. Schik de tomaten in overlappende plakken in een cirkel op het deeg en eindig met een hoopje in het midden. Bestrooi royaal met zout en peper. Strooi de helft van het basilicum over de tomaten en sprenkel er de helft van de olijfolie over. Zet 6 tot 7 minuten in de oven, waarbij u ze om de 2 minuten met nog wat olijfolie bestrijkt. Neem ze uit de oven en sprenkel er de overgebleven olijfolie en de balsamicoazijn over. Strooi er de resterende basilicum over en serveer warm.

Maiskolf met citroenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven, 40 gr (room)boter, ½ citroen, 4 sprieten bieslook, peper, zout

Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 min in water. Pas na het koken pellen. Zo zijn de korrels het smaakvolst. Rooster de maiskolven eventueel op een barbecue of in de oven in ca. 5 minuten bruin. Roer de boter zacht. Rasp wat van de schil van de schoongeboende citroen en pers de citroen uit. Was de bieslook en knip de sprieten klein. Meng geraspte citroenschil, wat citroensap, de bieslook, peper en zout door de boter en geef dit bij de mais.

Warme aardappelsalade met bieslook en kappertjes

bijgerecht voor 2 personen

400 g krielaardappeltjes, 3 eetl. olie, 1½ eetl. azijn, 1 theel. suiker, 1 klein teentje knoflook, 10 sprietjes bieslook, 2 bosuitjes, 1 eetl. kappertjes

Schil of schrap de krieltjes en kook ze aardappeltjes in weinig water met zout in 15 minuten gaar. Snijd de bosui in fijne ringetjes. Klop de olie en de azijn met de suiker, zout en peper tot een vinaigrette. Pel de knoflook en pers deze uit boven de vinaigrette. Knip de bieslook fijn en voeg deze toe. Roer de bosui en de kappertjes door de vinaigrette. Giet de aardappeltjes af en schep de vinaigrette erdoor.

bron: www.okokorecepten.nl

naar boven
naar boven