Pakketbrief week 37, 14 september 2011

logo

Van Vilsteren

Af en toe vindt u in uw pakket een produkt van Anton van Vilsteren, die een groot biologisch akkerbouw- en vollegrondsgroentenbedrijf heeft in Marknesse. Deze week is het broccoli.
Samen met drie collega's bewerkt Anton ruim 400 hectare grond op biologische wijze in de Noord-Oostpolder. Deze bedrijven werken met moderne technieken als het rijpadensysteem, waarbij de tractor (ideaalgesproken) jaar in jaar uit op exact dezelfde paden rijdt, en de drie meter brede bedden daartussen onbereden blijven. Een mens kan natuurlijk niet zo exact sturen; om dat mogelijk te maken rijden de trekkers op GPS, satellietnavigatie. En dat kan een boel voordelen opleveren: de structuur van de bodem wordt ontzien, de lucht- en waterhuishouding verbetert, de opname van voedingsstoffen verbetert. Als gevolg daarvan kun je hogere opbrengsten halen van een betere kwaliteit. Ook kun je vroeger in het seizoen beginnen, het aantal momenten waarop de trekker op het land kan werken neemt toe, je bent niet meer afhankelijk van daglicht, je kunt efficiënter schoffelen en oogsten door de egale ligging van de grond en van het gewas…
Om dit allemaal te bereiken moeten de traditionele landbouwmachines aangepast worden zodat er ook inderdaad nooit meer, ook niet bij de oogst, op de teeltbedden gereden wordt. Een moedige onderneming!

Wouter

Windschade

Door het herfstige weer van de afgelopen tijd hebben onze snijbonen helaas windschade opgelopen, te zien aan de bruine littekens op de peulen. De bonen smaken er niet minder om!

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Suikermais óf kropsla - 't Leeuweriksveld
Snijbiet óf paksoy - 't Leeuweriksveld
Snijbonen of spekbonen - 't Leeuweriksveld
Broccoli - van Vilsteren, Marknesse
Paprika - Tuindersdijk, Erica

In week 38 verwacht:

sla óf suikermais (wie deze week geen suikermais heeft, krijgt ze volgende week), waspeen met peterselie, andijvie, groene kool, …

Onze columns verschijnen ook regelmatig in de internetkrant: www.aardespiegel.nu

Preparatendag

Zaterdag 1 oktober a.s. organiseren we een preparatendag op 't Leeuweriksveld.
We maken dan het hoorn-mestpreparaat, duizendblad-, kamille-, paardebloem- en eikeschorspreparaat. Iedereen die interesse heeft in de biologisch-dynamische preparaten is welkom.
We beginnen om 10 uur met een Michaëlsverhaal, daarna maken we de preparaten, we zingen een Michaëlslied en om plm. 13u eten we gezamenlijk ter afsluiting.


Dansen van universele vrede uit verschillende culturen.
Thema is deze keer "liefde, harmonie en schoonheid".
25 sept. 13-17u, grote zaal Vrije school, prinsenlaan 80, Emmen.
Inlichtingen en opgave bij Eleonora Helderman 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com


5 voordrachten van pedagoge Jeanne Meijs in Groningen (3,4,5 okt), Assen(6 okt) en Emmen(7 okt).
Info en aanmelding: Hanna Hiemstra, deparelvisser@kpnmail.nl

Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Pittig gehakt met snijbiet of paksoi

bijgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet of 1 struik paksoi, 250 gram gehakt, ½ eetl sambal, beschuit, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, zout en peper

Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve de snijbiet of de paksoi. Laat het even in de koelkast staan. Was de snijbiet of de paksoi en snijd het blad en de stelen in kleine reepjes. Verwarm de wok en doe er een scheutje roerbakolie in. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Als het gehakt rul en bruin wordt de snijbiet of paksoi toevoegen en deze kort meewokken. Lekker met gebakken aardappels.

Suikermais

Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 min in water. Pas na het koken pellen (kan iedere eter ook zelf aan tafel doen). Zo zijn de korrels het smaakvolst. Prik aan beide kanten een vork in de kolf en eet hem zo op. Naar wens bestrijken met boter en zout. U kunt ook de maiskorrels van de kolf afhalen en aan een soep of salade toevoegen. Bewaar de suikermais niet te lang. Hij verliest langzaam de zoete smaak.

Maiskolf met citroenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven, 40 gr (room)boter, ½ citroen, 4 sprieten bieslook, peper, zout

Kook de maiskolven volgens het basisrecept en pel ze. Rooster de maiskolven eventueel op een barbecue of in de oven in ca. 5 minuten bruin. Roer de boter zacht. Rasp wat van de schil van de schoongeboende citroen en pers de citroen uit. Was de bieslook en knip de sprieten klein. Meng geraspte citroenschil, wat citroensap, de bieslook, peper en zout door de boter en geef dit bij de mais.

Paprikataart met roomkaas

bijgerecht voor 2 personen

2-3 plakjes bladerdeeg, 1 kleine ui, 2 paprika's, 2 eetl olijfolie, zout, peper, 75-100 gr roquefort of andere blauwaderkaas, 1 ei, 50 gr roomkaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi het bladerdeeg. Pel en snipper de ui. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de ui en paprika's 3 minuten in de hete olie. Breng het op smaak met zout en peper. Verkruimel de roquefort kaas er boven en meng het geheel goed door elkaar. Vet een springvorm in en bekleed hem met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel het paprikamengsel over de bodem. Klop de eieren los met de roomkaas en schenk het over de vulling. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.

Snij- of spekbonen in klappersaus

bijgerecht voor 2 personen

400 gr snij- of spekbonen, 2 eetl olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 theel sambal oelek, 1 dl tomatensap, 1 dl kokosmelk, 1 eetl (bruine basterd)suiker, zout, peper

Pel de ui en snipper die fijn. Pel de knoflook en snipper deze fijn. De snij- of spekbonen afhalen en in schuine stukjes snijden. Verhit de olie en fruit de ui hierin goudbruin. Voeg de knoflook, sambal, tomatensap en kokosmelk toe. Breng alles aan de kook en voeg de snijbonen toe. Doe het deksel op de pan en kook de bonen gaar. Maak het gerecht op smaak met (basterd)suiker, zout en peper.

Italiaanse roerbak van broccoli

bijgerecht voor 2 personen

3 eetl olijfolie, 1 eetl vloeibare honing, ½ eetl sojasaus, 1 eetl balsamicoazijn, 1 klein teentje knoflook, 1½ eetl verse basilicum, 360 gr pijnboompitten, 400-500 gr broccoli, zout, versgemalen peper

Snipper de basilicum. Verdeel de broccoli in roosjes. Vermeng in een grote schaal 1 eetlepel olijfolie met de honing, sojasaus, balsamico, knoflook, gesnipperde basilicum en pijnboompitten. Breng een grote pan met water aan de kook, voeg zout en de broccoli toe en kook deze in 3 min. beetgaar. Giet de broccoli af en vermeng in de schaal met de dressing. Schep voorzichtig zodat de roosjes heel blijven. Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de broccoli met de saus 4 minuten tot hij gloeiend heet is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met vis of vlees.

naar boven
naar boven