Pakketbrief week 37, 9 september 2015

leeuweriksveld logo

Nieuwe abonnees gezocht

Ha, eindelijk is het weer een beetje droog! Van deze dagen in het najaar kan ik altijd erg genieten, er hangt een soort kracht en rust in de lucht heb ik het gevoel. Ik hoop dat er nog veel droog en warm weer komt deze herfst — u zult er vast geen bezwaar tegen hebben — de gewassen kunnen het nog goed gebruiken en wijzelf net zo.

Ik heb dit jaar een nieuw aardappelras geteeld dat te boek staat als resistent tegen de aardappelziekte fytoftora. Het heet Connect (kan ik ook niks aan doen) en heeft goed en lang gegroeid: tot half augustus was het helemaal gezond, sindsdien is het langzaam afgestorven. Voor biologische begrippen is dat erg goed, meestal groeien de aardappels maar tot half juli en vorig jaar kwam zelfs begin mei de klad er al in. Vandaag hebben we de eerste kisten Connect gerooid: een goede opbrengst en mooie knollen!
Nog zo'n gewas dat ook een genot is om te oogsten: pompoenen. Het is een lust voor het oog en, mits goed klaargemaakt, zeer zeker ook voor de tong.

Tenslotte nog een vraag aan u: we willen graag nieuwe abonnees erbij werven. De ervaring leert dat de herfst daarvoor de beste periode is. We hebben ruim 40 neerzetpunten, maar daar zijn er een heel aantal bij waar we maar enkele pakketten afleveren. Om hier verbetering in te brengen heb ik een stukje geschreven dat bedoeld is voor plaatselijke krantjes, dorpskranten, wijkbodes, huis-aan-huisbladen en wat dies meer zij. Graag horen we van u tips over geschikte blaadjes voor dit doel!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Paars mosterdblad óf raapstelen- 't Leeuweriksveld
Aubergine- via de Zaai-ster

In week 38 verwacht:

IJsbergsla, radijs/rucola, waspeen, rode of witte kool, ...


Voordracht over biologisch-dynamische landbouw door Wouter: 23 sept. a.s. om 19.30u in de openbare bibliotheek Emmen

Cultus of flauwekul?
is de titel van een voordracht die Bart Hessen, priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, op 16 oktober zal houden in de openbare bibliotheek Emmen.

Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.

U kunt weer AANSCHUIVEN!
Vanaf woe.16 september wordt er voor u gekookt op 't Leeuweriksveld. Elke 1e en 3e woensdag v/d maand. (H)Eerlijke gerechten.
Dieetwensen tevoren doorgeven.
Kostprijs € 10,-, sponsorprijs naar eigen inzicht.
Aanvang 18.00 uur. Opgave 0619199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Pop up restaurant met Oma Serveert
We hebben een datum geprikt om het heerlijke diner te herhalen:
Zondag 20 september 18 uur kunt u zich weer opgeven voor een biologisch 3-gangen-menu. € 29,95 per persoon.
Wees er snel bij, want vol = vol.
Vanaf 15 uur is er ook weer gelegenheid om op het bedrijf te kijken en de winkel te bezoeken. Er is een rondleiding.
Opgeven via ons of meel@omaserveert.nl
Dieetwensen graag doorgeven.

4 oktober: preparatendag op 't Leeuweriksveld van 15u-19u

10-10-2015: APPELSAPDAG en volgende mini open dag
Op zaterdag 10 oktober kunt u sap laten maken van uw appels en peren. Er komt een rijdende pers op ons erf. Ook zijn er kraampjes op het gebied van ecologisch tuinieren. De boerderijwinkel is geopend en er zijn rondleidingen over het bedrijf.
Mét of zonder fruit: u bent van harte welkom!


Recepten

Gegratineerde aubergine met mozzarella en basilicum

bijgerecht voor 2 personen

2-3 aubergines, 2½ eetl. bloem, plantaardige olie om te bakken, 25 gr boter, 100 gr mozzarella, 40 gr basilicumblaadjes, 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

Was de aubergines zorgvuldig. Snijd ze in de lengte in plakken van ca. 1 cm dik.
Leg ze op een bord, bestrooi met zout en laat 15 minuten uitlekken. Dep de aubergines droog, wentel ze door de bloem en bak ze enkele minuten in voldoende plantaardige olie.
Neem de aubergines uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de mozzarella in heel dunne schijfjes. Beboter een ovenschaal en verdeel de aubergineplakken over de bodem. Leg daarop mozzarellaschijfjes en basilicumblaadjes.
Werk zo verder in laagjes tot alles is opgebruikt. Bestrooi alles met flink wat Parmezaanse kaas en leg er een klontje boter op.
Zet de ovenschaal in een grotere braadslee met heet water en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Dien warm op.

bron: www.okokorecepten.nl / Kookboek “De verleidelijke Italiaanse keuken” van Christina Bottari

Preistamppotje met cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, zout, ½ grote of 1 kleine rode paprika, 125 gr jong belegen kaas, 50 gr gezouten cashewnoten, 1 eetl olijfolie, 350 gr gewassen en gesneden prei, 1 theel kerriepoeder, ca. 50 cl melk, peper

Schil de aardappels, snijd de grote in stukken en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak intussen de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes.
Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in dobbelsteentjes. Houd 1 eetlepel cashewnoten apart en hak de rest grof.
Verhit de olie en bak de prei met het kerriepoeder al omscheppend in ca. 5 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur.
Giet de aardappels af en stamp ze met de prei, de paprika, de gehakte cashewnoten en de melk tot een smeuïge stamppot. Schep de kaas erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Garneer met de rest van de cashewnoten.

Pittige paksoi

bijgerecht voor 2 personen

1 struikje paksoi, 1 ui, 100 gr champignons, nasikruiden naar smaak, olijfolie

Paksoi wassen en snijden. Nasikruiden 10 minuten wellen in heet water.
Champignons schoonmaken en halveren. Ui pellen en snipperen.
Uien bakken in olijfolie, paksoi meebakken, champignons meebakken, nasikruiden toevoegen. Alles nog enkele minuten doorbakken, blijf roeren.
Lekker met rijst.

Kruidige pompoenblokjes uit de oven

bijgerecht voor 2 personen

375 gr pompoen, handje verse tijm, ½ teentje knoflook, ½ gedroogde chilipeper, ½ eetlepel ketoembar (korianderpoeder), ca. 3 eetl. olijfolie, zout, peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen en verwijder de draden en pitten. Snij de pompoen in vrij grote blokken van ca. 3x3 cm. Doe ze in een met wat olie ingevette braadslee.
Hak de knoflook fijn. Hak de chilipeper fijn.
Ris de blaadjes tijm van de takjes en doe ze met de knoflook, gedroogde chilipeper, ketoembar en zout en peper naar smaak in een vijzel. Stamp en wrijf dit goed door elkaar en voeg geleidelijk een flinke scheut olijfolie toe tot je een lekker smeuïg mengsel hebt. (Geen vijzel? Alles goed fijnhakken en mengen in een gewone kom.)

Giet dit over de pompoen en hussel goed door elkaar. Schuif de braadslee in het midden van de oven en laat de pompoen in 30 minuten gaar en geurig roosteren.
Schep tussentijds een of twee keer even om en prik erin met een vork: als ze zacht zijn, zijn ze klaar. Doe de pompoen over in een schaal en breng eventueel op smaak met wat zout.
Lekker bij kip.

naar boven
naar boven