Pakketbrief week 38, 22 september 2010

logo

Landbouw en industrie (1)

Landbouw is in wezen iets heel anders dan industrie. Landbouw is in principe mogelijk zonder aanvoer van stoffen van buitenaf, met gebruikmaking van alleen de grond, zonlicht, water en zaden.
Industrie is afhankelijk van de aanvoer van grondstoffen, die uit hun natuurlijke samenhang worden gehaald en tot iets nieuws omgevormd.
Het kapitaal van de industrie: produktiehallen en machines, is na zoveel jaar versleten en wordt dan (terecht) afgedankt en vervangen.
Het kapitaal van de boer: zijn grond, moet hij proberen te behouden. Het mag niet versleten worden, maar moet verzorgd worden en zo mogelijk verbeterd.
In de industrie kan een verregaande mate van arbeidsdeling worden doorgevoerd, waardoor de produktiviteit enorm toeneemt. In de landbouw moet elke boer veel verschillende werkzaamheden telkens opnieuw op zijn bedrijf verrichten: vee verzorgen, bemesten, ploegen, zaaien en oogsten. Je kunt hier wel arbeidsdeling toepassen - het gebeurt tegenwoordig ook in hoge mate - , maar als je te ver gaat krijg je problematische, steeds industriëlere vormen van "landbouw" als de bio-industrie en de substraatteelt.
In de industrie kan een arbeider relatief onverschillig zijn t.o.v. zijn eindprodukt. Mijn collega's in de kunststofslangen-fabriek waar ik vakantiewerk deed, wisten niet eens waar de geproduceerde slangen voor dienden…In de landbouw hoort de liefde en zorg voor de levende wezens waar je mee werkt voorop te staan.
Een boer is gebonden aan de plek waar hij werkt, grondsoort, weersomstandigheden. De industrie is daar verregaand onafhankelijk van. Industriële produktie kan snel aangepast worden aan veranderingen in de vraag. Bij de landbouw is die mogelijkheid beperkt…

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Waspeen - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko de Eerste, Marknesse
Sperziebonen - Huib Rijk, Biddinghuizen
Paprika - Tuindersdijk, Erica

→ De sperziebonen zijn machinaal geplukt, daardoor en door het koele, natte weer van de afgelopen tijd niet zo lang bewaarbaar.

't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 39 verwacht:

Knolvenkel, groenlof of andijvie, groene kool, prei, …


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 39

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Spruiten *€ 2,50 / 500g
Groenlof *€ 1,20 / st
0528 boerenlandbrood bol desem€ 3,10
5022 gebuild pitten gist+desem€ 2,35
044 pompoenvlechtbrood(lekker!)€ 3,45
nieuw in ons assortiment: 
Kokosolie Omega & more/450g€ 6,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Om de honger in de derde wereld te bestrijden moeten we hier beginnen de landbouw en de economie gezond te maken. Door uw groente-abonnement werkt u daaraan mee ! -


Recepten

Sperziebonen met tomaat en paprika

bijgerecht voor 2 personen

250 gr sperziebonen
1 kleine ui
1 tomaat
1 paprika
1 eetl. olijfolie
1 teentje knoflook
1 theel. majoraan
¼ dl droge witte wijn
zout, peper

Maak de sperziebonen schoon en snij ze doormidden. Kook ze in een laagje water in 5-10 min beetgaar. Pel en snipper de ui. Kerf de tomaten aan de onderkant met een mesje in. Dompel de tomaten onder in kokend water en ontvel ze. Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in stukjes. Maak de paprika schoon en snij deze in repen. Snij de repen weer doormidden. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui al omscheppend glazig. Bak de paprika in ca. 5 minuten beetgaar. Giet de sperziebonen af en schep ze met de tomaatstukjes en majoraan door het paprikamengsel. Voeg de wijn toe en smoor de sperziebonen met het deksel op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Oosters wortelsoepje

bijgerecht voor 2 personen

500 gr wortels
1 ui
2 tenen knoflook
½ theel. geraspte gemberwortel
½ theel. komijn
1½ theel kerriepoeder
1 eetl. bouillonpoeder
250 ml kokosmelk
250 ml water
sap van een halve sinaasappel

Pel en snipper de ui en de knoflook, was de wortels en rasp deze en snij deze in stukjes van 1 cm. Fruit de ui in hete olie, voeg de knoflook, gember en de kruiden toe en roerbak dit even. Dan de wortel erbij, bouillon, kokosmelk en water. Laat dit 20 minuten pruttelen en pureer de soep. Daarna de sinaasappelsap er doorheen roeren.

Snelle bloemkoolschotel met pasta

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bloemkooltje
penne of anders pasta voor 2 personen
peper en zout
1 dl creme fraiche
1 theel mosterd
100 gr of meer geraspte kaas
2 tomaten

De bloemkool wassen en in kleine stukjes verdelen. Kook de pasta klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de bloemkool in water met zout beetgaar en giet deze af. Roer de creme fraiche, de mosterd, de helft van de geraspte kaas en peper en zout door elkaar. Meng dit door de pasta met bloemkool. Leg er de plakjes tomaat op en strooi er de overige kaas over. Serveer direct of zet het gerecht in een vuurvaste schotel even onder de gril of in de oven om door te laten warmen tot de kaas mooi goudbruin is.

Variatie: meng door de schotel knoflook, bosuitje, oregano, basilicum, enkele el. kappertjes.

IJsbergsla met druiven en paprika

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop ijsbergsla
150 gr. blauwe druiven
1 of 2 paprika's
1 banaan
1 eetl. citroensap
1 augurk
1 stukje ui
2 eetl. mayonaise
1 eetl. (slag)room
1 eetl. tomatenketchup
zout, peper
½ theelepel paprikapoeder
150 gr. Emmenthaler kaas

De ijsbergsla voorzichtig uit elkaar halen, wassen en goed uit laten lekken. Grote stukken voorzichtig in kleinere stukjes scheuren. De druiven halveren en de pitjes eruit halen. Een halve paprika wassen, de zaadlijsten eruit halen en de paprika in reepjes snijden. De banaan in plakjes snijden en met wat citroensap besprenkelen. De andere helft van de paprika, het augurkje en de ui heel fijn snipperen en samen met de mayonaise, room, tomatenketchup, zout, peper en paprikapoeder tot een sausje roeren. De kaas in kleine blokjes snijden en met de sla, paprika, banaan en druiven in een grote slaschaal doen. Het sausje over de salade schenken en kort voor het gebruik voorzichtig door elkaar scheppen.

naar boven
naar boven